Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων




ΣΥΡΙΖΑ «Αναστενάρης» ο Αλέξης Τσίπρας σε «αναμμένα κάρβουνα»:

Πολυνομοσχέδιο και Σκοπιανό καίνε αυτή την εβδομάδα
Σε δύο καυτά μέτωπα θα ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο αυτή την εβδομά­δα, καθώς η κυβέρνηση θα βρεθεί υπό πίεση στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο και στις εξελίξεις περί το Σκοπιανό. Σφυ­ροκόπημα στο «αφήγημα». Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» του Αλέξη Τσίπρα θα αντιμετωπίσει ένα σφυροκόπημα επι­χειρημάτων από την αντιπολίτευση που θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση μας εγκλω­βίζει σε ένα νέο ασφυκτικό καθεστώς «μνημονίου μετά το μνημόνιο».Σε δύο σημεία θα επικεντρωθεί η συζήτηση: Στις σοβαρές απώλειες του εισοδήματος που επιφέρουν οι διατάξεις του πολυνο­μοσχεδίου σε εκατομμύρια έλληνες. Και στις νέες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που θα αναγκαστεί να συνομολογήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει το εξιτήριο από το τρίτο μνημόνιο και ορι­σμένα μέτρα για το χρέος – τα οποία ω­στόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Οι απώλειες στα εισοδήματα. Σε ότι αφορά τις νέες απώλειες που θα υποστούν τα νοικοκυριά, αυτές αφορούν κυρίως στις διατάξεις που οριστικοποιούν: Μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα χάσουν δύο και τρείς συντάξει το χρόνο. Κατάργηση του ΕΚΑΣ, που αφορά στην απώλεια του στοιχειώδους κοινωνικού βοηθήματος για τους πλέον φτωχούς συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας.Μείωση της έκπτωσης φόρου και συνε­πώς αύξηση της φορολογίας σε όλους, ακόμα και για τους αδύναμους. Αύξηση εισφορών στους αγρότες. Αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελ­ματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι πλέον θα καταβάλουν για το 100% του εισοδήματός, ένα δυσβάστα­χτο πακέτο «φορο-εισφορών». Αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε τουλάχιστον ένα εκατομ­μύριο ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Οι δεσμεύσεις διαρκείας Σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που αφορούν στις μακρο­πρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου και αντανακλούν επίσης σε όλους μας, οι διατάξεις που θα υποστούν έντονη κριτική είναι: Η δημιουργία υπερ – πλεο­νασμάτων για πολλά χρόνια, με τα οποία υποθηκεύεται κάθε ελπίδα ανακούφισης των νοικοκυριών, στεγνώνει η αγορά και «γκριζάρει» η ανάπτυξη της χώρας. Για το 2022, για παράδειγμα, προβλέπεται πλε­όνασμα 11 δις ευρώ, αυξημένο κατά 50% από τα 7 δις πλεονάσματος του 2017. Και αυτό, ενώ η ανάπτυξη προβλέπεται από την κυβέρνηση «ανεμική», καθηλω­μένη στο 2%, για επίσης πολλά χρόνια. Σε μια χώρα που έχει ήδη χάσει το 25% του ΑΕΠ της. Η υποθήκευση της δημό­σιας περιουσίας μέχρι του ποσού των 25 δις, ως εγγύηση αποπληρωμής του δανεισμού μας. Και επίσης το δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων και εκποίησης από τους δανειστές σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους. 

Πηγή: economiko.gr




Τι συζήτησε για το χρέος και τα πλεονάσματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Μέρκελ και το ΕΛΚ
Με το δημοσκοπικό «αέρα στα πανιά του», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τους αρχηγούς των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ως «εν δυνάμει πρωθυπουργός». Αυτό α­ναφέρουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατί­ας, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του προέδρου τους στο Μόναχο στη Σύνοδο του ΕΛΚ ως «ιδιαίτερα σημαντική για το κόμμα και τα ελληνικά συμφέροντα». Ει­δικότερα για τα ανοιχτά θέματα της ελ­ληνικής διαπραγμάτευσης – και ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους – ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε: Στην ανά­γκη ρύθμισης του χρέους. «Αν δεν πά­ρουμε τις ρυθμίσεις που ζητάμε, η χώρα θα έχει πρόβλημα με την πρόσβαση στις αγορές», είπε. Και ζήτησε να υπάρξει δη­μόσια τοποθέτηση επί του θέματος από το ΕΛΚ. Στην ανάγκη μείωσης των πλεο­νασμάτων, ιδιαίτερα στα δύο τελευταία χρόνια προσαρμογής που συμπίπτουν με το ισχυρό ενδεχόμενο να είναι η Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης εξή­γησε στους συνομιλητές του ότι η δική του κυβέρνηση «θα δείξει επιμονή στη μεταρρυθμιστική διαδικασία» που έχει α­νάγκη η χώρα. Συνεπώς «η απαίτηση για υψηλά πλεονάσματα δεν θα προκύπτει από τη σημερινή κυβερνητική αναξιοπι­στία» Η Ελλάδα θα χρειαστεί συμφωνία για μικρότερα πλεονάσματα, «ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να αναπτύξει την οικονομία της. Φιλικοί στις επενδύσεις» Ο Πρόε­δρος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μεταρρυθμιστική και φιλική προς τις ε­πενδύσεις» και «θα αποκαταστήσει τη δι­εθνή εμπιστοσύνη της χώρας». Επέμεινε επίσης στην ανάγκη μείωσης της φορο­λογίας των εισοδημάτων και των επιχει­ρήσεων ως προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας. 
Με δυό λόγια: Η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη στις ζυμώσεις για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά θέματα, στη Συνόδο του Μο­νάχου, και η ιδιαίτερη συνάντηση που εί­χε με την Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον αρμό­διο επίτροπο για τον Προϋπολογισμό Γκί­ντερ Έντιγκερ, κρίνεται από τη Ν.Δ. ως «ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας».




Σύριζα και Ανέλ στέλνουν 30.000 «πρόσφυγες» στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί περιμένουν νέο κύμα λαθρομετανάστευσης
Ένα νέο ανθελληνικό «κατόρθωμα» βρίσκεται προ των πυλών, καθώς οι εθνο­μηδενιστές της «Πρώτη Φο­ρά Αριστερά» κυβέρνησης «αδειάζουν» τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο, προκειμένου να τα «γεμίσουν» ξανά με νέους «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες. Το κυ­βερνητικό σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσα­βούσογλου, ανακοίνωσε μονομερώς το πάγωμα της συμφωνίας επανεισδοχής όσων περνούν παράνομα από την γείτονα.Το υπουρ­γείο Οικονομίας και Ανά­πτυξης σχεδιάζει πρόγραμ­μα, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με το Ευρωπα­ϊκό Ταμείο Ασύλου και Έ­νταξης και αφορά «στις με­τακινήσεις 30.000 υπηκόων τρίτων χωρών από το Ανα­τολικό Αιγαίο και τον Έβρο προς την ηπειρωτική χώρα». Η δράση, ύψους 3 εκατ. ευ­ρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου και, σύμ­φωνα με το περιεχόμενο της πρόσκλησης, στόχος είναι μεταξύ άλλων:
α) η αποσυμφόρηση των νησιών από την αυξημένη εισροή προσφύγων για την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης
β)η αποσυμφόρηση των δομών υποδοχής προκει­μένου να αυξηθεί η δυνα­τότητα φιλοξενίας νέων προσφύγων
γ)η προώθηση των υ­πηκόων τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις σε κατάλληλες δομές φι­λοξενίας στην ενδοχώρα, με σκοπό την άμεση βελτί­ωση των συνθηκών διαβίω­σής τους….
Η εξέλιξη αυτή επιβε­βαιώνει τα χειρότερα σε­νάρια νέας έκρηξης των λαθρομεταναστευτικών ροών μέσα στο καλοκαί­ρι. Επιβεβαιώνει, επίσης, τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών για την δημιουρ­γία κι άλλων καταυλισμών στην ενδοχώρα, καθώς οι υφιστάμενοι έχουν γεμίσει ασφυκτικά επειδή τα ευρω­παϊκά σύνορα είναι κλειστά από το 2016.
Με άλλα λόγια, ο εποι­κισμός της Χώρας συνεχί­ζεται, καθώς για όσους λα­θρομετανάστες προωθού­νται στην ηπειρωτική Ελλά­δα θα υπολογίζονται άλλοι τόσοι (και παραπάνω) «νέας εσοδείας» που θα έρχονται στη νησιωτική Ελλάδα από τα «ανοιχτά σύνορα» του Αι­γαίου και του Έβρου.
Γιώργος Μάστορας




Η Γεννηματά στηρίζει Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη
Στήριξη στον δήμαρχο Θεσσαλονί­κης, Γιάννη Μπουτάρη, για τις αυτοδιοι­κητικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννημα­τά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλα­γής (ΚΙΝΑΛ), ανακοίνωσε τη στήριξή της στη διάρκεια συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερεια­κής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδο­νίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Η κ. Γεννηματά, στη διάρκεια παρου­σίας της στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τον Μπουτάρη, υπογραμμίζοντας πως το Κίνημα θα στηρίξει τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες, που είχε στηρίξει και στις εκλογές του 2014, σε ο­λόκληρη τη χώρα.
«Το αίμα νερό δεν γίνεται» ήταν το σχόλιο του δημάρχου κ. Μπουτάρη προς την κ. Γεννηματά. Παρόντες στη συνά­ντηση ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώρ­γος Καμίνης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης και ο γραμμα­τέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλά­κης. Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης συνό­δευαν η πρόεδρος του δημοτικού συμ­βουλίου, Καλυψώ Γούλα και οι αντιδή­μαρχοι Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου και Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολι­τών, Νίκος Φωτίου.





Καθαρή έξοδος απ’ τα μνημόνια, για το λαό σημαίνει μόνο κατάργηση των μνημονιακών νόμων

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει καμιά συμφωνία η ο­ποία θα ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑ­ΤΟ» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας «Οι ερ­γαζόμενοι της Ελλάδας πρέπει να χρεώσουν στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη όχι μό­νο την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδια­σμούς στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μάτωσαν για την κρί­ση, τώρα θα ματώνουν και για την όποια ανάκαμψη». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων το βράδυ στην Καρδίτσα, σε πολιτική συ­γκέντρωση που διοργάνωσε η ΤΕ Καρδίτσας, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων του Κόμματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Και συνέχισε: «Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να κρύψει η κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη γνω­στή τακτική της παραπλάνησης και της καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων, όταν αναμασά τη κα­ραμέλα της «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, της επιστρο­φής στην κανονικότητα».



Οι 7 αποκαλυπτικές απαντήσεις

Πως βλέπουν το πολιτικό σκηνικό οι «Κεντρώοι»; Επτά απαντήσεις των ψηφοφόρων που αυτό – τοποθετούνται στον ιδεολογικά στο χώρο του «Κέντρου» (ούτε «Κεντροαρι­στεροί» ούτε «Κεντροδεξιοί») εμφανίζουν τις τάσεις που ε­πικρατούν στον κλασσικό ενδι­άμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Οι απαντή­σεις δόθηκαν στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας RASS που έγινε για την εκπο­μπή του Γιώργου Κουβαρά στο ACTION 24 Οι απαντήσεις:
Η κατάσταση θα χειροτε­ρεύσει ή θα μείνει ίδια λέει το 84,9%. Το 42,9% πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότε­ρα, ενώ το 42% θεωρεί ότι θα μείνουν ίδια. Μόνο το 10,7% θεωρεί ότι θα πάνε καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές θεωρεί το70,6%, με το 18,5% να πιστεύει ότι θα τις ξαναπάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. (Ερώτηση παράστασης νίκης) Η Νέα Δη­μοκρατία δεν έχει όμως πρό­ταση για την επόμενη ημέρα, «που θα δημιουργεί ανάπτυξη» πιστεύει το 73.1%. Αντίθετα το 21% θεωρεί πως έχει.
Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν μας λένε την αλήθεια θε­ωρούν οι 6 στους 10. Το 58,9% το πιστεύει αυτό. Το 28,6% δηλώνει ότι την αλήθεια μας τη λέει ο Μητσοτάκης και το 11,4% ο Τσίπρας. Μεταξύ των δύο, Μητσοτάκη πρωθυπουρ­γό προτιμούν το 32% ενώ τον Τσίπρα το 17,8%. Κανένα από τους δύο δηλώνει το 48%. Ε­κλογές τώρα ζητούν το 55,2%, συμφωνώντας με την πρόσφα­τη πρόταση της Φώφης Γεννη­ματά. Το 42,1% δεν θέλει εκλο­γές αυτή τη στιγμή. Μοιρασμέ­νοι για τα Σκόπια εμφανίζονται, τέλος, οι «Κεντρώοι» καθώς το 48,3% θεωρεί ότι «η συγκυρία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι ευνοϊκή και πρέπει η κυ­βέρνηση να επιδιώξει την επί­λυσή του τώρα», με το 48,1% να διαφωνεί.



Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου για τον Ρουβίκωνα

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εάν τον βρί­σκει σύμφωνο το περιεχόμενο του φυλλαδίου και εάν θα συμφωνούσε οι συλληφθέντες να αποζημιώνουν τους παθόντες για υλικές ζημιές προτού αφεθούν ελεύθεροι. Επίκαιρη ερώτηση για την τελευταία επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ και τη διανομή φυλλαδίων για τη δράση του, κατέθεσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελ­λήνων, αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος. «Σας βρίσκει σύμφωνο το περιεχόμενο του φυλ­λαδίου; Πώς σκοπεύετε να αντιμε­τωπίσετε την επικίνδυνη και διαρ­κώς επαυξανόμενη δράση της «Α­ναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας»; Θα συμφωνούσατε με τη λογική ποινή οι συλληφθέντες να υποχρεώνονται να αποζημιώνουν τους παθό­ντες για τις υλικές ζημιές που προκαλούν προτού αφεθούν ελεύθεροι; Έ­χει γίνει υπολογισμός του κόστους των καταστροφών που έχουν προκλη­θεί;» ρωτά ο βουλευτής τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας τον Πολί­τη και τον καλεί να ενημερώσει τη Βουλή πώς είναι δυνατόν να διανέμο­νται τέτοιου είδους έντυπα, τα οποία κάνουν λόγο απροκάλυπτα για κα­ταστροφή του κράτους, τα οποία είναι άγνωστο πόση έκταση θα πάρουν και κατά πόσον θα επηρεάσουν την ελληνική κοινωνία.

Σταύρος Θεοδωράκης: 
«Τσάτρα πάτρα» φέρνουν μέτρα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει 

«Η κυβέρνηση καθυστερημένα και υπό το βάρος ιδεοληψι­ών δρα απέναντι στην πραγματικότητα. Τσάτρα πάτρα φέρνουν τώρα αυτό το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μέτρα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αν είχαμε κινηθεί με ταχύτητα στη σω­στή κατεύθυνση. Ο χρόνος στην πολι­τική είναι πολύ σημαντικός». Αυτά τό­νισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγε­λία Μπαλτατζή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιο­λόγησης που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή. Έ­κρουσε επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά τον Αύγου­στο λέγοντας ότι «από τον Σεπτέμβρη μένουμε μόνοι μας, χωρίς βοήθεια από τους εταίρους και τους συμμάχους. Το ερώτημα εί­ναι: έχουμε κάνει ότι είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε μό­νοι μας στις αγορές;»

Δεν υπάρχουν σχόλια