Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα /Φ.1804

Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Βουλευτής Κορινθίας

Καινοτόμα συστηματα άμεσης ειδοποίησης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών
  


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Ερευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε σε ένα καινοτόμο σύστημα πυρανίχνευσης.

Συγκεκριμένα η νεοφυης εταιρεία Brobotek , σε σύμπραξη με τις εταιρείες Huawei Mobile και Nova - Wind, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 5G, την τεχνητή νοημοσύνη, αλγόριθμους και υπερσύγχρονα drone, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, με στόχο να συστρατευθούν στην μάχη της πολιτείας κατά της κλιματικής κρίσης.

Πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως είναι οι πυρκαγιές, που με την χρήση αισθητήρων και drone αναμένεται να συμβάλει στην άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμας, το πρωτοποριακό αυτό σύστημα πυρανίχνευσης λειτουργεί ήδη πιλοτικά στο Άλσος Συγγρού στην Αττική. Υπάρχουν προηγμένοι αισθητήρες που μπορούν να εντοπίσουν τον καπνό πολύ γρήγορα και αμέσως υπερσύγχρονα drone σηκώνονται και προσεγγίζουν το σημείο, δίνοντας το ακριβές στίγμα αλλά και ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη την στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο που έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Εξ άλλου, με στόχο την προστασία του δάσους της Πάρνηθας από πυρκαγιές, ο ΑΔΜΗΕ εγκαθιστά στους πυλώνες υψηλής τάσης ένα «έξυπνο» σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε επιλεγμένα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου, τα οποία υπέδειξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για ένα επίσης καινοτόμο πιλοτικό έργο, το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση αισθητήρων, καθώς και οπτικών και θερμικών καμερών πανοραμικής λήψης σε 135 πυλώνες του Διαχειριστή, καλύπτοντας έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα, σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα στέλνει επείγον σήμα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.






Δεν υπάρχουν σχόλια