Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1803

«Θερμό» επεισόδιο: Casus Belli ο 28ος Μεσημβρινός –Η αντίδραση της Ελλάδας αν τον «σπάσει» η Τουρκία
  

Newsbomb Βασίλης Σκουλαράκος 2.8.2022 
Μεθοδικά στήνει το σχέδιο έντασης η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο – Τα επόμενα βήματα του καθεστώτος, η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η αποφασιστικότητα που απαιτείται από την πολιτική ηγεσία. Μπορεί στην Αθήνα να κυριαρχεί η ψυχραιμία και εκτίμηση ότι και ο Αύγουστος θα κυλήσει με σχετικά ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, είναι αλήθεια πως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο στα ελληνοτουρκικά. Η ρητορική των τελευταίων εβδομάδων τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και των Τσαβούσογλου - Ακάρ δείχνει ότι επιχειρείται μια απόπειρα νομιμοποίησης οποιασδήποτε ενέργειας επιχειρηθεί επί του πεδίου, την ώρα που ήδη τουρκικά γεωτρύπανα ζεσταίνουν μηχανές.

Οι υποτιθέμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά, ο ισχυρισμός ότι δεν συνιστά υπερπτήση το πέταγμα τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά τα οποία η Τουρκία θεωρεί ως «γκρίζες ζώνες», η δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης από τη χώρα μας, οι ισχυρισμοί περί μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και φυσικά οι παραλογισμοί περί αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, συνθέτουν το πάζλ της απόπειρας νομιμοποίησης των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας.

Το θέμα πλέον είναι πόσο θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση ο Ερντογάν, πόσο θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά Ελλάδας, Κύπρου και συμμάχων. Όπως έχουμε αναφέρει, η Τουρκία το πιθανότερο είναι να στοχοποιήσει το «μαλακό υπογάστριο» του Ελληνισμού, την Κύπρο, στέλνοντας το ερευνητικό Abdulhamid Han στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. Ένα άλλο σενάριο είναι να το στείλει ανοιχτά της Αμμοχώστου, όπου θυμίζουμε πως ENI/TOTAL έχουν βρει σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων. Σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιδράσει διπλωματικά, ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από τις χώρες που έχουν συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν ωστόσο επιχειρήσει να το στείλει το ερευνητικό στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, τότε το πράγμα θα «χοντρύνει» επικίνδυνα. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα μείνει σε καταδικαστικές δηλώσεις, ούτε θα περιμένει τη βοήθεια των ξένων. Έχει διαμηνύσει πως αν τουρκικό σκάφος «σπάσει» τον 28ο Μεσημβρινό, τότε θα βρει απέναντί της ελληνική αντίσταση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και με όποιες επιπτώσεις. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών «Είμαστε πανέτοιμοι. Ξέρουμε πώς θα απαντήσουμε κάθε επιθετική ενέργεια. Αν η Τουρκία επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να είστε σίγουροι πως αυτή τη φορά δεν θα είμαστε ελαστικοί», αναφέρει στέλεχος του ελληνικού «Πενταγώνου» στο Newsbomb.gr




Η Ελλάδα ανακοινώνει γυμνάσια με το Ισραήλ νότια της Κρήτης και μπλοκάρει την Τουρκία – Μήνυμα ισχύος
 

  2 Αυγούστου 20222 Mins Read 
Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η Αθήνα – Το Ισραήλ δεσμεύει 2 περιοχές νότια της Κρήτης για στρατιωτική εκπαίδευση – Συνεκπαίδευση Ελλήνων με γαλλική φρεγάτα. Με την Τουρκια να έχει προαναγγείλει έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου ”Αμντουλ Χα-μίτ Χαν” στις 9 Αυγούστου η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές της συμμαχίες στέλνοντας μηνύματα αποφασιστικότητας και ισχύος με τα βλέμματα να στρέφονται στην Ισραηλινή Στρατιωτική Άσκηση στα Νότια της Κρήτης.

Το γεωτρύπανο ”Αμντουλ Χα-μίτ Χαν” βρίσκεται ακόμη ακίνητο έξω από το λιμάνι της Μερσίνης.

Σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της και οδηγήσει το πλοίο σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων ένα από τα σχέδια αντίδρασης που έχει η Αθήνα είναι να διοργανώσει ασκήσεις, όπως συνέβη και το 2020, με συμμαχικές δυνάμεις. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 5 Αυγούστου έχουν δεσμευτεί από το Ηράκλειο 2 περιοχές νοτίως της Κρήτης προκειμένου το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό να κάνει άσκηση η οποία ενδεχομενως να ενισχυθεί και με συμμετοχή ελληνικών μονάδων. Είναι αρκετά σημαντικό ότι το Ισραήλ ζήτησε την παρέμβαση της Ελλάδας προκειμένου να δεσμέυσει αυτές τις περιοχές νότια της Κρήτης που θεωρητικά βρίσκεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παράλληλα, συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας με τη γαλλική φρεγάτα «FS Provence» διεξήχθη στις 29 Ιουλίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο. Η συνεκπαίδευση, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας στρατηγό Thierry Burkhard.




Πίσω στο λιμάνι το Αμπντουλχαμίτ Χαν: Το σχέδιο της Τουρκίας και η απάντηση της Ελλάδας
  

Newsbomb Newsroom 2.8.2022 
Εντός του λιμανιού το τουρκικο ερευνητικό θα κάνει τις τελευταίες του προετοιμασίες πριν ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή. Λίγες μόνο ώρες διήρκησε η έξοδος του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν το οποίο αναμένεται τις επόμενες ώρες να έχει «δέσει» στο λιμάνι Tasucu. Επίσημα το γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τις δοκιμές του ανοιχτά των τουρκικών παραλίων και εφόσον ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του θα βγει ξανά στις 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τουρκικό κανάλι Α Χαμπέρ το Αμπτουλχαμίντ Χαν θα παρέμενε εν πλω μέχρι τις 4-5 Αυγούστου παρόλα αυτά μέσα σε λίγες ώρες επέστρεψε στο λιμάνι. Εντός του λιμανιού θα κάνει τις τελευταίες του προετοιμασίες πριν ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή. Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση αναμένεται να ανκοινωθεί απο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή της 9ης Αυγούστου. Κατά το σύντομο ταξίδι του διατήρησε ανοιχτά τα συστήματα GPS ενώ και το Marine Traffic μετέδιδε συνεχώς τη θέση του. Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» κινήθηκε σταθερά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νότιων παραλίων της Τουρκίας και της κατεχόμενης Βόρεια Κύπρου την ώρα που οι ελληνικές και κυπριακές αρχές παρακολουθούσαν στενά.

Όπως έγινε γνωστό έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για τον τρόπο που θα κινηθούν ανάλογα με την περίσταση οι ένοπλες δυνάμεις ενώ όσα μέσα συμμετέχουν φέρουν πλήρη φόρτο μάχης με πυραύλους και τορπίλες, για το ενδεχόμενο που η Τουρκία επιχειρήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο να αιφνιδιάσει πραγματοποιώντας γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Θυμίζεται πως οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22, έσπευσαν να δεσμεύσουν πέντε περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δέσμευση των περιοχών ξεκίνησε να ισχύει από τις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.




Πούτιν: Ουδείς μπορεί να νικήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο
  


«Ξεκινάμε από το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να προκληθεί», λέει ο Ρώσος πρόεδροςMikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ένας τέτοιος πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει, αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Η σχετική αναφορά Πούτιν περιέχεται σε επιστολή του προς τους συμμετέχοντες σε διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη -πέντε και πλέον μήνες αφότου έδωσε την εντολή για την εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας. «Ως κράτος μέλος της Συνθήκης για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων και ένας από τους θεματοφύλακες της, η Ρωσία συμμορφώνεται -με συνέπεια- με το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης», αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος CNN Newsroom Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια