Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα /Φ.1805

Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Βουλευτής Κορινθίας

«Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης»
  


Άρθρο του Χρίστου Δήμα, Βουλευτή Κορινθίας, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για την Έρευνα και την Καινοτομία.
  

Οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (ΣΣΚ), γνωστοί και ως Innovation_Clusters, είναι οργανωμένες ομάδες επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, που συνεργάζονται για την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας.

Οι δραστηριότητες ενός ΣΣΚ οδηγούν σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, προϊόντα και υπηρεσίες, νέες εταιρείες και δραστηριότητες για Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α), καθώς και διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Επιπλέον, οι ΣΣΚ λειτουργούν ως παράγοντες αλλαγής για τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό, την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη ή την επιτάχυνση της επιχειρηματικότητας. Με άλλα λόγια, αποτελούν έναν σημαντικό σύμμαχο της Πολιτείας για την προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε 22 ΣΣΚ με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 20142020. Οι ΣΣΚ δραστηριοποιούνται στους οκτώ Θεματικούς Τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) της Εθνικής Στρατηγικής RIS3: Αγροδιατροφή, Βιοεπιστήμες & Υγεία/Φάρμακα, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Ενέργεια, Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη - Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Υλικά – Κατασκευές, και Πολιτισμός – Τουρισμός – Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Ένας ΣΣΚ αναλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την υλοποίηση των στόχων του, που απευθύνονται όχι μόνο στα μέλη του, αλλά και σε ενδιαφερόμενα μέρη όπως άλλα Innovation Clusters, εθνικές αρχές και διεθνείς συνεργάτες. Για έναν ΣΣΚ που ειδικεύεται στον τομέα των Βιοεπιστημών, αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη διοργάνωση συναντήσεων και ενημερωτικών ημερίδων, με στόχο την δικτύωση των βασικών παραγόντων (εταιρείες, πανεπιστήμια & ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία & κλινικά εργαστήρια, επενδυτές, εθνικές αρχές και φορείς), την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με το οικονομικό, νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και την προώθηση της συμμετοχής των μελών του σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Αντίστοιχα, ένας δεύτερος ΣΣΚ Βιοεπιστημών, ασχολείται με την δικτύωση βασικών παραγόντων της ψηφιακής υγείας, καθώς και την προώθηση κοινών θέσεων των εταίρων προς τις εθνικές αρχές, με γνώμονα την θεσμική ισχυροποίηση και αύξηση κονδυλιών για το οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας.

Μέσω των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας επιτυγχάνεται αυτό που ο λαός αναφέρει ως «η ισχύς εν τη ενώσει», καθώς παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αποτελεσματική ανάπτυξη συνεργασιών έρευνας και καινοτομίας και στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, μέσω της χρήσης κοινών εγκαταστάσεων.

Αναμένουμε ότι θα πραγματοποιηθούν σημαντικά βήματα στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην Ελλάδα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια