Header Ads

ΜΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ : Η Μοναχή Νεκταρία Παραδείση από την Κόρινθο τιμήθηκε, ως άλλη Αδελφή Τερέζα, από το μεγαλύτερο περιοδικό της Ομογένειας GREEK REPORTER με ειδικό Αφιέρωμα για το Ιεραποστολικό της έργο στην αχανή Ινδία του 1 δις 370 εκατομμυρίων πληθυσμού !


ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Η Μοναχή Νεκταρία Παραδείση από την Κόρινθο τιμήθηκε, ως άλλη Αδελφή Τερέζα, από το μεγαλύτερο περιοδικό της Ομογένειας GREEK REPORTER με ειδικό Αφιέρωμα για το Ιεραποστολικό της έργο στην αχανή Ινδία του 1 δις 370 εκατομμυρίων πληθυσμού ! Ξεκίνησε από την Ι. Μονή Οσίου Παταπίου και με τη Μεγάλη της Πίστη στον Λόγο του Θεού, τα ανθρώπινα αισθήματα, τις αλλεπάλληλες σπουδές σε ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το Θεάρεστο Ιεραποστολικό της έργο είναι άξια σεβασμού, εκτίμησης, αγάπης και επαίνου!Πρόσφατα, στις 7 Μαρτίου 2019, με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. η οποία τιμάται στις 8 Μαρτίου, το μεγαλύτερο Περιοδικό της Ομογένειας, το “GREEK REPORTER world”,https://vimeo.com/254061744 τίμησε τη Γυναίκα, στο πρόσωπο μιας Ελληνίδας Ορθόδοξης Μοναχής Ιεραποστόλου με ειδικό αφιέρωμα και τίτλο: «Sister Nectaria: The Only Greek in Kolkata Is Mother Thousands (https://world.greekreporter.com/2019/03/07/sister-nectaria-the-only-greek-of-calcutta-and-mother-to-thousands/). Το αφιέρωμα του Τάσου Κοκκινίδη, αναφέρεται στην Μοναδική Ελληνίδα της Καλκούτας των Ινδιών, στην Μοναδική Ορθόδοξη γυναίκα Ιεραπόστολο στην αχανή Ινδία, του ενός δισεκατομμυρίου, τριακοσίων εβδομήντα εκατομμυρίων (1.370.000.000) ανθρώπων, της δεύτερης μετά την Κίνα σε πληθυσμό χώρας του κόσμου! Την Κορίνθια Μοναχή ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ !
Η Μοναχή Νεκταρία ξεκίνησε το έργο της εδώ και 25 χρόνια περίπου με τον επίσης Κορίνθιο από την Αρχαία Κόρινθο Ιεραπόστολο π. Ιγνάτιο Σενή, ο οποίος όμως, εδώ και αρκετά χρόνια δεν βρίσκεται εκεί, αφού εξελέγη λόγω του επίσης μεγάλου Αποστολικού του έργου, Μητροπολίτης Μαδαγασκάρης. Το τεράστιο συνεπώς έργο, έπεσε «στους ώμους» μιας γυναίκας. Πράγματι το «The Philanthropic Society of the Orthodox Church» της Καλκούτας, αποτελεί μια πνευματική Όαση στην Ινδουιστική Ινδία και η Μοναχή Νεκταρία, αποτελεί δικαιολογημένα, τιμή και καύχημα όχι μόνον για την Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου Λουτρακίου όπου ανήκει, αλλά και της Κορινθίας απ’ όπου κατάγεται, όπως επίσης και της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου από την οποία προέρχεται, της Ιερά Μητροπόλεως Σιγκαπούρης όπου υπάγεται η Ινδία, της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ελλάδας αλλά και της Ορθοδοξίας εν γένει, αφού η Ελληνίδα Μοναχή Νεκταρία είναι η μοναδική, από όλες τις Ορθόδοξες χώρες του κόσμου των 300 εκατομμυρίων πιστών, γυναίκα Ιεραπόστολος που ευαγγελίζεται την Ορθόδοξη πίστη στην Ινδία!
Το έργο, το οποίο, όπως προαναφέραμε, τελεί υπό την σκέπη και τις ευλογίες των Ιερών Μητροπόλεων Κορίνθου και Σιγκαπούρης, είναι ασύλληπτα μεγάλο, οι ανάγκες άπειρες, η βοήθεια από την Ελλάδα της Οικονομικής κρίσης, πενιχρή! Εύλογα αναρωτιέται κάποιος, πως μπορεί ένας άνθρωπος και μάλιστα μια γυναίκα μόνη της, να ανταποκρίνεται και μάλιστα με επιτυχία στις απαιτήσεις αυτού του έργου σε συνθήκες υπανάπτυκτης χώρας! Το ασύλληπτα μεγάλο έργο περιλαμβάνει: Πλήρη διατροφή και παντοειδή φροντίδα στους δεκάδες τρόφιμους των δυο ορφανοτροφείων(αρρένων & θηλέων) και από τα οποία έχουν περάσει, σπουδάσει και αποκατασταθεί εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια. Επίσης στέγη, ρουχισμό, σπίτια για ορφανά, δωρεάν αργαλειοί σε γυναίκες, υπηρεσίες και φάρμακα για αναπήρους και ηλικιωμένους, σχολεία με πιστοποιημένους δασκάλους και δωρεάν σχολικό εξοπλισμό στα παιδιά των χωριών, όπως και οικονομική βοήθεια για έργα ανάπτυξης στα χωριά, βιβλία, σχολικές στολές και σχολικός εξοπλισμός, δωρεάν εκπαίδευση στο St. Ignatius High School, το οποίο είναι στο χώρο των Ορφανοτροφείων και είναι ένα σύγχρονο σχολείο αγγλικής εκπαίδευσης.
Εκεί δίνεται η δυνατότητα στα φτωχά και ορφανά παιδιά των ορφανοτροφείων να φοιτήσουν δωρεάν, ενισχυτική διδασκαλία το απόγευμα, δωρεάν διανομή ειδικών χειροκίνητων ποδηλάτων, αναπηρικά αμαξίδια αλλά και γυαλιά μυωπίας, οικονομική κάλυψη χειρουργικών επεμβάσεων και πάσης φύσεως ιατρικών δαπανών σε τυφλούς, ανάπηρους και κωφούς, πέντε κλινικές στα γύρω χωριά με δωρεάν εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή. Επίσης έχει δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη-Ιχθυοτροφείο με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες σε ψάρι των εκατοντάδων τροφίμων των δυο ορφανοτροφείων. Για τον ίδιο σκοπό έχει δημιουργηθεί και περιβόλι για οπωροκηπευτικά και φρούτα.
Με αφορμή λοιπόν το άρθρο του παραπάνω περιοδικού και το γεγονός ότι η 17 Μαρτίου ήταν η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, η οποία είναι αφιερωμένη στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ και τους Ιεραποστόλους, οι οποίοι πραγματώνουν την προτροπή του Ιησού Χριστού: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη…..», θα αναφέρουμε λίγα στοιχεία για την Κορίνθια, αλλά και με Μικρασιατικές ρίζες Μοναχή Νεκταρία Παραδείση:
Γυμνασιακές σπουδές στην Κόρινθο. Πτυχίο Θεολογίας και Μεταπτυχιακό από το Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Στρασβούργου. Σπουδές στην αγγλική γλώσσα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και της Ισπανικής γλώσσας στην Άβιλα της Ισπανίας. Έλαβε μέρος σε πολλά Διεθνή και Διαχριστιανικά Θεολογικά Συνέδρια, άλλοτε σαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλοτε σαν Μέλος της Επιτροπής Λατρείας και Πνευματικότητος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) στη Γενεύη, από το οποίο παραιτήθηκε το 1998, στη Γενική Συνέλευση στο Χαράρε, με το σκοπό να αφιερώσει ολοκληρωτικά τον εαυτό της και το χρόνο της στην Εξωτερική Ιεραποστολή και κυρίως στην Ινδία. Προσέφερε τις υπηρεσίες της σε Ιεραποστολικά κλιμάκια σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπως Νότια Κορέα, Ταιβάν, Καμερούν, Τανζανία, και Μαδαγασκάρη όπου μετέφρασε στη γλώσσα της χώρας τα Μαλαγκάσυ, αλλά και στα Γαλλικά τη Θεία Λειτουργία, και διάφορα εκκλησιαστικά κείμενα, ενώ υπήρξε και η πρώτη Ορθόδοξος Ιεραπόστολος της Ζιμπάμπουε, όπου με τις κατηχήσεις της βαπτίστηκαν οι 30 πρώτοι Ορθόδοξοι Ζιμπαμπουανοί. Τα 25 τελευταία περίπου χρόνια και μέχρι σήμερα διακονεί αποκλειστικά την Εκκλησία στην Ινδία, ως Υπεύθυνη του κοινωνικού και Φιλανθρωπικού έργου της Ιεραποστολής. Γίνονται ήδη όλες οι Ακολουθίες στις διάφορες Εκκλησίες από Ινδούς ιερείς.
Η Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά, Μπεγκόλι και Αγγλικά, αγρυπνίες, κατηχήσεις νεοφωτίστων, βαπτίσεις, εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής, πρωινή - Βραδινή προσευχή στα Ορφανοτροφεία, μεταφράσεις Ακολουθιών στην τοπική γλώσσα, όλες οι Ακολουθίες των μεγάλων χριστιανικών εορτών,(Πάσχα, Χριστουγέννων, Θεοφανείων κλπ). Έχει δώσει αρκετές διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ το 2018 ήταν εισηγήτρια στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στο Διεθνές Φόρουμ για την σύγχρονη δουλεία και εμπορία ανθρώπων, όπως και τον Ιανουάριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη για το ίδιο θέμα, ενώ ήταν η επίσημη προσκεκλημένη ομιλήτρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μονή της Μετανοίας της, εις την οποία ανήκει είναι η Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι της Κορινθίας.

Επικοινωνία: srnectaria@hotmail.com

Χρήστος Ρουμελιώτης

ΘΕΟΛΟΓΟΣ


Κόρινθος, 20 Μαρτίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια