Header Ads

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1694

ο «Κορίνθιος»

ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ
Τα Θερινά ψώνια στον Νομό μας…

Εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα ζει μέσα σε μια εθνική τραγωδία και οι Έλληνες, ζουν ο καθένας το δικό του δράμα, πλην ελαχίστων, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και οι κυρίως υπεύθυνοι. Η Μνημονιακή οικονομική κρίση έχει καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στα οικονομικά όλων μας. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγουν παρά ελάχιστοι, που ευνοούνται από τις αποφάσεις των κυβερνώντων και του «Λόχου» της Βουλής. Στον Νομό μας, στην Κορινθία, τις πόλεις και τα χωριά, στα ίδια τα νοικοκυριά, επικρατούν συνθήκες τριτοκοσμικής ανέχειας, οι οποίες διαρκώς επιδεινώνονται παρά τις μεγαλοστομίες κυβερνητικών και άλλων παραγόντων περί του αντιθέτου. Θα ήταν ευχής έργον, αν η ελπίδα ήταν μικροοικονομικής διάρκειας. 

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να επαυξάνουν τις στρατιές των νεόπτωχων Ελλήνων και οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τις χασούρες από τις περικοπές, τα φορολογικά μέτρα, τα χαράτσια κινητής και ακίνητης περιουσίας, για την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και τόσα άλλα επώδυνα μνημονιακά μέτρα, που μας τα παρουσιάζουν, ως απαραίτητα και ως μονόδρομο στη μελλοντική ζωή μας. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μας έφεραν Απρόσκλητα και τη λεγόμενη Πανδημία με τα ολοκληρωτικού τύπου απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίσς και συμπεριφοράς, που ήταν απαραίτητα για τη διαφύλαξη της υγείας μας. Ευτυχώς το κακό πέρασε ξέσκουρα από τη χώρα μας με ελάχιστες επιπτώσεις ζωής, αλλά με έναι καίριο πλήγμα στην Οικονομία και την ψυχολογία μας. 

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά, ακόμα και στο κέντρο της Κορίνθου για να καταλάβει το μέγεθος της εξαθλίωσης, που επεβλήθη χάριν άλλων σκοπιμοτήτων, που δεν έχουν, ως στόχο την εξυγίανση του δημόσιου βίου. Τα λουκέτα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται, ενώ η ανεργία καλπάζει, την ώρα που ο τζίρος των επιχειρήσεων κατρακυλάει στην άβυσσο, αφού τα λεφτά όλων μας έχουν φροντίσει να κατατίθενται στις Τράπεζες ατόκως και μάλιστα με τις απαγορευτικές διατάξεις της ουράς και σπατάλης χρόνου έξω από αυτές.. Κι όμως, έρχονται ημέρες ενεργού θέρους, ημέρες χαράς, απόλαυσης θερινών διακοπών και θάλασσας, ημέρες αφιερωμένες στην οικογένεια και στην αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Αφού ευχαριστήσουμε τον Πανάγαθο Θεό της Χριστανοσύνης, για την ύπαρξή μας, ας φροντίσουμε να κάνουμε τα θερινά ψώνια και δώρα από την τοπική αγορά, τις διακοπές μας στην Ελλάδα. Στα μικρομάγαζα.. Να μείνουν τα λεφτά μας εδώ και στην Πατρίδα μας…… 
«Ο Κορίνθιος»




ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ
Επανέρχονται οι «παγωμένες» σχέσεις με την Συρία  

Μετά από οκτώ χρόνια διακοπής των διμερών σχέσεων με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, η Αθήνα ορίζει ειδικό διπλωματικό απεσταλμένο! Όπως έχει ανακοινώσει, εδώ και μία εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών, η Τασία Αθανασίου ορίζεται Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα Συρίας. Ήταν η πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Δαμασκό από το 2009 έως το 2012, «οπότε και επέβλεψε την αναστολή λειτουργίας της εκεί διπλωματικής μας αρχής που είχαν υπαγορεύσει οι τότε συνθήκες ασφαλείας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: 

«Θα περιλαμβάνονται επαφές αναφορικά με τις διεθνείς πτυχές του Συριακού και τις συναφείς ανθρωπιστικές δράσεις, καθώς και ο συντονισμός ενεργειών ενόψει των διαμορφούμενων προσπαθειών ανοικοδόμησης της Συρίας». Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο ρωσικό Sputnik, τονίζουν πως αυτή η κίνηση επιχειρείται στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθώς η Ελλάδα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ανάχωμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και θα χρειαστεί όλη την απαραίτητη βοήθεια για τον σκοπό αυτό, με αναζήτηση παλιών και νέων συμμάχων. 

Μεγάλη κίνηση από την Κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα κατά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Συρία, έχασε πολλά, ενώ την ίδια ώρα η χώρα του Άσαντ αποτελεί ανάχωμα απέναντι στον τουρκισμό. Η απόφαση ορισμού ειδικού απεσταλμένου για την Συρία εντάσσεται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, στην σταθερή δραστηριοποίηση της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και στο αυξημένο ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης της Συριακής κρίσης, σύμφωνα και με όσα έχει θέσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις συναντήσεις του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέτερσεν, καθώς και με σειρά ομολόγων του. Συμπίπτει, επίσης, με ενέργειες προς την κατεύθυνση κατάλληλης επαναλειτουργίας ελληνικών διπλωματικών αρχών στην χώρα. Έτσι, μετά τις καλές σχέσεις με τον έτερο εχθρό της Τουρκίας στην Λιβύη, Χάφταρ, η Αθήνα προσεγγίζει ξανά και τον Άσαντ. Αραβικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν μάλιστα την εν λόγω εξέλιξη με ελλήνο-αραβικά τραγούδια!Χωρίς ερωτηματικά… 
Πληροφορίες από 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.




ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Ο Μακάριος κάλεσε τους Τούρκους στην Κύπρο το 1974!

Χωρίς πολλά λόγια και σχόλια απαντώ σε ερωτήσεις δύο αναγνωστών, για τα Ιουλιανά του 1974 της Κύπρου και ποίος ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου: Κομβικό σημείο, πέραν των άλλων αποτελεί η περιβόητη ομιλία του Μακαρίου της Κύπρου στον ΟΗΕ, στις 19 Ιουλίου 1974, με την οποία κάλεσε τιε Εγγυήτριες Δυνάμεις να παρέμβουν στην Κύπρο. Βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Κύπρου ήταν η Ελλάς, η Τουρκία και η Μ. Βρετανία… Θεωρούμε πως η υπόθεση του Πολυτεχνείου δεν ήταν άσχετη με τη Συνωμοσία, που εξυφάνθηκε από τον διαβόητο και μοιραίο – για την Ελλάδα – πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χάρη Κίσινγκερ, με στόχο την κατάληψη της Μεγαλονήσου από την Τουρκία. Είναι σε όλους τους ερευνητές γνωστό ότι ο τότε Πρόεδρος και Αρχηγός του Καθεστώτος των Συνταγματαρχών Γ. Παπαδόπουλος, αντιδρούσε στο Πραξικόπημα του Σαμψών και τη συμμετοχή Στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εγχείρημα. 

Είναι προπαγανδιστική η άποψη των δήθεν αντιστασιακών ότι με την εξέγερση του Πολυτεχνείου καταλύθηκε το Στρατιωτικό Καθεστώς. Αντίθετα, Αντικειμενικός Σκοπός ήταν να εκδιωχθεί ο Αντιρρησίας Γ. Παπαδόπουλος και να αναλάβει στη συνέχεια το Καθεστώς Ιωαννίδη, που ήταν πρόθυμο να προχωρήσει στο θανάσιμο διάβημα. Ο “Κανταφικός”, όπως τον έλεγαν, πρώην Διοικητής του διαβόητου ΕΑΤ-ΕΣΑ, Δημήτριος Ιωαννίδης, όπως λέγεται, έπεσε θύμα με δόλωμα την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και ενέδωσε στο να στηρίξει το προδοτικό και μοιραίο σχέδιο του ραδιούργου Αμερικανού Υπουργού. 

Ως Ανώτερος Αξιωματικός των Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών ε.α., μετά το διάστημα του 1972, είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά την πίεση, που εδέχετο ο Γ. Παπαδόπουλος από “Κανταφικούς “ Αξιωματικούς, ώστε να δώσει το “Πράσινο φως” στο Πραξικόπημα Σαμψών και την εμμονή του στην άρνηση. Στο «Φάκελο της Κύπρου», που καταχωνιάστηκε στα υπόγεια της Βουλής για να μη δουν το φως της δημοσιότητας οι ευθύνες της τότε πολιτικής έλιτ, αποδεικνύεται πως η Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία της Κύπρου ήταν αντίθετη με το Πραξικόπημα και είχε στείλει το μήνυμα στην Ελλάδα, πράγμα που είχε υιοθετήσει ο Γ. Παπαδόπουλος. Έχω ιδία γνώμη και άποψη. Δεν μου διαφεύγει όμως, το ερώτημα και η απόδοση τεράστιας ευθύνης και στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την παρέμβαση των εγγυητριών Δυνάμεων στην Κύπρο, δηλαδή κάλεσε την Τουρκία και την Αγγλία να αιματοκυλήσουν και αλώσουν τμήμα της Κύπρου. Αυτός ο επιλεγόμενος “Εθνάρχης”, πως τόλμησε να προβεί σε αυτή την “Θανάσιμη Εθνική Πρόσκληση”





ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ
Η κατάχρηση της τηλοψίας αυξάνει τη μοναξιά  

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε μετά από μία κουραστική μέρα να επιστρέφουμε σπίτι και να χαλαρώνουμε, χαζεύοντας στην τηλεόραση. Για τους επιστήμονες η συνήθεια αυτή δεν είναι αθώα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά ή υποφέρουν από κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπείς στο να «κολλήσουν» μπροστά στην τηλεόραση, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγούν από τα αρνητικά τους συναισθήματα. 

Μοιραία δημιουργείται ένας φαύλος-κύκλος, που όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά κάνει χειρότερη την κατάσταση. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνουν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκολλήσουν από το «χαζοκούτι» και τις περισσότερες φορές να παραμελούν τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Για τους ειδικούς τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν κάτι πιο ουσιαστικό: ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και η έλλειψη αυτοσυγκράτησης, οδηγούν σε εθιστικές συμπεριφορές. 

«Όταν οι ώρες μπροστά στην τηλεόραση είναι ανεξέλεγκτες, οι άνθρωποι παραμελούν τα καθήκοντά τους, αλλά και τις σχέσεις τους, την κοινωνικότητα. Ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να το κάνουν, δυσκολεύονται να αντισταθούν στη συνήθεια αυτή», δήλωσε η Yoon Hi Sung, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες 316 ανθρώπων, ηλικίας 18-29 ετών. Ουσιαστικά κατέγραψαν και μελέτησαν πόσο τακτικά παρακολουθούσαν τηλεόραση και πόσο συχνά ένιωθαν μοναξιά, κατάθλιψη και έλλειψη αυτοελέγχου. 

Αυτή την κακιά συνήθεια δεν πρέπει να πάτε μακριά να την βρείτε. Κοιτάξτε στον περίγυρο της οικογένειάς σας ή ρίξτε μία ματιά στο δρόμο. Δεν θα εκπλαγείτε καν, γιατί σας έχει γίνει συνήθεια να βλέπετε ανθρώπους ακόμη και ό,που λάχει να ασχολούνται με την τηλετύφλωση, όπως λέγεται το κινητό και τα παρεμφερή με τις οθόνες που χωρίς πρόσκληση τις ανοίγουν τα ανυποψίαστα θύματα. 

Δεν απέχει της πραγματικότητας ότι η συνήθεια υπεραπασχόλησης με την τηλεόραση και τα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δημιουργούν την αίσθηση επιθετικότητας των χρηστών, όταν πάει κάποιος να τους υπενθυμίσει ότι η πολύ χρήση κάνει προσθετικό κακό στον άνθρωπο. Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 65ο Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Επικοινωνίας στο Πουέρτο Ρίκο, το 2017...

Δεν υπάρχουν σχόλια