Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1804

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης
  

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μπασάκο. Την συνάντηση απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η απένταξη -λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου προϋπολογισμού της δράσης του ΠΕΠ Πελοποννήσου- του έργου ανάπλασης του παραλιακού δρόμου στον Αγιο Νικόλαο. Κατά την σχετική συζήτηση αποφασίστηκε να καταβληθεί προσπάθεια για να περισωθεί το εν λόγω έργο, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες -οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περί τον ένα μήνα, με την απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τονίστηκε, “να κινηθεί ταχύτατα ο δήμος”.

Ακόμα, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα της υδροδότησης του δήμου, ενώ εξετάστηκε η δυνατότητα να συμβάλει η Περιφέρεια εφόσον προκριθεί η λύση της αφαλάτωσης του νερού που αντλείται από γεωτρήσεις -καθώς η εκτίμηση είναι ότι αποτελεί ενδεδειγμένη λύση, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Αλλα ζητήματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση είναι το αγροτικό δίκτυο του δήμου, πολιτιστικά θέματα και προσβάσεις στα μνημεία, αλλά και η εκτεταμένη παρέμβαση που επιχειρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον δρόμο της Μάνης.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι σύντομα θα γίνουν εγκαίνια στο λιμάνι Καρδαμύλης, ενώ οσονούπω αναμένεται και η ολοκλήρωση της μελέτης για την παρέμβαση στο λιμάνι της Στούπας.


Τηλεσύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες
 

Το θέμα των λαϊκών αγορών, οι μετακινήσεις προσωπικού, όπως και η χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και η μεταφορά των μαθητών, αποτέλεσαν αντικείμενο της τηλεσύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου.

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν οι 5 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, όπως επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης – Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, καθώς και οι διευθυντές Διοικητικού – Οικονομικού, της έδρας και των Περιφερειακών Ενοτήτων.

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 

Μεταξύ άλλων, όσον αφορά στην λειτουργία των λαϊκών αγορών, στη σημερινή σύσκεψη τονίστηκε ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ένα ποσοστό 25% εξ όσων εισπράττουν οι δήμοι από τις λαϊκές αγορές στην περιοχή ευθύνης τους θα πρέπει να αποδίδεται στην Περιφέρεια. Διευκρινίστηκε δε ότι αυτό δεν συνεπάγεται αύξηση των τελών που καταβάλουν οι παραγωγοί και εν γένει όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.

Ακόμα επισημάνθηκε ότι για την διεκπεραίωση του συγκεκριμένου θέματος επιφορτίζονται οι διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών στις Π.Ε.

της Περιφέρειας, ενώ εκφράστηκε η βεβαιότητα για την καλή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των δήμων πάνω στο εν λόγω ζήτημα.

Τονίστηκε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που οι δήμοι δεν αποδώσουν το εν λόγω ποσοστό που καθορίζει ο νόμος, η σχετική οφειλή θα βεβαιώνεται στην οικεία ΔΟΥ.

ΧΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 

Σχετικά με την χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων, στη σημερινή σύσκεψη κατέστη σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις ανάγκες των υπηρεσιών για την μετακίνηση των υπαλλήλων προς επιτέλεση του έργου τους.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι από τον πιο πάνω απόλυτο κανόνα δεν εξαιρείται ούτε το όχημα του περιφερειάρχη, όταν πρόκειται να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες.

Τέλος, στην ίδια σύσκεψη, συζητήθηκε η ανά εξάμηνο εκδιδόμενη εγκύκλιος που αφορά στις μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας.


Εκληση Περιφεριάρχη προς Δημάρχους 
Πληρώστε ό,τι οφείλετε στην Εταιρεία διαχείρισης των απορριμμάτων 
Η οφειλή έχει ξεπεράσει τα 2,2 εκ ευρώ
  


Σύσκεψη συγκάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σχετικά με το θέμα των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων -από ορισμένους δήμους της πρώτης διαχειριστικής ενότητας, της καταβολής του αντιτίμου προς την εταιρεία διαχείρισης των απορριμμάτων τους, η οποία γίνεται στη μονάδα της Παλαιόχουνης. “Το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει, η οφειλή έχει ξεπεράσει τα 2,2 εκ ευρώ και απευθύνω έκκληση προς τους δήμους να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους” σημείωσε ο περιφερειάρχης.




Τουριστικό περίπτερο Ισθμού άρχισε και λειτουργεί Ωραία και επιβεβλημπένη απόφαση
    


Υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τις συμβάσεις των ατόμων που θα στελεχώσουν το τουριστικό περίπτερο του Ισθμού. Οι λόγοι που αυτή η ενέργεια έγινε στις 2 Αυγούστου ενώ η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη εδώ και αρκετές εβδομάδες, είναι άγνωστοι.

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ” που λέει και ο λαός μας, τουλάχιστον η δομή να λειτουργήσει σωστά απο δω και στο εξής πραγματώνοντας τους λόγους της δημιουργίας της. Στο περίπτερο του Ισθμού θα απασχοληθούν δυο άτομα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικά διαθέτει 4 τέτοια περίπτερα, στον Ισθμό, στο Ναύπλιο,στην Σπάρτη και στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, ενώ σύντομα δημιουργεί ένα ακόμα, στο Λεωνίδιο.




Κορινθία: Εγκρίθηκε η μεταφορά των μαθητών για το νέο σχολικό έτος
  


Πηγή: LOUTRAKI BLG 
Τα προβλήματα προσπαθεί να προλάβει στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών για το νέο σχολικό έτος η περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει τις διαδικασίες να αφήνουν μαθητές χωρίς μέσο μετακίνησης και προς τούτο φαίνεται πως η αρχή ξεκινά νωρίς για να λύσει το γόρδιο δεσμό και τα οχήματα, λεωφορεία και ταξί όπου χρειάζεται, να είναι στη θέση τους με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού. Η διαδικασία μεταφοράς των μαθητών της Κορινθίας εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής Πελοποννήσου. Στις 28 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης είχε συγκαλέσει για το θέμα ευρεία σύσκεψη με στόχο να καταγραφούν τα διαθέσιμα ανα νομό, οχήματα.




Εκταμίευση 3.776.474,40 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας
  


Εντολές εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 3.776.474,40 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τις τελευταίες ημέρες.

Οι σχετικές αποφάσεις αφορούν δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.



Επικύρωση του οριστικού συμπληρωματικού πίνακα κατάταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την δράση 3.a.ΒΑΑ.1
  

Επικυρώθηκε ο οριστικός / συμπληρωματικός πίνακας κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την δράση 3.a.ΒΑΑ.1 “Ενίσχυση της ίδρυσης/εκσυγχρονισμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, της αγροδιατροφής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εντός της ΒΑΑ Καλαμάτας” του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020.

“Κάποιοι δικαιώθηκαν, κάποιοι όχι” σημείωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο εν λόγω πίνακας προέκυψε μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των ενστάσεων που είχαν κατατεθεί και τα οποία έχουν καταχωριστεί σχετικά στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.

Ο πίνακας κατάταξης περιλαμβάνει τις α) εγκεκριμένες προτάσεις προς ενίσχυση (Κατηγορίες Α και Β.1, υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις), β) εγκεκριμένες προτάσεις προς ενίσχυση (Κατηγορία Β2, υπό σύσταση επιχειρήσεις), γ) απορριφθείσες προτάσεις λόγω αρνητικής αξιολόγησης (Κατηγορίες Α και Β.1, υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις) και δ) απορριφθείσες προτάσεις λόγω αρνητικής αξιολόγησης (Κατηγορία Β2, υπό σύσταση επιχειρήσεις).

Η συνολικη δημόσια δαπάνη των προς έγκριση προτάσεων ανέρχεται σε 539.873,43 ευρώ για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις (κατηγορια Α και Β.1) και 435.305,39 ευρώ για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις (κατηγορία Β.2).

Ο οριστικός (συμπληρωματικός πίνακας), μετά από έγκριση της Επιτροπής Ενστάσεων, περιλαμβάνει, α) την προσθήκη 3 πράξεων, με συνολική δημόσια δαπάνη 56.034,35 ευρώ και β) την αναπροσαρμογή της δημόσιας δαπάνης της πρότασης με κωδικό ΟΠΣ 5179792 (ΠΕΛΕΒ-0439975), απo 23.142 ευρώ σε 30.000 ευρώ Για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν ένσταση κατά των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, προκειμένου να εξεταστούν από την Επιτροπή Ενστάσεων, τα αποτελέσματα θα τους κοινοποιηθούν από τον ΕΦΕΠΑΕ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά και μέσω ΠΣΚΕ.

Η εκδοθείσα επί της ενστάσεως απόφαση καθιστά οριστική την κατάταξη της πράξης στους πίνακες αποτελεσμάτων χωρίς την δυνατότητα έτερου σταδίου διοικητικής προσφυγής.





Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το νέο ΠΕΠ, συνολικού προϋπολογισμού 338,17 εκ. ευρώ
  

Υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021 – 2027” και πλέον αναμένεται η έγκρισή του.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικοί πόροι που κατανέμονται στο νέο ΠΕΠ 2021 – 2027 ανέρχονται στα 388.170.000 ευρώ, προϋπολογισμός αυξημένος κατά 1,5 φορά σε σχέση με το τρέχον ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020.

Η στρατηγική του νέου ΠΕΠ 2021 – 2027 καλείται να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις και ανάγκες, υιοθετώντας τους παρακάτω στρατηγικούς στόχους:

Μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και του παραγωγικού δυναμικού Αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος και των πόρων της Περιφέρειας Βελτίωση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και ενίσχυση της κινητικότητας Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τόνωση της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας Ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής και άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της Περιφέρειας.

Το ΠΕΠ 2021 – 2027 προβλέπεται να καλύψει εστιασμένες ανάγκες και προκλήσεις της Περιφέρειας σε ένα ευρύ πεδίο πολιτικών όλων των στόχων πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις λοιπές ανάγκες και προκλήσεις της Περιφέρειας να ικανοποιούνται με τη συνδρομή των επτά Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα –Καινοτομία, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Περιβάλλον – Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή, Υποδομές Μεταφορών, Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού –Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, Πολιτικής Προστασίας, Αλιείας και Θάλασσας), των Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας και της Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ, καθώς και του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021 – 2027 (δεδομένου ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μία από τις πέντε επιλέξιμες Περιφέρειες της χώρας).



Αποφάσεις της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών θεμάτων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε χθες Τρίτη 9 Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προέβη στην έγκριση των όρων και της σκοπιμότητας της διακήρυξης με αντικείμενο την μίσθωση ενός ακινήτου στην Κόρινθο για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, καθώς και στην έγκριση της διαδικασίας που αφορά στην μεταφορά των μαθητών στην Π.Ε. Κορινθίας για το σχολικό έτος 2022 – 2023.

Ενέκρινε επίσης, τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τα έργα α) συντήρησης και βελτίωσης της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Θάνα – Περπατάρη, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, β) συντήρησης και αποκατάστασης σε δρόμους που συμβάλουν στην επαρχιακή οδό Τρίπολη – Καρυές Αργολίδας (προς μονή Γρηγοροεπηκόου), προϋπολογισμού 340.000 ευρώ και γ) ανέγερσης, στη Μεγαλόπολη, μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προϋπολογισμού 3.778.225,81 ευρώ.

Ακόμα, η Επιτροπή προέβη στην έγκριση του προσωρινού αναδόχου κατακύρωσης της σύμβασης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας του έργου αντικατάστασης τριων καταθλιπτικών αγωγών αποβλήτων στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Εξ άλλου, εκτός ημερησίας διάταξης, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση το 2ο πρακτικό ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης της επιτροπής διαγωνισμού για το προϋπολογισμού 200.000 ευρώ έργο συντήρησης της δημοτικής οδοποιίας του Δήμου Ελαφονήσου.




Δεν υπάρχουν σχόλια