Header Ads

Οι Αετοί μας δώσανε μάθημα υπεράσπισης /Φ.1806

Αυτή είναι η αλήθεια για το «λοκάρισμα» στα τουρκικά μαχητικά που οδήγησε σε πανικό τους πιλότους της γείτονος
  


Newsroom 
Η αλήθεια όμως είναι, όπως βεβαιώνουν αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές, ότι το κλείδωμα των τουρκικών μαχητικών προέκυψε από τα προηγμένα συστήματα των αναβαθμισμένων ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών Σύμφωνα με την στήλη «Βηματοδότης» της γνωστής εφημερίδας «το Βήμα» ο μέγας πανικός της τουρκικής αεροπορίας προέκυψε από το μαζικό «λοκάρισμα», από τον μαζικό εγκλωβισμό δηλαδή στα σκόπευτρα των ελληνικών μαχητικών, οκτώ τουρκικών F-16, στη διάρκεια παράνομων υπερπτήσεών τους πάνω από το Αιγαίο.

Το γεγονός ήταν σοκαριστικό για τους τούρκους πιλότους, λέει η στήλη, επειδή δεν τους είχε ξανασυμβεί ταυτόχρονα, σε τέτοια έκταση, και δεν είχαν την εξήγηση. Θεώρησαν λοιπόν ότι επρόκειτο για επίγειο λοκάρισμα, από επίγεια συστήματα αεράμυνας, και έτσι μπήκαν στη διαδικασία ενοχοποίησης των ελληνικών πια S-300, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους πρόσφατες προμήθειες ρωσικών αμυντικών συστημάτων αεράμυνας και να κάμψουν τις οξύτατες αντιδράσεις των Αμερικανών.

Η αλήθεια όμως είναι, όπως βεβαιώνουν αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές, ότι το κλείδωμα των τουρκικών μαχητικών προέκυψε από τα προηγμένα συστήματα των αναβαθμισμένων ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών. Το σοκ για τους τούρκους πιλότους ήταν μεγάλο γιατί ένιωθαν μαζικά εγκλωβισμένοι, σε κόκπιτ εφιαλτικά κουδουνίζοντα, χωρίς αξιόπιστα αντίμετρα αποφυγής και παραπλάνησης. Γνώριζαν ότι σε περίπτωση πραγματικής μάχης δεν θα είχαν οδό διαφυγής και θα έπεφταν και οι οκτώ!

Αυτό συνέβη στις 23 Αυγούστου. Επειδή λοιπόν ήταν απρόσμενο και δεν είχαν την εξήγηση, επινόησαν τους S-300, σηκώνοντας μάλιστα σημαία ευκαιρίας. Η οποία και αυτή κατέπεσε όταν από τους αποδέκτες του σήματος, δηλαδή από τους Αμερικανούς, δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι δεν συσχετίζονται οι ελληνικοί S-300 με τους προσφάτως αποκτηθέντες, σε άλλη συγκυρία και σε πολύ διαφορετικές συνθες, από την Τουρκία.

Και η στήλη συνεχίζει:

Ωστόσο πλέον ξέρουν τι μπορεί να τους συμβεί εάν αποπειραθούν οτιδήποτε. Η δυνατότητα αποτροπής επιδείχθηκε κατά τρόπο μη αμφισβητήσιμο από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Οσο για το εδώ εγκατεστημένο πυραυλικό ρωσικό αμυντικό σύστημα, oι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, που ρωτήσαμε αρμοδίως, μας εξήγησαν χωρίς περιστροφές και επιφυλάξεις ότι οι S-300 δεν είναι κρυφοί, παρά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επίγειας αεράμυνας, μαζί με πλήθος άλλων επίγειων αντιαεροπορικών συστημάτων. Με τη διαφορά ότι δεν εμπίπτουν στα παρόντα επίπεδα ετοιμότητας και ακόμα ότι μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε η εμπλοκή τους με την τακτικά παραβιάζουσα τον ελληνικό εναέριο χώρο τουρκική αεροπορία.

Η ρητορική της Αγκυρας και η αντίφαση στο πεδίο Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές, το εφετινό καλοκαίρι ήταν πολύ πιο ήσυχο από ό,τι αναμενόταν. Διευκρίνιζαν μάλιστα πως η ρητορική των γειτόνων απέχει παρασάγγας από τα συμβαίνοντα στα πραγματικά πεδία της αντιπαράθεσης, ήτοι στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Με την άκρως επιθετική ρητορική σύσσωμης της τουρκικής ηγεσίας οι στρατιωτικοί μας ανέμεναν πολύ θερμότερο καλοκαίρι.

Τώρα, τις κατασκοπεύσεις των drones και τις υπερπτήσεις τις θεωρούν δεδομένες και στις περισσότερες των περιπτώσεων ανούσιες, χωρίς περιεχόμενο. Γιατί απλούστατα από αέρος κυριαρχία δεν προσβάλλεται. Χωρίς κατάκτηση εδάφους δεν νοείται απώλεια κυριαρχίας. Και αυτή επίσης δεν επιτυγχάνεται με λόγια, απαιτεί αποβατικές δυνάμεις και στρατεύματα.

Κάτι που, όπως εξηγούν οι αξιωματικοί μας, απαιτεί θυσίες, γιατί όποιος αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος πρώτα θα καεί και μετά θα αναζητηθεί από πού ήρθε.

Πάντως, για να είμαστε ακριβείς, δεν υπάρχει τίποτε αυτή τη στιγμή στο πεδίο που να παραπέμπει σε θερμό επεισόδιο ή κάτι ανάλογο, επιμένουν οι γνωρίζοντες. Κατά μια εκδοχή μάλιστα, οι Τούρκοι ξέρουν την ευαισθησία τόσο των πολιτών όσο και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και σπεύδουν κάθε τόσο να ρητορεύουν επιθετικά ωσάν να είμαστε στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης. Τίποτε ωστόσο, επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, στο πεδίο, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν δηλώνει πολεμική προετοιμασία. Δεν μπορούν βεβαίως να προεξοφλήσουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι στο μέλλον.

Στο παρόν περιβάλλον ωστόσο, οι στρατιωτικοί μας πιστεύουν ακράδαντα ότι η στρατηγική της αποτροπής δουλεύει. Και η επίδειξη της 23ης Αυγούστου, κατά τα φαινόμενα, απέδωσε τα μέγιστα. Αυτά από το πεδίο. Τα υπόλοιπα τα χαρίζουμε στους θιασώτες της εντυπωσιοθηρίας… τηλεοπτικής και μη.


Δεν υπάρχουν σχόλια