Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1732

Τρεις προγραμματικές συμβάσεις υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στην Π.Ε. Κορινθίας
    

Την Κόρινθο επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, όπου στο διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας είχε συναντήσεις με στελέχη της Περιφέρειας και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ υπέγραψε και τρεις προγραμματικές συμβάσεις έργων, συνολικού προϋπολογισμού 289.400 ευρώ.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Σικυωνίων, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Π.Ε. Κορινθίας, για την συντήρηση του οδικού δικτύου στην περιοχή της Καστανιάς, με φορέα υλοποίησης τον δήμο.

Η δεύτερη σύμβαση, επίσης μεταξύ της Περιφέρειας, Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Δήμου Σικυωνίων, είναι προϋπολογισμού 207.000 ευρώ από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφορά δε τη βελτίωση του δρόμου Μεσινό – Αρχαία Φενεός – λίμνη Δόξα.

Η τρίτη σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας και της μητρόπολης Κορίνθου, είναι προϋπολογισμού 12.400 ευρώ και το αντικείμενό της είναι η αντικατάσταση της στέγης και οι επισκευές στην τοιχοποιία του ναού του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, στην Φενεό.

Μεταξύ άλλων, τέλος, ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον ιερέα του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Παύλου, σχετικά με ενδεχόμενη συνδρομή της Περιφέρειας όσον αφορά στον χώρο όπου προσφέρονται συσσίτια σε εμπερίστατους.






Τοποθετήθηκαν στην δομή φιλοξενίας Κορίνθου οι δύο οικίσκοι που διέθεσε η Περιφέρεια για να στεγαστεί νηπιαγωγείο
  

Τοποθετήθηκαν ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στον χώρο της Δομής Κορίνθου, οι δύο οικίσκοι – αίθουσες διδασκαλίας τους οποίους διέθεσε για τις ανάγκες της εν λόγω δομής φιλοξενίας προσφύγων η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Οι δύο οικίσκοι βαρέος τύπου επιλύουν ουσιαστικά το πρόβλημα στέγασης του νηπιαγωγείου για τα παιδιά που φιλοξενούνται στην δομή.

Με σχετικό του μήνυμα, ο διοικητής της Δομής Κορίνθου, Αγγελος Καραφωτιάς, εκφράζει ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για την απόφασή του, καθώς και προς όλους όσους συνέβαλαν για την έγκαιρη υλοποίησή της:

“Σας γνωρίζω ότι χθες, 12.02.2021, τοποθετήθηκαν στον χώρο της Δομής Κορίνθου δύο οικίσκοι – αίθουσες διδασκαλίας, τους οποίους κατόπιν αποφάσεώς σας η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραχώρησε κατά χρήση στη Δομή.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες των μαθητών και των γονέων τους, που διαμένουν στη Δομή, καθώς και τις δικές μου, για την απόφασή σας και την άμεση πραγματοποίησή της, η οποία επιλύει το πρόβλημα στεγάσεως του Νηπιαγωγείου εντός της Δομής.

Επίσης, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τη συνδρομή τους στην υλοποίηση της αποφάσεώς σας.

Επιφυλάσσομαι να σας προσκαλέσω στη Δομή Κορίνθου για τα άτυπα εγκαίνια στεγάσεως του Νηπιαγωγείου στους ανωτέρω δύο οικίσκους, αφού πρώτα διαμορφωθούν εσωτερικώς ως αίθουσες διδασκαλίας και κατασκευασθεί ο εξωτερικός προαύλιος χώρος αυτών” καταλήγει στο μήνυμά του ο διοικητής της δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Κόρινθο.





Το θέμα της ΠΟΠ Νεμέας σε συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τη βουλευτή Μαριλένα Σούκουλη


Ο νέος σχεδιασμός για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης των κρασιών της Νεμέας αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης, που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο γραφείο του, στην Τρίπολη, με τη βουλευτή Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας, ο οποίος ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για τα προβλήματα που -λόγω της πανδημίας- αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές, ιδίως προς την Ευρώπη, αυτού του εξαιρετικά ποιοτικού προϊόντος της Κορινθιακής γης.

Η Περιφέρεια, δήλωσε ο περιφερειάρχης, θα αναλάβει να συντάξει τον νέο φάκελο για την ΠΟΠ Νεμέα, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο Σύνδεσμος θα στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο.





Εκταμίευση 158.313,40 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας
  

Εντολές εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 158.313,40 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τις τελευταίες ημέρες.

Οι σχετικές αποφάσεις αφορούν δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.




Πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων
  

Το πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον φετινό χρόνο απέστειλε προς τους αρμόδιους φορείς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


ΕΡΓΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  

Το έργο οδικής ασφάλειας που πραγματοποιείται στη νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε Κορινθίας καθώς και εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, τοποθετήθηκαν στο ύψος του νέου πολυδύναμου νηπιαγωγείου Κορίνθου ειδικά στηθαία ασφαλείας, για την προστασία του νηπιαγωγείου και των μικρών μαθητών, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα πολλών γονέων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ




Απολογισμός του 2020 & στόχοι του 2021 για τα Έργα πολιτισμού στη Περιφέρεια Πελοποννήσου
  

Σημαντικές είναι οι ραγδαίες αλλαγές αλλά και οι προκλήσεις που έφερε η πανδημία και στο πρόγραμμα μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Χρειάσθηκε να χρηματοδοτηθούν:

• Τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, υγειονομικοί φορείς με περίπου 30.000.000€.

• Χρειάσθηκαν να διατεθούν ποσά σε ιατρικό και μηχανικό εξοπλισμό.

• Αντισηπτικά, αναλώσιμα test σε αθλητές και σε εργάτες.

• Υπήρξε ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, υλοποιήσεις που έφεραν ανατροπές στη προγραμματική του προϋπολογισμού του 2020.

Παρά ταύτα το πρόγραμμα στο τομέα του Πολιτισμού υλοποιείται γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι ο πολιτιστικός τομέας είναι ξεχωριστός και διακριτός.

Έχουμε στόχο: την ανάδειξη του πλεονεκτήματος της Πελοποννήσου σε πολιτιστικά μνημεία αλλά και των νεώτερων χρόνων (60 αρχαιολογικούς χώρους και 20 αρχαιολογικά μουσεία) και τα λαογραφικά μουσεία.

• Μέσω ΕΣΠΑ εντεταγμένα έργα 40.000.000€ περίπου.

• Η συνεχής ανάδειξη μνημείων συνδεόμενων με την επανάσταση του 1821 μέσω ΠΔΕ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων περίπου 10.000.000€.

• Η αντιμετώπιση και η λύση των προβλημάτων π.χ.:

πυροπροστασία στις Μυκήνες 700.000€ και τη περίφραξη του καναλιού της Διώρυγας 700.000€.

• Η χρηματοδότηση για ολοκλήρωση των μελετών και οι εγκρίσεις ώστε να υπαχθούν μεγάλα αρχαιολογικά έργα στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Π.χ.: το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας, το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης και την Αρχαία Μεσσήνη.

• Μέσω του έργου ΕΣΠΑ DMS που έχει φτάσει στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης για διεθνή Διαγωνισμό θα λυθούν σημαντικά προβλήματα και θα ετοιμαστεί ο σημαντικός οργανισμός DMO.

• Ο καθοριστικός παράγων είναι το διαδίκτυο άρα απαιτείται ψηφιακό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα για ψηφιακή προβολή των πολιτισμικών χώρων με τουρισμό σε συνδυασμό με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με στόχο την επισκεψιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

• Οι προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα με σκοπό να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους και για να γίνουν μελέτες. Για τη Κορινθία αναφέρω:

• Οι ανασκαφές της Αρχαίας Τενέας, της Αρχαίας Σικυώνας και η Ρωμαϊκή Έπαυλή στη Κατουνίστρα στο δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας και Άγιων Θεοδώρων.

Έργα Κορινθίας προϋπολογισμού 8.850.000€ είναι:

η Αρχαία Δίολκος, το λιμάνι των Κεχρεών, το Ιουστινιάνειο τείχος, η Μονή Ζάχολης και η ενετική γέφυρα στον Άσσο.

Λοιπά έργα με προϋπολογισμό 960.000€ περίπου:

ο Ακροκόρινθος, η μονή Ζαρακά, η Αγία Τριάδα Αρχαίας Σικυώνας, τα αποδυτήρια στην Αρχαία Νεμέα και η μελέτη του ηλεκτροφωτισμού του Ακροκορίνθου.

Καθώς και συνοδά έργα, οδικά όπως ο κόμβος της Αρχαίας Νεμέας προς το Στάδιο, η άρση των βραχωδών κατακρημνίσεων στο δρόμο προς την Αρχαία Νεμέα που θα επιτελεσθεί η Νεμεάδα.

Η λειτουργία σιδηροδρόμου της γραμμής Κορίνθου- Ναυπλίου με σταθμό στο Χιλιομόδι. Βοηθά στην επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων της Κορίνθου.

• Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρων και προσβάσεων σε μνημεία (με δρόμους, προσβάσεις ΑΜΕΑ). Η βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τη βελτίωση των δρόμων. Να γίνει η ολοκλήρωση ιδιαίτερα σε αυτά που θα είναι στο επίκεντρο λόγω εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821.

• Η ανάδειξη και ο εξωραϊσμός των μνημείων όπως ο εξωραϊσμός του αγάλματος του Κολοκοτρώνη με προγραμματική σύμβαση με του Υπουργείο Άμυνας.

• Οι πολιτιστικές διαδρομές. Περιγραφή διαδρομών με περιεχόμενο τα πολιτιστικά μνημεία.

• Παρακολούθηση των ενταγμένων έργων που ολοκληρώνονται έως το 2023 που είναι το τέλος του προγράμματος 2014-2020.

• Όσο αφορά τον άυλο πολιτισμό γίνεται προετοιμασία για το Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου. Προχωρά το έργο <Αρχαιολογικό περιβαλλοντικό πάρκο << Ασκληπιείου>>. Το Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι παράγουν πολιτισμό και φέτος χρειάζονται την στήριξη μας καθότι δεν υπάρχουν εκδηλώσεις για να βγάλουν τα πάγια έξοδα τους.

Εν κατακλείδι, ο πολιτισμός εκτός από κοινωνικό αγαθό είναι και κεφάλαιο με τεράστια δυναμική συνδυασμένος με τον τουρισμό και την ανάπτυξη αναδεικνύει τη Πελοπόννησο.

Κόρκα-Κώνστα Αθηνά 
Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού.





Σπουδαία δικαίωση και πανηγυρική αθώωση του Πέτρου Τατούλη από τον Άρειο Πάγο
  

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας όχι μόνο δέχθηκε την αίτηση αναίρεσής του κατά της 52/2020 α π ό φ α σ η ς του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καλαμάτας, αλλά αποφάσισε απευθείας την αθώωσή του από κάθε κατηγορία υποβάθμισης ή ρύπανσης του περιβάλλοντος. Παρά την αντίθετη πρόταση της Αντιεισαγγελέως, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν είχε αρμοδιότητες προσωρινής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων κι επομένως άδικα και μη νόμιμα κατηγορήθηκε και καταδικάσθηκε για την μετατροπή του χώρου του δεματοποιητή της Πύλου σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Αποφάνθηκε μάλιστα ότι ούτε από την προγραμματική σύμβαση εγκατάστασης του δεματοποιητή προέκυπτε ευθύνη του Περιφερειάρχη για τη διαχείρισή του, αλλά η σχετική αρμοδιότητα κι ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους, πράγμα που φωνάζαμε στο Δικαστήριο και ουδείς άκουγε...

Η αμετάκλητη απόφαση τέμνει οριστικά ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε, όσο κανένα άλλο την Περιφέρεια, τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια και αποστομώνει, με νομική αιτιολόγηση και όχι με εικασίες, κραυγές και αυθαίρετες ερμηνείες, συγκεκριμένους υβριστές - συκοφάντες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), οι οποίοι με αφορμή τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων έστησαν μια πρωτοφανή «σκευωρία» μόνο και μόνο για να πλήξουν πολιτικά την «Νέα Πελοπόννησο» και τον Πέτρο Τατούλη, προκαλώντας δεκάδες δίκες και διώξεις εναντίον του.

Χαράσσει, όμως, και τα όρια της νομιμότητας τα οποία ο νομικός κόσμος της Πελοποννήσου, αλλά και της Χώρας, δεν μπορεί να υπερβαίνει. Διότι οι δικαστικές αποφάσεις που με ευκολία αθώωναν τους Δημάρχους και καταδίκαζαν τον Περιφερειάρχη, δεν συνέβαλλαν στην επίλυση του ακανθώδους προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων – σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, το σκεπτικό τους έγινε αντιληπτό ως ανομία και ατιμωρησία.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το δικηγόρο Τρίπολης κ. Ηλία Κοκκίνη, διότι με τις ειδικές νομικές γνώσεις και την εμπειρία του συνέβαλε αποτελεσματικά όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο στην υπεράσπιση του Περιφερειάρχη, αλλά και στην προσπάθειά μας να εφαρμόζονται σωστά οι νόμοι και οι αρμοδιότητες για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικού καλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια