Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1805

Προβλήματα στην σταφιδοκαλλιέργεια στη Νεμέα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών
  

Προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές στην σταφιδοκαλλιέργεια -τόσο της μαύρης σταφίδας όσο και της σουλτανίνας- έχουν προκαλέσει στην περιοχή της Νεμέας οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Επιπρόσθετα, εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να έχει επηρεαστεί αρνητικά και η παραγωγή σταφυλιών οινοποίησης.

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην πιο πάνω περιοχή έχουν ήδη βρεθεί γεωπόνοι από την ΔΑΟΚ Κορινθίας που προβαίνουν σε καταγραφή των ζημιών, ενώ το ίδιο πράττουν και κλιμάκια του ΕΛΓΑ -ο πρόεδρος του οποίου Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κορινθία.




Σειρά σημαντικών θεμάτων στη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη, στην Αθήνα
  


Μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο προγραμματίζεται σύσκεψη κατά την οποία θα εκφραστεί η βούληση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην κεντρική Πελοπόννησο.

Αυτό γνωστοποιήθηκε κατά τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Αυγούστου, στην Αθήνα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και την γ.γ. Υποδομών Μαρία – Ελλη Γεράρδη.

Για το εν λόγω ζήτημα ήδη έχει υπάρξει προεργασία από τον γ.γ. Μεταφορών του υπουργείου Γιάννη Ξιφαρά, δήλωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος ενημέρωσε παράλληλα τον υφυπουργό για την καλή πορεία της επανεκκίνησης της σιδηροδροµικής γραμμής Κορίνθου – Αργους και του κλάδου Αργους – Ναυπλίου.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε ακόμα, μεταξύ άλλων, το έργο που αφορά στη σύνδεση του Αργους και του Ναυπλίου µε τον αυτοκινητόδρομο Α7, μέσω της βελτίωσης της επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες, η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών για το οποίο γίνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, διερευνήθηκε η ενδεχόμενη υπαγωγή του έργου στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου δεδομένου ότι το νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 προβλέπει εξαιρετικά περιορισμένες πιστώσεις για οδικούς άξονες.

Ακόμα, τη συνάντηση απασχόλησε και το πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης του οδικού δικτύου Πελοποννήσου, για το οποίο προβλέπεται πίστωση 71.000.000 ευρώ, ενώ η δημοπράτηση από την Περιφέρεια προγραμματίζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εξ άλλου, υπήρξε ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο της παράκαμψης του Πεταλιδίου, στον οδικό άξονα Τζάνε – Καλαμάκι, στη Μεσσηνία, ενώ διαπιστώνεται ότι τελικά απαιτούνται λιγότερα χρήματα από όσα αρχικά είχε εκτιμηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πίστωση πρόκειται να διατίθεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα, συζητήθηκε στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη, το θέμα του αντιπλημμυρικού έργου στην Καλαμάτα.

Οπως έγινε γνωστό, εκφράστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συζητήσει σχετικά στη συνέχεια, προκειμένου να αποφευχθούν διενέξεις και τα 80.000.000 ευρώ που διατίθενται να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο για την αντιπλημμυρική προστασία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ από την πλευρά του ο περιφερειάρχης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα προκύψουν κοινά αποδεκτές λύσεις.




Συσκέψεις υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη φετινή 86η ΔΕΘ και για πολιτιστικά θέματα
  
Σύσκεψη σχετικά με πολιτιστικά ζητήματα και συγκεκριμένα την υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί σύσκεψη με αντικείμενο την συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη φετινή 86η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την οποία καθορίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμμετάσχει με αυτόνομο περίπτερο 100 τ.μ. στην φετινή 86η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα λάβει χώρα στην συμπρωτεύουσα από τις 10 μέχρι και τις 18 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Στο περίπτερο, που θα βρίσκεται σε διακριτό και προβεβλημένο χώρο της ΔΕΘ, θα προβληθούν οι δραστηριότητες και τα έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω 5 θεματικών ενοτήτων.

Οι ενότητες αυτές είναι α) Τουρισμός, β) Περιβάλλον, Ενέργεια, Αειφορία, γ) Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή, δ) Πρωτογενής Τομέας, ενώ ειδική θεματική ενότητα θα αποτελέσει η αναφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, μέσα από εκθέματα στα οποία θα περιλαμβάνονται βιβλία και λευκώματα αλλά και ενθυμήματα τόσο Πελοποννησίων που πολέμησαν στην Μικρά Ασία, όσο και προσφύγων που έφθασαν από εκεί και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Σύσκεψη για τις ζημιές στην σταφίδα και τα αμπέλια της Νεμέας την ερχόμενη Δευτέρα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 

Το θέμα των σημαντικών ζημιών που προκάλεσαν σε καλλιέργειες σταφίδας και σε αμπελώνες οι συνεχείς βροχοπτώσεις και η αυξημένη υγρασία των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Δήμου Νεμέας, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, στο Δημαρχείο Νεμέας.

Στην σημερινή σύσκεψη, παρουσία των υφυπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος, στελέχη του ΕΛΓΑ και γεωπόνοι της Περιφέρειας.

“Οι αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες θα συγκεκριμενοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, κάνουν λόγο για ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ακόμα ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα συγκαλείται σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις 3.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, στην οποία θα συμετέχουν -μεταξύ άλλων- ο ίδιος, ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Κατά την εν λόγω σύσκεψη θα εξεταστούν οι αναφορές των ζημιών και θα εξεταστεί ο τρόπος κάλυψης των παραγωγών, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.



Απολογισμός & προγραμματισμός έργων και δράσεις στην Π.Ε. Κορινθίας από την Αντιπεριφερειάρχη κα Αθηνά Κόρκα προηγούμενου εξαμήνου
  


Γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για συντονισμό όλων των έργων καθώς και προώθησή τους με ωριμάνσεις μελετών ταυτόχρονα, από τις τεχνικές και λοιπές υπηρεσίες της Π.Ε.Κορινθίας.

1)Οδικά έργα που συμβασιοποιήθηκαν:

Α) Ολοκλήρωση των έργων:

Ρυτό – Σοφικό – Αγγελόκαστρο, προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ, έναρξη Οκτώβριος του 2021, επανέναρξη Μάϊος 2022.

Βελτίωση από Χούνη - Κλημέντι – Καίσαρι, προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ, έναρξη Ιούλιος του 2022, ολοκλήρωση εντός του έτους.

Οδικά δίκτυα πυροπλήκτων, Αθίκια – Αγ. Ιωάννης – Γαλατάκι, προϋπολογισμού 370.000,00 ευρώ.

Οδικό έργο Καλέτζι, προϋπολογισμού 60.000,00 ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2021.

Β) Παρεμβάσεις στην Π.Ε.Ο. στα εξής σημεία:

Λουτράκι – Πίσια έργο προϋπολογισμού 604.000,00 ευρώ Πίσια – Σχίνος προϋπολογισμού 180.000,00 + 120.000,00 ευρώ 

Γ) Έργα προς ολοκλήρωση:

Συντήρηση, σήμανση με ασφαλτόστρωση του δρόμου Βοχαϊκό - Σουληνάρι – Χαλκί – Στιμάγκα, προϋπολογισμού 1.200.000,00 ευρώ.

Δ) Έργα υπό εξέλιξη:

Κόμβος Γκα, στη διασταύρωση των Αθικίων, προϋπολογισμού 320.000,00 ευρώ.

Ο οχετός Μεγάλου Βάλτου Βιολογικός Αγ. Θεοδώρων, προϋπολογισμού 900.000,00 ευρώ.

Ο Πευκιάς Ξυλοκάστρου, θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2022 

Ε) Συμβασιοποίηση έργων:

Κόμβος Αρχαίας Νεμέας, θα εκτελεσθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 Νεμέα – Σούλι μέσω Πετρί – Καστράκι, προϋπολογισμού 586.500,00 ευρώ.

Λυκοποριά – Καλλιθέα – Ελληνικό, προϋπολογισμού 800.000,00 ευρώ, υπογραφή σύμβασης τον Μάϊο του 2022.

Εγκατάσταση εργολάβου, μέσα στο Σεπτέμβριο, του έργου που συνδέει τις οδούς στα Δ.Δ. της περιοχής του Φενεού, προϋπολογισμού 2.300.000,00 ευρώ.

Δημιουργία κόμβων στην είσοδο του Λουτρακίου, προγραμματική σύμβαση με το δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Πίσια – Σχίνος προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Λίμνη Βουλιαγμένης – Ηραίο, προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

2) Εγγειοβελτιωτικά έργα:

α) Στο Δήμο Βέλου-Βόχας προϋπολογισμού 2.200.000,00 ευρώ, εκτελούνται εργασίες.

β) Στη Ρίζα και στο Μελίσσι συνολικού προϋπολογισμού 2.250.000,00 ευρώ, εκτελούνται εργασίες.

γ) Μικρές εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις, κατόπιν αιτήματος των αγροτών, με δημιουργία δεξαμενών και δικτύων σε Καστράκι, Χαλκί, κ.τ.λ. και καθαρισμούς δεξαμενών σε Αγγελόκαστρο και Άγιο Ιωάννη, εκτελούνται εργασίες.

δ) Εκτελούνται καθαρισμοί ρεμάτων.

3) Έργα στο τελευταίο στάδιο ωριμότητας προς υλοποίηση:

Για το έργο στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, προϋπολογισμού 4.350.000,00 ευρώ, αποσφραγίσθηκαν οι προσφορές και έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχουμε και τη σύμβαση, διαρκείας 18 μηνών.

Για το δρόμο Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα, προϋπολογισμού 7.640.000,00 ευρώ, έγινε αποσφράγιση προσφορών και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε την εγκατάσταση του εργολάβου, ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση προς ένα εξαιρετικά τουριστικό προορισμό.

Το έργο της Ανάπλασης – Αποκατάστασης της μετρικής γραμμής του ΟΣΕ για το τμήμα Κόρινθος – Δερβένι, προϋπολογισμού 5.000.000,00 ευρώ, έχει προωθηθεί προς το υπουργείο. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και προχωρούν οι διαδικασίες.

Η υλοποίηση τριών κόμβων στην Π.Ε.Ο., δύο στο ύψος του Mare West και ένας στην πρόσβαση προς motor oil προϋπολογισμού 5.000.000,00 ευρώ.

Αναμένεται έγκριση χρηματοδότησης.

Με ώριμες μελέτες προωθήθηκαν προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού:

α) 1.450.000,00 ευρώ για την περιοχή του Φενεού και για έργα ΤΟΕΒ.

β) 2.200.000,00 ευρώ για την Δυτική Κορινθία και για έργα ΤΟΕΒ.

4) Έργα Πρόνοιας:

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη:

Γηροκομείο Κορίνθου.

Γεύματα Αγάπης.

Ανάδειξη βιβλιοθηκών.

5)Έργα προς σύμβαση με εργολάβους:

Τα έργα ΕΣΠΑ, Αρχαιολογικά που συνεχίζονται εντός του χρονοδιαγράμματος.

Αρχαίος Δίολκος, προϋπολογισμού 3.100.000,00 ευρώ Αρχαίος Λιμένας Κεχρεών, προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ Ιουστινιάνειο Εξαμήλιο Τείχος, προϋπολογισμού 320.000,00 ευρώ Άγιος Νικόλαος Χαλκείου, προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ Ενετική Γέφυρα, προϋπολογισμού 420.000,00 ευρώ Μελέτες αυτεπιστασίας της ΕΦ.Α.ΚΟΡ. για τον Ακροκόρινθο, προϋπολογισμού 240.000,00 ευρώ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Ναό της Αγίας Τριάδος στην Αρχαία Σικυώνα, προϋπολογισμού 80.000,00 ευρώ.

Προχωρούν οι μελέτες ωρίμανσης για το Αρχοντικό των Νοταραίων στα Άνω Τρίκαλα, ώστε μαζί με το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας να είναι ώριμες και εγκεκριμένες για να ενταχθούν σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 80.000,00 ευρώ.

Το Αρχονταρίκι της Μονής Ζαρακά, προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ και η 2η φάση προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ Το μνημείο Ρητοειτών στα Αθίκια.

Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, προϋπολογισμού 1.270.000,00 ευρώ Η προτομή του Στέφανου Μίλλερ στην Αρχαία Νεμέα και Η προτομή του Χαρίλαου Τρικούπη στον Ισθμό.

6) Αθλητικά Υλοποιήθηκαν εργασίες στα γήπεδα των:

Α) Αγίων Θεοδώρων και Β)Ολυμπιακού Λουτρακίου.

Έχουν συμβασιοποιηθεί και οδεύουν προς υλοποίηση Α) το Γήπεδο των Ροζενών, Β) οι αθλητικές εγκαταστάσεις του γηπέδου της Λυκοποριάς, προϋπολογισμού 60.000,00 ευρώ και Γ) το γήπεδο των Αρχαίων Κλεωνών.

Δ) Ξυλόκαστρο προϋπολογισμού 120.000,00 ευρώ Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ανάθεσης για το γήπεδο του Ζευγολατιού (κερκίδες και τάπητας).

Συνεχίζονται οι καθαρισμοί ρεμάτων και επαρχιακών οδών από αυτοφυή βλάστηση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια