Header Ads

Δημοτικά νέα /Φ.1807

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Στον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος
  

Ευχές αλλά και συμβουλές στα παιδιά που σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα τους απηύθυνε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος δίνοντας το παρών στο πρώτο κουδούνι και τον αγιασμό της νέας χρονιάς.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ,βρέθηκαν το πρωί στο 2ο δημοτικό σχολείο Κορίνθου, κατόπιν στο 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου και στο 4ο λύκειο και τέλος στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο.

«Η γνώση είναι επένδυση για το μέλλον σας και το σχολείο ο χώρος που θα κάνετε δυνατές φιλίες, ο χώρος που θα περάσετε τα καλύτερα σας χρόνια « είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του δεσμευμένος στα παιδιά, τους καθηγητές και τους γονείς πως ο ίδιος αλλά και όλες οι υπηρεσίες του δήμου Κορινθίων είναι στην διάθεση τους για την σωστή λειτουργία των σχολείων και την διαμόρφωση του καλύτερου περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος είχε κατ ιδιαν συζητήσεις με τους διευθυντές και τους καθηγητές προκειμένου να διαπιστώσει η ορθότητα της λειτουργίας των μονάδων και τυχόν ζητήματα που χρειάζονται παρέμβαση.

Από το βήμα δε του 4ου Λυκείου Κορίνθου προσκάλεσε τους μαθητές να τον συνοδεύσουν στο επερχόμενο ταξίδι του στις Συρακούσες, δημιουργώντας μια ομάδα θεάτρου η οποία θα μετάσχει και θα εκπροσωπήσει το δήμο Κορινθίων στις εκεί εκδηλώσεις. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα!

Τον Δήμαρχο Κορινθίων συνόδεψε στα παραπάνω σχολεία ο κ.Παναγιωτης Σακελλαράκης, σύμβουλος παιδείας, στο 4ο λύκειο ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής κ.Τάσος Ταγαράς και στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο ο Αντιδήμαρχος κ.Ευαγγελος Παπαϊωάννου.


ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Το νέο Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές του για τη νέα σχολική χρονιά!
  


Σε ένα νέο, υπερσύγχρονο σχολικό περιβάλλον υποδεχόμαστε τους μικρούς μαθητές και μαθήτριεςτου Δημοτικού Σχολείου Ίσθμιας, στη θέση «Κυρα-Βρύση». Η νέα σχολική μονάδα βρίσκεται στο οικόπεδο που στεγάζεται και το Γυμνάσιο Ισθμίων είναι συνολικού εμβαδού 2030,6m2 και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο.

Στο υπόγειο περιλαμβάνεται αίθουσα γυμναστικής, αποθήκες και οι λοιποί αποθηκευτικοί χώροι. Στα δύο επίπεδα στεγάζονται έντεκα (11) αίθουσες διδασκαλίας, επτά (7) εξειδικευμένες αίθουσες διδασκαλίας (υπολογιστών, φυσικής, ξένων γλωσσών κ.λπ.), βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο εστίασης, κυλικείο, χώρους εισόδου και χώρους αναμονής, καθώς επίσης, W.C. μαθητών, καθηγητών και ΑμεΑ. Στην αυλή του σχολείου έχουν προβλεφθεί χώροι διαλείμματος, ημιυπαίθριος χώρος γυμναστικής και χώρος για προσωρινή στάθμευση οχημάτων ή λεωφορείου. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας και της επιδίωξης για τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), έχει τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελούμενο από 130 panels με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 270 wp.

Το έργο προϋπολογισμού 3.739.677,01€ υπάγεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού» του Ε.Π. «Πελοπόννησος» και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης αναφέρει πως: «Το νέο Δημοτικό Σχολείο Ίσθμιας προσφέρει άριστο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπως ακριβώς αξίζει στα παιδιά που θα φιλοξενήσει και στους εκπαιδευτικούς τους. Η δημοτική Αρχή, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν, συνεχίζει να εργάζεται για την αναβάθμιση των δομών σχολικής στέγης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ευελπιστούμε πως με την αγαστή συνεργασία των άριστων εκπαιδευτικών και του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων, το νέο σχολείο θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο που θα το αναδείξει σε ένα σχολείο – πρότυπο, δίνοντας μια νέα προοπτική στην εκπαίδευση των μικρών μας μαθητών.

Κλείνοντας, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την αμέριστη συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου, καθώς επίσης, τους συνεργάτες μου στην Δημοτική Αρχή, αιρετούς και υπηρεσιακούς, που ενίσχυσαν αποτελεσματικά τις προσπάθειές μας για την ολοκλήρωση του έργου«.




ΔΟΚΟΠΑΠ: Δωρεάν θέσεις παρακολούθησης μαθημάτων σε απόρους και οικονομικά αδύναμους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
  


Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων (Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π.), σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες – εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης που εδρεύουν σε όλες τις περιοχές του Δήμου, οι οποίοι προτίθενται να προσφέρουν δωρεάν θέσεις παρακολούθησης μαθημάτων σε απόρους και οικονομικά αδύναμους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καλούν τους ενδιαφερόμενους να προβούν στην κατάθεση των αιτήσεων τους στα γραφεία του Νομικού Προσώπου.

Οι εγγραφές των μαθητών για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν με απόλυτη εχεμύθεια και διακριτικότητα όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Δικαιούχοι των Δωρεάν Μαθημάτων Είναι οι μαθητές, κάτοικοι του Δήμου μας. Κύριο κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα είναι το εισόδημα, ενώ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά κριτήρια, οι αναπηρίες και τα προβλήματα υγείας Υποβολή αιτήσεων Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 22 Σεπτεμβρίου 2022 Γραφεία (Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π.)- ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 4 – 20300 ΛΟΥΤΡΑΚΙ 
Πληροφορίες Ρήγα Γεωργία Τηλ.: 27440-62000 
E-mail:dokopap@otenet.gr 

Ο Πρόεδρος Δ.Ο.ΚΟ.Π.Α.Π.
ΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ


ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Ξεσήκωσαν το κοινό στο Ξυλόκαστρο οι Encardia
  


Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι και υποδεχτήκαμε το φθινόπωρο με το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia.

Με ρεπερτόριο που εμπνέεται απο μουσικές και θέματα του λαϊκού πολιτιστικού περιβάλλοντος των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας, οι Encardia μας ταξίδεψαν και μας μάγεψαν!

Η παράστασή τους στο θέατρο « Βασίλης Γεωργιαδης, με τους ξεσηκωτικούς ρυθμούς, τους χορούς, τα πλούσια ηχοχρώματα, έκαναν το κοινό να πάλλεται. Το ίδιο ξεσηκωτικό συναίσθημα μοιράστηκαν και οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στο θέατρο « Άγγελος Σικελιανός», όπου διδάχτηκαν τα βήματα και κυρίως το συναίσθημα των χορών αυτών υπό τους ήχους του συγκροτήματος που συνόδευε ζωντανά.

Ευχαριστούμε τους μουσικούς επί σκηνής:

Βαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι), Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο), Κώστα Κωνσταντάτο (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι).

Και τους χορευτές: Γιάννη Labner, Αναστασία Δρούγα, Κωνσταντίνα Καλκάνη.

Επίσης ευχαριστούμε για την αρωγή τους, τον ΣΠΟΑΚ « ΑΡΊΩΝ», και την ΠΕΔ Πελοποννήσου.




Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
  


Μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσφατης παρέμβασής μου προς τη Δημοτική Αρχή για την ακτή Αριστοναυτών, ξεκίνησε ένας διάλογος με συνδημότες για το σοβαρό αυτό θέμα. Θέλοντας να συμβάλλω στην ανάδειξη του προβλήματος διατυπώνω συνοπτικά διαπιστώσεις, απόψεις και προτάσεις μου :

Η διάβρωση των ακτών αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα ολόκληρης της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας και πλέον απειλεί την ίδια την ύπαρξη της.

Έργα και παρεμβάσεις χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες επιδείνωσαν και επέκτειναν το πρόβλημα. Το φαινόμενο της διάβρωσης εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς με συνέπεια οι λιγοστές πλέον παραλίες μας να απειλούνται με ολοκληρωτική εξαφάνιση (π.χ. Ξυλοκάστρου, Μελισσίου, Καμαρίου κ.α.) και ο Πευκιάς να κινδυνεύει.

Οι επιπτώσεις της εξαφάνισης των πανέμορφων κάποτε, παραλιών μας στην παραθεριστική και τουριστική προοπτική του Δήμου μας καθώς και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξή του, είναι τεράστιες.

Η Δημοτική Αρχή ουδέποτε έφερε το σοβαρό αυτό θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμ
βούλιο. Με τη στάση της αυτή, αποδεικνύει ότι δεν θεωρεί μείζονος προτεραιότητας και ότι έχει επιλέξει να ασχολείται μόνο με διεκπεραιωτικά θέματα…και απ’ευθείας αναθέσεις έργων.

Τεράστια κονδύλια δαπανώνται κάθε χρόνο για την αποκατάσταση των δρόμων που καταρρέουν, όπως ο παραλιακός δρόμος του Ξυλοκάστρου, τμήματα της ΠΕΟ στη Λυκοποριά, στα Μαύρα Λιθάρια, στο Μελίσσι και αλλού.

Τα έργα προστασίας και ανάπλασης των ακτών στοιχίζουν λιγότερο από τα επαναλαμβανόμενα έργα αποκατάστασης των καταστροφών, ενώ συγχρόνως οδηγούν στη δημιουργία παραλίας στις διαβρωμένες ακτές (π.χ. παραλία Δερβενίου).

Η επιστήμη της Ακτομηχανικής μπορεί να υποδείξει τις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις ανά περιοχή. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική αποδεικνύουν ότι υπάρχουν λύσεις.

Ο συνεχής εμπλουτισμός και η αναπλήρωση των ακτών με συμβατό υλικό (και όχι με ότι βρίσκεται διαθέσιμο) αποτελεί πάντοτε μία ήπια και οικολογικά αποδεκτή λύση. Όταν μάλιστα συνοδεύεται με συγκρατητικά έργα, μετριάζεται η απώλεια του υλικού.

Στην ακτή Αριστοναυτών, με την συνεχιζόμενη εξαφάνιση της παραλίας, απειλούνται τα σπίτια των κατοίκων. Για τη συγκεκριμένη ακτή, είχε εγκριθεί χρηματοδότηση, από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, για έργα προστασίας που ξεκίνησαν αποσπασματικά και ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

Είναι άξιο απορίας και έρευνας πώς μεταφέρθηκε αλλού η χρηματοδότηση και ποιος ήταν ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής.

Η συνήθης απάντηση «δεν ήταν έργο του δήμου αλλά της Περιφέρειας» δείχνει ανευθυνότητα.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να έχει λόγο και παρέμβαση για κάθε έργο που γίνεται στην επικράτεια του Δήμου, ανεξάρτητα από τον φορέα εκτέλεσης του.

Στη νέα συνολική μελέτη η οποία προβλέπει και έργα για τις περιοχές που πλήττονται, δεν περιλαμβάνονταν η ακτή Αριστοναυτών, όπως και άλλες ακτές του Δήμου μας που εμφανίζουν διαβρωτικά φαινόμενα!

Η ένταξη τους στη μελέτη δεν έχει έως σήμερα υλοποιηθεί!

Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. Όσοι μοίραζαν τόσο καιρό ψεύτικες υποσχέσεις είναι υπόλογοι.

Η ένταξη χωρίς άλλες καθυστερήσεις όλων των ακτών του Δήμου που εμφανίζουν προβλήματα διάβρωσης στη νέα μελέτη, η κήρυξη της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ένταξη της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση (π.χ. ΕΣΠΑ 2021-2027) και η άμεση εκτέλεση έργων είναι πλέον επιβεβλημένες ενέργειες.

Αν όχι τώρα, πότε;

Για να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις απαιτούνται η κινητοποίηση των δημοτών, η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, η άσκηση πίεσης προς τους θεσμικούς φορείς (Κυβέρνηση, βουλευτές, Περιφέρεια) και βέβαια η αφύπνιση της Δημοτικής Αρχής.

Υ.Γ. Οι στίχοι του Κώστα Βάρναλη: «Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα» αφιερώνονται στη Δημοτική Αρχή.

Επαμεινώνδας Κατσούλας 
“Ενεργοί Δημότες”


ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ


Έκτακτη συνεδρίαση για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Νεμέας και πρώην Προέδρου Κοινότητας Αηδονίων Καλαντζή Κων/νου
  


Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεμέας στην αριθμ. 74/9-9-2022 έκτακτη συνεδρίασή του ενημερώθηκε από το Δήμαρχο, κο Φρούσιο Κων/νο, για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Νεμέας και πρώην Προέδρου Κοινότητας Αηδονίων .

Ο κος Δήμαρχος αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Καλαντζή Κων/νου, την εξαιρετική του προσφορά στο Δήμο Νεμέας και στον τόπο γενικότερα, πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα στη μνήμη του εκλιπόντος .

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Κων/νου Καλαντζή ,πρώην Δημάρχου Νεμέας και πρώην Προέδρου Κοινότητας Αηδονίων, ο οποίος στη διαδρομή του στα κοινά υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση με υπευθυνότητα ,αφοσίωση ,πάθος και ανιδιοτέλεια ,επιδεικνύοντας εργατικότητα ,ήθος, συνέπεια ,αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην πορεία του Δήμου μας.

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος:

1.Να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία, να κατατεθεί στεφάνι και να εκφωνηθεί το παρόν ψήφισμα 2.Να εκφράσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τα θερμά συλλυπητήρια.

3.Να υπενθυμίσει στους πολίτες της Νεμέας ότι υπηρέτησε την πόλη από τη θέση του Δημάρχου Νεμέας επί εννέα συνολικά έτη και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Αηδονίων του Δήμου Νεμέας.

4.Να υψωθεί μεσίστια η Σημαία στο Δημοτικό κατάστημα επί διήμερο.

5.Να αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας.

6. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον ημερήσιο τύπο και σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΡΟΥΣΙΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια