Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1691

Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Βουλευτής Κορινθίας Ν.Δ.
Αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής και αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

Την Μεγάλη Πέμπτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας πραγματοποίησε 2 σημαντικές τηλεδιασκέψεις με την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες είχαν έντονο ενδιαφέρον για τον Νομό Κορινθίας. 
Η αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής του Ο.Σ.Ε από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι και η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν. 
Για τα θέματα αυτά ο κ. Δήμας ανέφερε: 

«Συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Τάσο Γκιολή, κ. Χάρη Βυτινώτη, κα Αθηνά Κόρκα και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού Δικτύου του Ο.Σ.Ε. Όπως σας είχα ενημερώσει προ ολίγων μηνών, στην συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο του Ο.Σ.Ε, μελετάμε την αξιοποίηση της ανενεργής πλέον γραμμής αλλά και όλων των δικτύων του Ο.Σ.Ε που δεν χρησιμοποιούνται. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική που θα αναβαθμίσει σημαντικά ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Κορινθίας. 
Επιπλέον, συζητήσαμε με την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την σημασία της αναβάθμισης του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην ορεινή Κορινθία καθώς αυτό συμμετέχει σε σημαντικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Αποδεδειγμένα η ερευνητική ομάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς πρόσφατα, μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος εντόπισε το στίγμα της πρώτης Ευρωπαϊκής αποστολής στον πλανήτη Ερμή. Επίσης, συμπλήρωσε την 100η παρατήρηση μιας έκλαμψης λόγω πτώσης μετεωροειδούς στην Σελήνη στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για το πρόγραμμα NELIOTA με αποστολή την μεσοπρόθεσμη μελέτη των παραγήινων αντικειμένων με «φυσικό εργαστήριο» μελέτης την Σελήνη. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης και ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης και ο κ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ). Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, να τους στηρίζουμε ώστε να συνεχίσουν το πολύ σπουδαίο έργο που συντελούν».


«Ελληνικό Ερευνητικό Πρόγραμμα για τον κορονοϊό»


 Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την eπιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο αρμόδιος υφυπουργός Χρίστος Δήμας, στου οποίου την αρμοδιότητα εντάσσεται το πρόγραμμα, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη όπου αποφασίστηκε η εκκίνηση μιας «εμβληματικής δράσης», υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Μέσα από τη δράση αυτή η Ελληνική Ερευνητική - Πανεπιστημιακή κοινότητα πρόκειται να διαδραματίσει τον δικό της σημαντικό ρόλο και να συστρατευθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. 

Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης. 

Οι φορείς που θα υλοποιήσουν τη δράση είναι οι εξής: 

1. Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής 
2. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών 
3. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών 
4. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ 
5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής 
6. Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής 
7. ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ 
8. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας 
9. ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» 
10. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Τα κύρια ερωτήματα που αναμένεται να απαντήσει το Ερευνητικό πρόγραμμα είναι τα εξής: 

1. Με δεδομένη την παγκόσμια εξάπλωση του ιού και την πιθανή έλλειψη αντιδραστηρίων, θα έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα να ανταποκριθει στην αυξημένη ζήτηση εξετάσεων ανίχνευσης του ιού αλλά και εξετάσεις αντισωμάτων, ειδικά στην έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα; 
2. Παρόλο που έχουν ταυτοποιηθεί ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και ασθενείς με επικείμενα νοσήματα) η προβλεψιμότητα της πορείας ενός ασθενούς είναι σχετικά χαμηλή. Υπάρχουν παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν; 
3. Ποια είναι τα πρότυπα μετάδοσης του ιού και ποια είναι τα στελέχη του ιού που κυρίως μολύνουν τον Ελληνικό πληθυσμό; 
4. Ποια είναι τα επίπεδα ανόσιας του πληθυσμού αλλά και κάθε ασθενούς μετά το πέρας της νόσου;



Δεν υπάρχουν σχόλια