Header Ads

Απάντηση του Δελτίου Τύπου του Γραφείου Διοίκησης του Νοσοκομείου, που δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο πριν λίγες ημέρες /Φ.1803

  


Κόρινθος, 01/08/2022 
Με αφορμή το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Γραφείου Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείο Κορίνθου, αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε συνοπτικά για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Στην Παθολογική Κλινική απασχολούνται μόνο τρεις (3) Ειδικοί Παθολόγοι, μετά και την παραίτηση Επιμελήτριας Β’, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για αριθμό ασθενών που συχνά υπερβαίνει τους 50-55 νοσηλευόμενους. Οι 3 Παθολόγοι συνεπικουρούνται από τον Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Κιάτου, για περιορισμένο αριθμό εφημεριών, ενώ σαφώς αναγκάζονται σε υπερβάλλοντα αριθμό εφημεριών μηνιαία.

Β. Στην Κλινική Covid-19, απασχολείται ένας (1) μόνο Ειδικός Πνευμονολόγος, ο οποίος έχει μετακινηθεί από Περιφερικό Ιατρείο στο οποίο θεωρητικά εργάζεται ως Υπόχρεος Υπηρεσίας Υπαίθρου (αγροτικό). Ο Ειδικός Πνευμονολόγος θα αποχωρήσει εντός του επόμενου 3μήνου.

Να σημειωθεί ότι σε ημέρες μη εφημερίας του Πνευμονολόγου, ο μοναδικός Παθολόγος που εφημερεύει στην Παθολογική Κλινική είναι υπεύθυνος και για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην Κλινική Covid-19, συνεπικουρούμενος από έναν Ειδικευόμενο Ιατρό με εμπειρία λίγων μηνών.

Γ. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ Covid19) απασχολούνται δύο (2) μόνο Ιατροί, οι οποίοι πραγματοποιούν 10-11(!) εφημερίες μηνιαία, ενώ συνεπικουρούν στις υπόλοιπες εφημερίες δύο (2) Καρδιολόγοι και τρεις (3) Αναισθησιολόγοι, οι οποίοι επίσης υπερβαίνουν τον νόμιμο αριθμό εφημεριών.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, μόνιμη Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος της ΜΕΘ έχει μετακινηθεί σε Νοσοκομείο των Αθηνών με απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες σοβαρής υποστελέχωσης ειδικών Εντατικολόγων, Πνευμονολόγων και Παθολόγων, το Νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα ασφαλούς λειτουργίας Κλινικής και Μονάδας Covid-19.

Δ. Στην Χειρουργική Κλινική, απασχολούνται Χειρουργός σε βαθμό Δ/ντή με μετακίνηση από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Χειρουργός που βρίσκεται σε διαδικασία συνταξιοδότησης.

Χειρουργός που έχει αιτηθεί μετακίνησης σε Νοσοκομείο των Αθηνών.

Δύο (2) θέσεις Χειρουργών που βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού.

Το αποτέλεσμα της σοβαρότατης υποστελέχωσης είναι κάποιες μέρες του μήνα, το Νοσοκομείο μας (Νομαρχιακό Νοσοκομείο μοναδικό στην περιοχή) να μην καλύπτεται από Ειδικό Χειρουργό!

Ε. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υπηρετεί μία (1) Καρδιολόγος, η οποία καλύπτει και εφημερίες στη ΜΕΘ και μία (1) Επικουρική Ορθοπεδικός.

Το υπόλοιπο Ιατρικό προσωπικό αποτελείται από Ιατρούς Γενικής Ιατρικής που έχουν μετακινηθεί από Κέντρα Υγείας και Περιφερικά Ιατρεία του Νομού, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην παρεχόμενη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασθενείς του Νομού μας που απευθύνονται ακριβώς σε αυτές τις αποκεντρωμένες δομές. Αλλά ακόμα και οι Ιατροί που έχουν μετακινηθεί από την περιφέρεια δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος, με αποτέλεσμα στο κάθε ΤΕΠ (Χειρουργικό και Παθολογικό) να εφημερεύουν στην καλύτερη περίπτωση δύο (2) Ιατροί σε 24ωρη εφημερία.

Οι δύο (2) θέσεις Επικουρικών Ιατρών που προκηρύχθηκαν στα ΤΕΠ, μετά από πολλούς μήνες αφότου είχαν εγκριθεί από την ΔΥΠΕ και μετά από διαμαρτυρίες μας που κοινοποιήθηκαν μέσω του Ιατρικού Συλλόγου του Νομού, αφορούν μονοετείς συμβάσεις(!).

Για την πλειοψηφία των υπόλοιπων θέσεων Επικουρικών Ιατρών που ανακοινώνονται με χαρά από το Γραφείο Διοίκησης, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από συναδέλφους, εξαιτίας των συγκεκριμένων συνθηκών εργασίας. Συνέπεια των συσσωρευμένων προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι και ότι την τελευταία 2ετία έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από είκοσι (20) συνάδερφοι Ειδικοί Ιατροί. Ως Ιατροί του Νοσοκομείο Κορίνθου, σας βεβαιώνουμε ότι θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε στους ασθενείς – μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες – του Νομού Κορινθίας όσο το δυνατόν βέλτιστη φροντίδα υγείας, υπερβάλλοντας εαυτούς και ξεπερνώντας συχνά τα ανθρώπινα όρια κόπωσης.

Ως Διοικούντες, παρακαλείσθε να περιορίσετε τις θριαμβολογίες που βασίζονται σε ανακριβή στοιχεία και στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό μέσω αποπροσανατολισμού των πολιτών και να προχωρήσετε σε άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου μας με μεγάλο αριθμό ΜΟΝΙΜΟΥ Ιατρικού προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή η περαιτέρω εξαθλίωσή του.

Η προσωρινή Διοικούσα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου


Δεν υπάρχουν σχόλια