Header Ads

Γ. Ψυχογιός : «Στηρίζουμε στην πράξη τον Αθλητισμό ως βασικό δικαίωμα για όλους και όλες»


Αυτή την εβδομάδα συζητείται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις». Κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή, ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρέμβασή του, ανέδειξε τη σημασία των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Ξεκινώντας, ο βουλευτής τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αθλητισμός είναι από τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα: «Ο αθλητισμός για όλους και όλες, είναι για εμάς ένα από τα προτάγματα μας. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι με τις πρωτοβουλίες που πήρε τα προηγούμενα χρόνια ή κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει πάντα, την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την πρόσβαση στον αθλητισμό για όλους και όλες που μένουν σε αυτή τη χώρα, τόσο μέσα από τις δράσεις που υλοποιούμε, όσο και μέσα από την υλικοτεχνικές υποδομές, τις οποίες αναβαθμίζουμε. Ήδη έχουν γίνει πολλά σε υπάρχουσες υποδομές και ιδρύουμε και καινούργιες, σε συνεννόηση πάντα με τους δήμους και τα σωματεία».
Στη συνέχεια, ο Γ. Ψυχογιός αναφερόμενος στις διατάξεις του Νομοσχεδίου, μίλησε μεταξύ άλλων για τη σύσταση αυτοτελούς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, της «Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού». Η Επιτροπή αυτή θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα, έχοντας ευρείες εξουσίες διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου και επιβολής κυρώσεων. Επίσης, καθιερώνεται περιορισμός στις θητείες των εκτελεστικών μελών του ΔΣ των αθλητικών ομοσπονδιών, ενώ μπαίνουν κανόνες στις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών των αθλητικών οργανώσεων για την εκλογή οργάνων και αντιπροσώπων. Πολύ σημαντική ρύθμιση είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «οι αρχαιρεσίες διεξάγονται πλέον με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ανώτατο όριο σταυροδοσίας το 1/3 των θέσεων εκλογής ή με χωριστά ψηφοδέλτια, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής». Ακόμη
Για εμάς και για μένα προσωπικά που έχω υπηρετήσει τον αθλητισμό για πολλά χρόνια αλλά και σαν δικηγόρος, έχοντας χειριστεί τέτοιες υποθέσεις, είμαι σίγουρος ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μηχανισμό ένταξης, μαζί με την εργασία και την εκπαίδευση και μέσα από αυτή τη διάταξη, φέρνουμε σε άμεση επαφή τους συναθλητές μεταξύ τους, αναπτύσσεται η ευγενής άμιλλα, δημιουργούνται πραγματικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας για το συλλογικό, αλλά και για τον ατομικό σκοπό. Εξάλλου η διάταξη αυτή, εκτός των άλλων, εντάσσεται και σε ένα ευρύτερο σχέδιο ένταξης, το οποίο έχουμε ξεκινήσει και δρομολογούμε με την Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και αποτελεί το μεγάλο μας στοίχημα στην μεταναστευτική πολιτική».
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε και τη ρύθμιση που προβλέπει ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών αποκτά τη δυνατότητα, κατά την άσκηση ποινικής δίωξης για όσο διαρκεί η προδικασία, «να επιβάλει περιοριστικούς όρους σε βάρος όσων κατηγορούνται για αθλητική βία - το οποίο προφανώς παραπέμπει στην απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για αυτούς οι οποίοι παρανομούν - ενώ θεσπίζονται και αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τους επιβληθέντες όρους, καθώς και για τους υπεύθυνους ασφαλείας των γηπέδων. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο ιδιώνυμο έγκλημα και ούτε υποστηρίζουμε εμείς ιδιώνυμα εγκλήματα στο χώρο του αθλητισμού και δεν σημαίνει ότι γενικεύουμε, διότι στο οπαδικό κίνημα υπάρχουν και πρωτοβουλίες οι οποίες είναι πολύ υγιείς, δημοκρατικές, προβάλλουν ζητήματα δημοκρατίας, ζητήματα δικαιωμάτων και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, όμως αυτοί οι οποίοι αποτελούν μια μειοψηφία και λοιδορούν αυτές τις πρωτοβουλίες, πρέπει να τιμωρούνται».

Αθήνα, 06.03.2019

Γιώργος Ψυχογιός

Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια