Header Ads

Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ: Ριζική αλλαγή του τρόπου της ζωής του! /Φ.1808

  

Συνταξιοδοτήθηκα σε ηλικία 55 ετών, συγχρόνως με τη συμπλήρωση 35 ετών πραγματικής υπηρεσίες στο Δημόσιο (35ετία - υποχρεωτική απόλυση). Από την πρώτη στιγμή διαπίστωσα ότι το θέμα «Συνταξιούχος» δεν είναι τόσο απλό, όσο φαίνεται. Μπορεί η συνταξιοδότηση να είναι μια φυσιολογική και αναπότρεπτη κατάληξη, δεν παύει, όμως, να είναι ένα καινούργιο γεγονός. Με, αυτή επέρχεται μια ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί στο συνταξιούχο καυτά ερωτήματα αισθάνεται ευτυχής που απελευθερώθηκε από το φορτίο των υποχρεώσεων και ευθυνών;

Αισθάνεται κάποιο κενό στην τωρινή ζωή του; Απολαμβάνει, όπως ονειρευόταν, τη συνταξιουχική αμέλεια; κ.λπ. κ.λπ, Πάνω στα ερωτήματα αυτά, αξιώθηκα να εργασθώ επί μακρόν, για να δώσω την πλησιάζουσα στην πραγματικότητα απάντηση. Φυσικά δεν έχω την αξίωση να θεωρηθεί η εργασία μου αυτή πλήρης, ούτε ότι οι διατυπωμένες απόψεις μου είναι αλάθητες. Κάθε συνταξιούχος, από τη στιγμή που περνά το κατώφλι της συνταξιοδότησης του, βρίσκεται μπροστά σε μια αλλαγή. Οι κανόνες που πρωτύτερα ρύθμιζαν τη ζωή του, δια ταράχθηκαν αισθητά και καλείται τώρα να αναζητήσει μόνος του ένα καινούργιο, ένα διαφορετικό τρόπο ύπαρξης. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή του συνταξιούχου και την καθιστούν: εύκολη ή δύσκολη, ευχάριστη ή δυσάρεστη. Για τον περιορισμό του χρόνου, θα ασχοληθώ μόνον με τον παράγοντα εκείνο που καθιστά τη ζωή του συνταξιούχου εύκολη και ευχάριστη. Και ο παράγων αυτός είναι: Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ. Και τώρα θα δούμε, ποιοι είναι οι τομείς της απασχόλησης, στους οποίους ο συνταξιούχος έχει τη δύναμη να διοχετεύσει την όποια δραστηριότητα του. 

1. Εργασιακή απασχόληση: Μερικοί συνταξιούχοι έχουν την ευκαιρία να εργασθούν σε ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες, που συνήθως διατηρούν άτομα του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος.

Κανένας ψόγος. Αποτελεί τιμή στον απόμαχο εκείνο, που καταφέρνει να διατηρεί μέσα του μαχητικότητα και να προσφέρει έργο ωφέλιμο στον εαυτόν του και στο κοινωνικό σύνολο.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ότι η εργασία έχει ευεργετικές επιδράσεις, στη βιολογική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου, οποιασδήποτε ηλικίας.....

2. Κοινωνική απασχόληση: Υπάρχει ένας σημαντικός χώρος, ο λεγόμενος κοινωνικός, που προσφέρει στον συνταξιούχο ευρύτατο πεδίο ευχάριστης και δημιουργικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρω: τα πάμπολλα Σωματεία, τα Κοινωφελή και Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τους Φυσιολατρικούς Ομίλους κ.λπ. Πολλοί συνταξιούχοι Δημόσιοι υπάλληλοι πλαισιώνουν τις οργανώσεις αυτές και βρίσκουν ευχάριστη απασχόληση. 

3.Απασχόληση σε Κλαδικές Οργανώσεις:

Επιβάλλεται η συμμετοχή του συνταξιούχου στις συναδελφικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις αυτές έχουν χαρακτήρα καθαρά συναδελφικό. Είναι μεγάλη η προσφορά τους στην προάσπιση των συμφερόντων του συνταξιούχου. 

4.Απασχόληση αγροτική. .. Η αγροτική απασχόληση για τον συνταξιούχο συνδυάζει το τερπνό με το ωφέλιμο. Είναι η επιστροφή στις ρίζες, στη γενέτειρα. Πολλοί από εμάς έχουμε κάποια σχέση, άμεση ή έμμεση, κοντινή ή μακρινή με την αγροτική ζωή και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πόσο η απασχόληση με το χωράφι, με τον κήπο, με τα δέντρα, είναι ένας έξοχος τρόπος ζωής, που δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον των πόλεων. Τα παραπάνω έχει εξασφαλίσει φίλος μου συνάδελφος, αφού από νωρίς φρόντισε να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι σε μία άνετη κατοικία και σε κάθε ευκαιρία εγκαταλείπει το «κλεινόν άστυ» και με χαρά παίρνει το δρόμο της επιστροφής στην αρχική αφετηρία, κοντά στη φύση. Πριν κλείσουμε το θέμα μας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι σε πολλούς συνταξιούχους υπάρχουν φωλιασμένες ταλαντούχες δυνάμεις. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις; Πνευματικές λόγου χάριν, όπως ποίηση, μουσική, ζωγραφική και άλλες, που έχουν το χάρισμα να καλύπτουν ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες του συνταξιούχου καινά προσφέρουν αξιόλογα δημιουργήματα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

Ο κάθε συνταξιούχος, εφόσον διατηρεί το χάρισμα της υγείας, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του επιστρατευμένο για νέα δράση. Πρέπει να διαπλάθει την ατομική του ζωή κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να καθίσταται δημιουργικό μέλος της κοινωνίας και πολίτης χρήσιμος. Πρέπει ακόμη να πιστέψει ο ίδιος και να αποδείξει στους συνανθρώπους του, ότι δεν είναι μόνο ένας δημιουργός του παρελθόντος, που με το μακροχρόνιο μόχθο του προσέφερε ότι μπορούσε στον εαυτό του και στο σύνολο, αλλά και ένας παράγοντας που έχει θέληση και δύναμη, να διατηρεί ζωντανή την παρουσία του, στην κοινωνική κονίστρα. Είναι απαραίτητο, εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία να διατηρήσει όσο το δυνατόν το κοινωνικό άνοιγμα που είχε δημιουργήσει, ή ακόμη να το ευρύνει.

Να μην αποξενωθεί από τους υπηρεσιακούς φίλους του. Να συνεχίσει τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις μαζί τους. Να μην σκεφθεί ποτέ να κλειστεί στον εαυτό του. Η απομάκρυνση είναι ο χειρότερος εχθρός του συνταξιούχου. Γεμάτος αυτοπεποίθηση και απόμαχος, με ακλόνητη πίστη στο αξίωμα: «αποχώρηση από την υπηρεσία δεν σημαίνει και αποχώρηση από τη ζωή», πρέπει να βαδίζει θαρρετά το δρόμο της ζωής του.

Κι ακόμη, ας αδιαφορεί για το έτος γεννήσεως. Κάθε ηλικία έχεις τις χαρές και τις χαρές της. Τα χρόνια βαραίνουν ενδεχομένως τη ράχη, ποτέ όμως την ψυχή. Αυτή παραμένει πάντα νέα.

Γράφει - Επιμελείται 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΣΑΡΕΛΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια