Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων


Νίκος Κοτζιάς : Να κάνουν και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις
Νέα συνάντηση θα έχουν το επόμενο Σάββατο 12 Μαΐου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παρουσία του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα. Ο Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στην Αθήνα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τη συνάντηση ανακοίνωσε Ν. Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν και στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές.
«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», απάντησε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας και συνέχισε: «Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας». Ερωτθείς εάν θα προλάβουν τις ημερομηνίες ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία». Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων «erga omnes» απάντησε πως αν είχε συμβεί αυτό θα έκανε πάρτι. Δήλωσε μάλιστα πως σκοπεύει να κάνει πάρτι όταν συμβεί. Ο κ. Κοτζιάς απευθύνθηκε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ και την κάλεσε να κάνει τις δικές της υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία. «Εμείς είχαμε το κουράγιο να κάνουμε τις υποχωρήσεις μας, να κάνουν και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις», σημείωσε.

«Νομίζω ότι σήμερα σκεφτήκαμε πολλές εναλλακτικές, θα ενημερώσουμε του πολιτικούς μας και εάν καταλήξουμε σε αυτές τις εναλλακτικές θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο», είπε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν έχει έρθει η ώρα για μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Για την κριτική που δέχθηκε επειδή συμφώνησε να εξεταστούν τα ελληνικά σχολικά βιβλία για στοιχεία αλυτρωτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν τέτοια στοιχεία και γι΄ αυτό δεν φοβάται αυτή την εξέταση, ενώ δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της φοβικής εξωτερικής πολιτικής.





Β.Kικίλιας:
Ο κ. Τσίπρας εμπαίζει τους Έλληνες…
Για ερασιτεχνισμό κατηγορεί ο Κυβερνητικός ερασιτεχνισμός στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών
Βασίλης Κικίλιας την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, επισημαίνοντας πως αγνόησε τα μηνύματα που έστελνε η Τουρκία. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως το γεγονός ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν ακόμα φυλακισμένοι, είναι απόδειξη αναποτελεσματικότητας.
«Εκείνο που έχω τονίσει επανειλημμένως είναι ότι στις διεθνείς σχέσεις προέχει η στρατηγική πρόληψης και αποτροπής. Θα έπρεπε να οργανωθεί άμεση νομική και διπλωματική παρέμβαση υπέρ των στρατιωτικών μας από την πρώτη ώρα. Εμφατικά! Από τη στιγμή που χάθηκε η συγκυρία, είναι αναπόφευκτη η κωλυσιεργία» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, ο κ. Κικίλιας επισημαίνει πως είναι λάθος της κυβέρνησης που επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, την παραδοχή εκ μέρους των Σκοπίων ότι δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος» και τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, ο κ. Κικίλιας τονίζει πως «ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει νέο κόψιμο συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου και πανηγυρίζει επειδή έχει υπερφορολογήσει τους πάντες και επειδή 650.000 εργαζόμενοι «ζουν» με 380 ευρώ το μήνα. Όμως, ο κ. Τσίπρας με τα λεγόμενά του δείχνει ότι δεν κατανοεί την πραγματικότητα και εμπαίζει τους Έλληνες. Κανένα από τα δύο δεν με εκπλήσσει, αφού έχουν επαναληφθεί» λέει χαρακτηριστικά.





Με ψεύτικες δημοσκοπήσεις προσπαθούν να κατευνάσουν την οργή του Λαού για την προδοσία της Μακεδονίας μας
Στην τουρκική προκλητικότητα οι παπαγάλοι των ανθελλήνων της κυβερνήσεως είδαν μία μεγάλη ευκαιρία να εκτονώσουν την λαϊκή οργή για την επικείμενη προδοσία της Μακεδονίας μας. Έτσι με πρόφαση δημοσκόπηση για την ανίχνευση της κοινής γνώμης για την τουρκική απειλή, η ProRata (που προσφάτως μετακόμισε από την εφημερίδα των φωτομοντάζ στην φυλλάδα – φερέφωνο των τσιπροκαμμένων με την επωνυμία… «Έθνος») επιχειρεί να παρουσιάσει την κοινή γνώμη, ως έτοιμη να αποδεχτεί την προδοσία της Μακεδονίας μας. Έτσι, στο περιθώριο ερωτήσεων σχετικά με την τουρκική απειλή, όπου σημειώνεται ότι το 67% φοβάται για θερμό επεισόδιο, το 61% νιώθει οργισμένο για την στάση της τουρκίας και απογοήτευση για την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ένταση, προσπαθούν να περάσουν ύπουλα ψευδή μηνύματα ότι δήθεν οι Έλληνες… κατανοούν την προδοσία που ετοιμάζουν Τσίπρας – Καμμένος και Μητσοτάκης στο θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, σε «ερώτηση» που υποτίθεται πως έγινε για την «προοπτική αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία», οι απαντήσεις δείχνουν ότι στο 45% των ερωτηθέντων μια τέτοια προοπτική είναι «κατανοητή», ενώ οργή νιώθει το 23% και ντροπή το 14%. Όλα αυτά, βεβαίως, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δεκάδες προηγούμενων δημοσκοπήσεων για το ίδιο ζήτημα που δείχνανε το 74,5% (Marc), ή 71,7% (διαΝΕΟσις) αντιτίθεται στην προδοσία της Μακεδονίας μας. Και, βεβαίως, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της κοινωνίας μας, που ομόθυμα καταδίκασε την προδοσία που ετοιμάζουν οι κυβερνώντες σε συνεχή παλλαϊκά συλλαλητήρια.





Φώφη Γεννηματά:
Ο Τσίπρας έκοψε τις γέφυρες συνεννόησης νωρίς
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει επισημαίνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζοντας «μαύρη συμμαχία» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ
«Ο κ. Τσίπρας έκοψε τις γέφυρες συνεννόησης πολύ νωρίς. Και ως αντιπολίτευση και στη συνέχεια με τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ» τονίζει σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι δεν την αφορούν επικοινωνιακά παιχνίδια από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Η κ. Γεννηματά εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, υπεραμύνθηκε την πρόταση που κατέθεσε για «εκλογές εδώ και τώρα» προτού – όπως λέει – η κυβέρνηση δεσμεύσει τη χώρα με «αδιέξοδα τετελεσμένα» ενώ χαρακτηρίζει «μαύρη συμμαχία» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.





Δημήτρης Κουτσούμπας:
Παραμύθι η «καθαρή εξόδος» από τα μνημόνια
«Ο σοσιαλισμός είναι το νέο, που θα νικήσει το σάπιο και παλιό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.. Ο σοσιαλισμός είναι το νέο, που θα νικήσει το σάπιο και παλιό» δήλωσε απόψε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας, χαιρετίζοντας εκδήλωση – συνεστίαση, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.«Με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, σερβίρει το γνωστό παραμύθι περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, και μάλιστα χωρίς νέες δεσμεύσεις», όπως διατυμπανίζει» είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Βέβαια ο πρωθυπουργός και δω στη Θεσσαλονίκη, ξέχασε να πει, ότι τον Αύγουστο οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων δεν καταργούνται. Ξέχασε να πει ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που έχει ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση των συντάξεων, αβάσταχτα μέτρα που θα ισχύσουν και μετά το 2018. Εμείς θα προσθέταμε ότι τα πολλά λόγια του πρωθυπουργού, είναι και φτώχεια και κοροϊδία». Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική επισήμανε ότι η κυβέρνηση «τρέχει» την υλοποίηση των σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή ενώ «όλα τα παραπάνω είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και η κινητικότητα γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε μια συμφωνία άμεσα να διευκολύνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και μελλοντικά στην ΕΕ». Παράλληλα εκτίμησε ότι μια τέτοια συμφωνία «δεν θα αποτελέσει την πραγματική λύση για τον ελληνικό λαό και το λαό της γειτονικής χώρας, διότι δεν θίγονται αλυτρωτισμοί και κίνδυνοι αμφισβήτησης των συνόρων που υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, ενώ η ίδια η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ανασφάλειας, παραπέρα αποσταθεροποίησης, πολεμικών εμπλοκών και προβλημάτων».





Ο πρωθυπουργός έφθασε στη Μυτιλήνη, αφού πρώτα είχαν φθάσει στο νησί πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ και εκατοντάδες αστυνομικοί
Δυστυχώς, για την κυβέρνηση, οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Ο πρωθυπουργός έφθασε στη Μυτιλήνη, αφού πρώτα είχαν φθάσει στο νησί πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ και εκατοντάδες αστυνομικοί. Πρώτη φορά οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου αισθάνθηκαν τόση ασφάλεια. Αν ο πρωθυπουργός χρειάζεται τόσο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να ανακοινώσει θετικές ειδήσεις, αλήθεια πόσες διμοιρίες θα χρειαστεί ο κ. Τσίπρας, όταν θα αρχίσει ο υπερκόφτης να κόβει οριζόντια μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να κερδίσει κομματικά οφέλη, δεν διστάζει να λέει ανακρίβειες και να μοιράζει ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες.
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να κερδίσει κομματικά οφέλη, δεν διστάζει να λέει ανακρίβειες και να μοιράζει ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες. Οι δηλώσεις όμως του υπουργού Οικονομικών, για την μείωση των συντάξεων από το 2019, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς στο Μαξίμου και προσγειώνουν ανώμαλα την κυβέρνηση στην σκληρή καθημερινότητα. Έτσι, το αφήγημα της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές των μέτρων του 2019, πέφτει στο κενό και φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση χιλιάδες συνταξιούχους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 4/5/2018





Πάνος Καμμένος:
Ομηροι 66 μέρες στην Τουρκία οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος από το ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της παράνομης κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ δήλωσε:«Στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσαμε, για άλλη μια φορά, το θέμα της παράνομης ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού, που βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Αυτοί οι αξιωματικοί δεν είναι μόνο Έλληνες αξιωματικοί, είναι αξιωματικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φύλαγαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αξιωματικοί και στελέχη του ΝΑΤΟ, που εκτελούσαν και εκτελούν, όπως όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποστολές της Συμμαχίας.
Δεν είναι ένα θέμα διμερές, το θέμα της συνέχισης της παράνομης κράτησης, χωρίς απόδοση κατηγοριών, των δύο στελεχών μας. Είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το ΝΑΤΟ. Περισσότερες από 66 ημέρες παράνομης κράτησης, από μία χώρα, η οποία θέλει να μπει στην Ευρώπη και συνεχίζει να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ».





Σταύρος Θεοδωράκης:
Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή με αξιόπιστη κυβέρνηση
«Ποτέ δεν υπήρξε ένα σχέδιο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Σήμερα το κομματικό κράτος γνωρίζει νέες δόξες» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης «H χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, αξιόπιστη κυβέρνηση και σταθερή πλεύση, ώστε να μπορεί να δανείζεται με ανεκτά επιτόκια» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης για την εποχή μετά το τέλος και του 3ου Μνημονίου. Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς τόσα χρόνια, αντί να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις κόντρα σε συμφέροντα και συντεχνίες, οι υπουργοί έκαναν τους αντιστασιακούς και μετά εκτελούσαν εντολές των «ελεγκτών του Χίλτον» και δέσμευσαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Το ότι η κρίση ήρθε επειδή οι ξένοι έφεραν τα μνημόνια ήταν το παραμύθι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλων λαϊκιστών. Η χρεοκοπία ήρθε γιατί στη χώρα επικρατούσε διαφθορά, άνιση ανάπτυξη και απουσία δικαιοσύνης», σημειώνει. «Ποτέ δεν υπήρξε ένα σχέδιο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Σήμερα το κομματικό κράτος γνωρίζει νέες δόξες. Η γραφειοκρατία και τα βάρη που επωμίζεται όποιος συναλλάσσεται με το δημόσιο, πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται. Το 20% των Ελλήνων πληρώνει το 80% των φόρων και κάποιοι δίνουν στο κράτος το 60% και το 70% του εισοδήματος τους» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Πολιτική δεν είναι να μετράς κουκιά στην ουρά της κοινωνίας. Πολιτική είναι να προηγείσαι και τελικά να ηγείσαι», επισημαίνει με αφορμή το ζήτημα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια και υπογραμίζει ότι πρέπει να συγκρουστούμε με όλες τις μεγάλες προκαταλήψεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια