Header Ads

ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΟΥΣ 16 Φ.1733

Αϊντχόφεν – Ολυμπιακός 2-1: Στους 16 της Ευρώπης ο Ολυμπιακός
    


Ο Ισραηλινός εκτελεστής Ζάχαβι με δύο γκολ από στημένες φάσεις έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στην PSV, αλλά ο από μηχανής Χασάν έδωσε το φιλί της ζωής στον Ολυμπιακό και το εισιτήριο για τους “16”.

Λυτρωτής Χασάν! Την ώρα που όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει για τον Ολυμπιακό στην Ολλανδία, με το 2-0 υπέρ της Αϊντχόφεν από το πρώτο μέρος, ο Αιγύπτιος μίλησε στο 88’, έχοντας μπει στο παιχνίδι δέκα λεπτά νωρίτερα κι έδωσε το φιλί της ζωής της στην ομάδα του, μαζί με το χρυσό εισιτήριο της πρόκρισης στους “16” του Europa League. Θρίλερ ναι. Αγωνία ναι.

Ένταση στο απόλυτο, αλλά στο τέλος η ούγια έγραφε Χασάν και Ολυμπιακός. Όπως με την Άρσεναλ, έτσι και χθες κόντρα στην PSV, ο πρωταθλητής Ελλάδας μίλησε όταν έπρεπε για να προκαλέσει σεισμό στην κεντρική Ευρώπη με την παλικαρίσια του πρόκριση.

Αυτά είναι τα πέντε στοιχεία που καθόρισαν την έκβαση του αγώνα στο Philips Stadion.

1. 4-3-3 ΚΑΙ 3-5-2

Χωρίς εκπλήξεις η ενδεκάδα που παρέταξε ο Πέδρο Μαρτίνς με τη διάταξη στο 4-3-3. Την κλασική τριάδα στα χαφ, με τον Καμαρά μερικά μέτρα πιο μπροστά από Εμβιλά – Μπουχαλάκη. Τον Ελ Αραμπί στην κορυφή, πίσω του δεξιά ο Βαλμπουενά, αριστερά ο Μπρούμα. Στην αμυντική τετράδα μπροστά από τον Ζοζέ Σα, ο Σεμέδο αντί του Σωκράτη, μοναδικό νέο πρόσωπο συγκριτικά με το πρώτο ματς. Στις θέσεις τους παρέμειναν οι Λαλά, Μπα και Ρέαμπτσιουκ.

Από την άλλη πλευρά, ο κόουτς της PSV προτίμησε ένα επιθετικό 3-5-2, με Μάλεν και Ζαχάβι στην κορυφή και τον Μάριο Γκέτσε πίσω τους σε ρόλο μεσοεπιθετικού.

Οι παίκτες του Μαρτίνς μπήκαν στο γήπεδο με δύο προτεραιότητες. Να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους όσο περισσότερο μπορούν και να επιτεθούν όποτε τους δίνεται η ευκαιρία. Η πρώτη εντολή του Πέδρο Μαρτίνς από τον πάγκο ήταν να παίξουν κοντά στα δύο μπακ ο Μπρούμα με τον Βαλμπουενά, για να δίνουν βοήθειες ανασταλτικά και τον Καμαρά να παίρνει τα διαθέσιμα μέτρα προς την επίθεση για να έχει στήριγμα ο Ελ Αραμπί.

2. ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ 1-0 ΜΕ ΓΚΟΛ… ΚΑΡΜΠΟΝ

Στη διάθεση του Ολυμπιακού να δηλώσει παρών επιθετικά, η Αϊντχόφεν βρήκε την πρώτη της ευκαιρία στο 10’ με τον Μάλεν να ξεφεύγει από δεξιά και μάλιστα έπειτα από κόντρα, να βρίσκει στο πέναλτι τον Ζάχαβι κι εκείνος να αστοχεί στέλνοντας τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο. Όπως φάνηκε στη συνέχεια ο Μάλεν ξεκίνησε από οφσάιντ, αλλά ήταν ένα δείγμα τι πρέπει να προσέξουν οι “μπλε” του Μαρτίνς για τη συνέχεια. Μόλις στο 15’ έπειτα από ενέργεια του Μπρούμα, ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά από το πλάι της μικρής περιοχής, αλλά αστόχησε υπό πίεση.

Η καλή κίνηση των φιλοξενούμενων, πάντως, και οι συνεργασίες σε μικρούς χώρους ανάγκασαν τους γηπεδούχους να κάνουν αρκετά σκληρά φάουλ, τα οποία είδε και υπέδειξε ο Γάλλος ρέφερι. Από την άλλη πλευρά, η ολλανδική ομάδα έδειξε ικανή να εκμεταλλευθεί το κάθε λάθος, όπως στο 20’, όταν έπειτα από λάθος του Σεμέδο ο Μάλεν βγήκε προ του Σα, αλλά ο Μπα του έκοψε το σουτ, σε μια φάση μισό γκολ. Δύο λεπτά αργότερα, όμως, η PSV κατάφερε να προηγηθεί όταν από κόρνερ του Τόμας από δεξιά, ο Ζάχαβι ήρθε από πίσω για να πιάσει την κεφαλιά ανάμεσα σε Σεμέδο, Αραμπί και να πετύχει το 1-0, με τον Σα για μία ακόμη φορά να ακουμπά τη μπάλα, αλλά να μη μπορεί να την σταματήσει.

Ήταν ένα γκολ που θύμισε αρκετά το 2-2 στο “Γ. Καραϊσκάκης”.

3. ΤΡΕΛΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ 2-0

Από το χρονικό σημείο του 1-0 οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το ρυθμό, παίζοντας και οι δέκα, πλην του κίπερ, πάνω από τη σέντρα, προκειμένου να πνίξουν τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς έμοιαζαν να μη μπορούν να παρακολουθήσουν σε αυτή την ταχύτητα, ωστόσο, κράτησαν τις γραμμές τους ανασταλτικά και άντεξαν στις επιθέσεις κατά κύματα. Στο 32’, μάλιστα, ο Μπρούμα ελίχθηκε ωραία εντός περιοχής, από πάσα του Καμαρά, αλλά το τελείωμα με το αριστερό έστειλε τη μπάλα δίπλα στο αριστερό δοκάρι. Γενικά οι παίκτες του Σμιντ έτρεξαν και πίεσαν πάρα πολύ στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού, με δύο και τρεις σε κάθε διεκδίκηση, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς πόσο θα αντέξουν σε αυτό το τέμπο.

Από το γκολ και μετά, η εντολή από τον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν να πηγαίνει δεξιά ο Καμαρά για να πλαισιώσει τον Λαλά, όταν ο Βαλμπουενά κινείται κεντρικά, με τη διάταξη να μετατρέπεται σε 4-2-3-1. Οι επιθέσεις κατά κύματα των γηπεδούχων, ωστόσο, έφεραν και δεύτερο γκολ πριν από το ημίχρονο όταν έπειτα από φάουλ του Ελ Αραμπί εκτός περιοχής, ο Ζάχαβι στο 44’ έγραψε με αριστοτεχνική εκτέλεση το 2-0 για να δώσει προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του.

4. ΔΙΠΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πέδρο Μαρτίνς από τον πάγκο, με δύο αλλαγές από το 46’ και αναδιάταξη. Μέσα Φορτούνης και Μασούρας, έξω Μπουχαλάκης και Βαλμπουενά, με εντολή να ανέβουν περισσότερο οι γραμμές από το πρώτο κιόλας σφύριγμα στην επανάληψη. Λίγο έλειψε, μάλιστα, το γκολ που έψαχναν οι “ερυθρόλευκοι” να ερχόταν πριν από το 50’, αλλά έπειτα από τρομερή ενέργεια του Μπρούμα, το σουτ με το αριστερό του Καμαρά σημάδεψε το δοκάρι, ενώ ένα δεύτερο από τον Λαλά, κόντραρε πριν καταλήξει στην εστία.

Γενικά, ο Ολυμπιακός έδειξε διάθεση να παίξει μπάλα κι όχι κρυφτούλι από το ξεκίνημα του β’ μέρους κι αυτό λειτούργησε, ασφαλώς, πολύ καλύτερα. Παράλληλα, λειτούργησε καλύτερα και το 4-2-3-1 με τον Μπρούμα να περνάει δεξιά και τον Μασούρα αριστερά, για να καλύπτει παράλληλα και τον Ρέαμπτσιουκ. Η παρουσία του Φορτούνη επέτρεψε στους Πειραιώτες και τη μπάλα να κρατήσουν και πλευρές να αλλάξουν στην ανάπτυξη και να επιτεθούν περισσότερο ορθολογικά. Όλα αυτά με ρίσκο, φυσικά, καθώς η PSV εξακολουθούσε να είναι επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις.

5. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΧΑΣΑΝ

Όσο περνούσε η ώρα οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να επιτεθούν και οι γηπεδούχοι να ηρεμήσουν το παιχνίδι όπως τους φώναζε ο Ρόγκερ Σμιντ από τον πάγκο. Ταμπουρωμένοι πίσω από τη μπάλα κι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για κόντρα, προσπάθησαν να κρατήσουν τους “ερυθρόλευκους” μακριά από την περιοχή τους και το κατάφεραν σε σημαντικό βαθμό. Πλην του δοκαριού στο 49’, ωστόσο, και μια ατομικής ενέργειας του Μπρούμα, φάση δεν βγήκε από πλευράς Ολυμπιακού μέχρι το 78’, όταν το απευθείας φάουλ του Φορτούνη τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Εμβογκό.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Πέδρο Μαρτίνς έριξε άλλες δύο αλλαγές στη “μάχη”. Χασάν και Ανδρούτσος αντί Μπρούμα και Λαλά, για την τελική αντεπίθεση, με 4-4-2 στο χορτάρι. Στο απόλυτο ροντέο των τελευταίων λεπτών με την PSV να έχει και δοκάρι σε σουτ του Μάλεν (86’), Όλα αυτά μέχρι το 88’, όταν έπειτα από σέντρα του Φορτούνη από αριστερά, ο Αραμπί πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Χασάν το ριμπάουντ και 2-1! Μέρες… Άρσεναλ για τον Ολυμπιακό που κατάφερε ξανά να τα φέρει όλα τούμπα, όταν το παιχνίδι ήταν έτοιμο να… πεθάνει υπέρ της Αϊντχόφεν.

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ: Εμβογκό, Φεργκέβερ, Μποσκάγκλι, Τέζε, Ντάμφρις, Ροσάριο, Γκέτσε (90' Φέρτεσεν), Τόμας (90' Μάουρο Τζούνιορ), Μαξ, Ζάχαβι, Μάλεν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Λαλά (79' Ανδρούτσος), Σεμέδο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Καμαρά, Εμβιλά, Μπουχαλάκης (46' Φορτούνης), Μπρούμα (79' Μπρούμα), Βαλμπουενά (46' Μασούρας), Αραμπί (90' Παπασταθόπουλος).

PHOTO CREDITS: EUROKINISSI
ΠΗΓΗ: SPORT24.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια