ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για μια απάντηση Δημόσιας Υπηρεσίας σε αίτημα Επιχείρησης, που έτυχε διασποράς δυσφήμισης...
Μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην επιχείρηση μας, ανιχνεύτηκε δείγμα θετικό στον ιό της τριστέτσας.
Εν συνεχεία καλέσαμε με υπόμνημα μας τη ΔΑΟΚ Κορινθίας να επαναλάβει δειγματοληψία και η ίδια η ΔΑΟΚ απάντησε ότι δεν προβλέπεται λήψη νέου δείγματος.
Μετά την άρνηση της υπηρεσίας καλέσαμε το σύλλογο φυτωριούχων νομού ξυλοκάστρου, όργανο το οποίο μας εκπροσωπεί, ενημερώσαμε τον πρόεδρο για το γεγονός και έλαβαν παρουσία εκπροσώπων δείγματα από τα δέντρα που βρέθηκαν θετικά στον ιό σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού κέντρου. Στις 22 Ιανουαρίου 2018 παραδόθηκαν στο εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ 8 δείγματα φύλλων και βλαστών εσπεριδοειδών για ιολογικό έλεγχο. Τα δείγματα δεν παρουσίαζαν συμπτώματα ιολογικής προσβολής. Ο έλεγχος των δειγμάτων για την παρουσία του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών (Citrus Tristezza Virus- ctv) έγινε με τη μέθοδο RT-PCR. Ο ιός CTV δεν ανιχνεύτηκε σε κανένα από τα δείγματα.
Εν συνεχεία η υπηρεσία ΔΑΟΚ Κορινθίας η οποία γνώριζε ότι υπήρχε απόκλιση στα δύο αποτελέσματα των δειγμάτων ζήτησε τη συνεργασία του φυτωρίου μας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στην περίπτωση που έστω και μια περίπτωση στο εκατομμύριο υπάρχει τριστέτσα.
Μετά την αποστολή της επιστολής από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας η οποία μας ανακοίνωνε ότι δεν προβλέπεται η λήψη εκ νέου δείγματος από το νόμο και ότι η Υπηρεσία βάσει της υπ’ αριθ. 121285/665/5-9-2006 (ΒΊ416) ΚΥΑ «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών» έπρεπε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλει η παραπάνω ΚΥΑ και το ΠΔ 365/2002, μας ζήτησε να συνεργαστούμε ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα επειδή είχε αρχίσει ήδη να δέχεται τον πόλεμο της ΔΑΟΚ Αργολίδας.
Για λόγους προληπτικούς και μόνον η εταιρεία μας συνεργάστηκε στην καύση όλου του υλικού που ζήτησε η ΔΑΟΚ να καεί. Άλλωστε πάντοτε λειτουργούμε με ευσυνειδησία και για το λόγο αυτό έχουμε αναπτύξει μια αξιόλογη πελατεία τόσα χρόνια.
Ενώ λοιπόν η ΔΑΟΚ Κορινθίας έκανε τη δουλειά της και εμείς συνεργαστήκαμε παρά το γεγονός ότι τα δείγματα που αποστείλαμε στο φυτοπαθολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αρνητικά και ήταν εξαιρετικής ποιότητας, η ΔΑΟΚ Αργολίδας αποφάσισε να εκδώσει ένα δελτίο τύπου το οποίο ανακοίνωνε το όνομα της επιχείρησης μας και περίγραφε την επιχείρηση μας, σαν μια επιχείρηση που δύναται να προκαλέσει βλάβη στην αγορά της περιοχής που επιβλέπει. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής : «Επισημαίνουμε ότι τον φυτωριούχο αυτόν το βλέπαμε κάθε Τετάρτη και Σάββατο με ένα μικρό φορτηγό να διαθέτει δενδρύλλια εσπεριδοειδών, ελιάς, αλλά και άλλων δένδρων δικής του παραγωγής, στη Δαλαμανάρα, απέναντι από το παλιό εργοστάσιο του ΚΥΚΝΟΥ. Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας επανειλημμένα είχε προβεί σε ελέγχους για Φυτοϋγειονομικό Δαβατήριο και είχε διαπιστώσει την ύπαρξη του. Όμως, σε νέους ελέγχους που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Κορινθίας (ΔΑΟΚ) και του ΥπΑΑΤ (Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης-πρωην ΚΕΠΠΥΕΛ), βρέθηκαν μολυσμένα δείγματα με Τριστέτσα σε μανταρινιά της ποικιλίας Κλημεντίνη και στο υβρίδιοΝόβα. Για το λόγο αυτό πρέπει οι παραγωγοί που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια από το φυτώριο αυτό σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή δενδρύλλια μανταρινιάς της
ποικιλίας Κλημεντίνη και του υβριδίου Νόβα, να ενημερώσουν την ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας και συγκεκριμένα το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Τηλ. 2752360303, 4) για να ληφθούν δείγματα προκειμένου να σταλούν για έλεγχο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.»
Η ΔΑΟΚ Αργολίδας δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει την ΔΑΟΚ Κορινθίας ότι μας προστάτευσε ενώ στην πραγματικότητα απλά η ΔΑΟΚ Κορινθίας γνώριζε ότι το πιο σίγουρο ήταν ότι δεν υπήρχε τριστέτσα στα δέντρα μας. Από την άλλη εμείς συνεργαστήκαμε απόλυτα παρά την οικονομική βλάβη που προκλήθηκε εις βάρος μας. Το φυτώριο μας πάντοτε λειτουργεί με ευσυνειδησία και πάνω απ’ όλα βρίσκεται η ασφάλεια των πελατών μας.
Απάντηση στο εύλογο ερώτημα μας αναφορικά με τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύει η ΔΑΟΚ Αργολίδος, δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα. Αντίθετα αυτό που συμβαίνει είναι ότι
λαμβάνουμε πληροφόρηση από τους πελάτες μας ότι συνεχίζει να προβαίνει σε δυσφήμιση της εταιρείας μας και μάλιστα επεκτείνεται και στο υπόλοιπο φυτωριακό υλικό μας το οποίο είναι άριστης ποιότητας όπως οι ελιές μας.
Βάσει των όσων αναφέραμε η άποψη της εταιρείας μας είναι ότι η πρώτη εργαστηριακή μέτρηση του δείγματος είναι εσφαλμένη και η ορθή αναγράφεται στα αποτελέσματα του δείγματος που έλαβαν «άτυπα» οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φυτωριούχων ξυλοκάστρου, μετά την άρνηση της ΔΑΟΚ Κορίνθου να λάβει δεύτερο δείγμα από το φυτοπαθολογικό εργαστήριο του ΑΠΘ. Λόγω της ύπαρξης των ως άνω εκ διαμέτρου αντίθετων εργαστηριακών αποτελεσμάτων θεωρούμε ότι όφειλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να διατάξουν συμπληρωματική δειγματοληψία και εργαστηριακή εξέταση μεγαλύτερου ποσοστού δενδρυλλίων, τό οποίο θα αποδείκνυε ότι τα δενδρύλλια μας, δεν ήταν προσβεβλημένα από τον ιό CTV.
Παρά το γεγονός ότι η ΔΑΟΚ Αργολίδας γνωρίζει το πώς έχουν τα πράγματα για λόγους που αγνοούμε, συνεχίζει να εκθέτει και δυσφημεί το φυτώριο μας, δημιουργώντας βλάβη σε εμάς ακόμα και σήμερα.
Με επιφύλαξη παντώς νομίμου δικαιώματος μας καλούμε τη ΔΑΟΚ Αργολίδας καθώς και κάθε πρόσωπο που συμμετέχει στην δυσφήμιση της επιχείρησης μας, να απέχει. Σε άλλη περίπτωση θα αναγκαστούμε να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας ενώπιον των αρμόδιων αστικών και ποινικών δικαστηρίων προς πάσα ικανοποίηση μας.
Με εκτίμηση
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Τομέας Φυτοπροστασίας
Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας
541 24 Θεσσαλονίκη
Διευθυντής: Νικόλαος Ι. Κατής, Καθηγητής
Τηλέφωνο: 2310 998857 Fax: 2310998854 e- mail: katis@agro.auth.gr
Θεσσαλονίκη 12-2-2018
Προς κάθε ενδιαφερόμενο
Στις 22 Ιανουαρίου 2018 στάλθηκαν στο εργαστήριο Φυτοπαθολογίας από την κ. Παναγιώτα Κυριάκου 8 δείγματα φύλλων και βλαστών εσπεριδοειδών για ιολογικό έλεγχο. Τα δείγματα δεν παρουσίαζαν συμπτώματα ιολογικής προσβολής. Ο έλεγχος των δειγμάτων για την παρουσία του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών (Cirtus tristeza virus, CTV) έγινε με τη μέθοδο RT-PCR. Ο ιός CTV δεν ανιχνεύτηκε σε κανένα από τα δείγματα.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Νικόλαος Ι. Κατής καθηγητής
Αφήστε ένα σχόλιο