Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1802

ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ & ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 200η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ
    

Εορτάστηκε την Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022, η διακοσιοστή (200η) επέτειος από την ιστορική μάχη στα Δερβενάκια, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι Εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ιστορικό Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγίου Σώστη στα Δερβενάκια, όπου φυλάσσεται και η Ιερά Εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής, αφιέρωμα της οικογένειας Κολοκοτρώνη.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, τελέσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τους Αιδεσ. π. Δημήτριο Ζούζια, π. Δημήτριο Καρυοφίλλα, π. Δημήτριο Τσιωτάκη και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια επίσημη Δοξολογία στον περίβολο του Ιερού Ναού και στην συνέχεια και ενώπιον του ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη έλαβε χώρα Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Ανδρειωμένος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, η Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία – Ελένη Σούκουλη, η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Αναστάσιος Γκιολής και κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, οι Δήμαρχοι Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος και Νεμέας κ. Κωνσταντίνος Φρούσιος ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και κάτοικοι του χωριού Αγίου Βασιλείου, στα όρια του οποίου βρίσκονται τα Δερβενάκια.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΣΒΙΤΟΥ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ.
    


Πανηγυρικά εόρτασε το Ι. Μετόχιο της Προτύπου Ι. Μονής Θεομήτορος, της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Λουτράκι, την εις ουρανούς πυρφόρο ανάβαση του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.

Συγκεκριμένα, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, οι Αιδεσ. Πρωτ/ροι π. Δημήτριος Φουρλεμάδης και π. Νικόλαος Βασιλόπουλος, Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου, ο Πρωτ/ρος π. Πέτρος Καγιούλης και ο Αιδεσ. Πρεσβύτερος π. Ιωάννης Δρίτσας, Εφημέριοι του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Χρήστος Χίλιας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο άγιος Κεγχρεών, ο οποίος με αφορμή το Παλαιοδιαθηκικό ανάγνωσμα από το βιβλίο Γ’ Βασιλειών αναφέρθηκε στο θαυμαστό γεγονός του Προφήτου Ηλιού με την χήρα από τα Σάρεπτα της Σιδωνίας, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της ελεημοσύνης και της φιλευσπλαχνίας. Εάν επιθυμούμε, ως Χριστιανοί, όχι απλώς να μην πεινάσουμε αλλά και να έχουμε πλούσιες τις ευλογίες του Θεού, οφείλουμε να είμαστε δοτικοί και ελεήμονες. Ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας στον Θεό και Αυτός, όσο εκτελούμε θεοφιλώς και θεαρέστως τις εντολές Του, δεν θα μας εγκαταλείψει και θα μας προστατεύει. Δίδοντας και προσφέροντας στους εμπεριστάτους καθιστούμε τον Θεό δανειστή, αφού «Ὁ ἐλεῶν πτωχόν δανείζει Θεῷ» (Παροιμ. ιθ΄ 17) και ο Θεός, που λαμβάνει το δάνειο, ξέρει να το επιστρέφει με τόκο ικανό. Όσο τα μηνύματα των ημερών παραμένουν τραγικά και οι εξαγγελίες για επερχόμενα δεινά φοβίζουν δημιουργώντας αβεβαιότητα και ανασφάλεια, εμείς μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς ένεκα της πίστεώς μας στον Τρισάγιο Θεό, ο Οποίος τρέφει και διακυβερνά τα σύμπαντα. Ας δώσουμε απλόχερα στους έχοντες ανάγκη αδελφούς μας και θα λάβουμε συν τόκο ότι προσφέραμε και τότε όχι μόνο θα απολαμβάνουμε την επίγειο ζωή αλλά θα κερδίσουμε και την αιώνιο ζωή!

Την επομένη, ανήμερα της Εορτής, και στο ως άνω Ι. Μετόχιο τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο πλαισιουμένων υπό του Πανοσ. Αρχιμ π. Αρκαδίου Ραζνύ, του Πρωτ/ρου π. Μιχαήλ Γιαννάτου, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Πρωτ/ρο π. Δημητρίου Φουρλεμάδη και των Διακόνων π. Δαμασκηνού Γεννηματά και π. Χρήστου Χίλια, ενώ το Ιεροψαλτικό Αναλόγιο εκόσμησε, τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Θ. Λειτουργία, ο κ. Ανάργυρος Σφήκας. Τον Ι. Άμβωνα διηκόνησε, τη σεπτή εντολή του Ποιμενάρχου μας, ο Αιδεσ. Πρωτ/ ρος π. Δημήτριος Φουρλεμάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πύρινη ζωή αλλά και την σπουδαιότητα των πεπραγμένων του Προφήτου Ηλιού. Ο εορτάζων Προφήτης, με την ακράδαντη και αταλάντευτη πίστη Του στον Θεό και την παροιμιώδη αγάπη Του προς Αυτόν μας κάνει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να διερωτώμεθα ποια είναι η πίστη, η αγάπη και η αφοσίωσή μας στο θέλημα του Θεού; Ο Προφήτης Ηλίας έμεινε μόνος, μονώτατος, γιατί στηλίτευσε με αυστηρότητα τους βασιλείς και τους δυνατούς της εποχής του. Ο σημερινός άνθρωπος, παρά το γεγονός ότι ζει μέσα σε πολυπληθείς κοινωνίες, με χιλιάδες αγαθά και ευμάρεια, αισθάνεται μόνος, γιατί απομακρύνθηκε από τον Θεό. Ο σημερινός άνθρωπος νομίζει ότι είναι ο «ομφαλός της γης», νομίζει ότι μπορεί «να αποφασίζει και να διατάζει», νομίζει ότι η γνώμη του είναι ανώτερη όλων, ακόμα και το θέλημα του Θεού προσπαθεί να το «διορθώσει» και να το φέρει στα μέτρα του, ώστε να ζει χωρίς αυστηρότητα και κανόνες. Ο Προφήτης Ηλίας μας διδάσκει σήμερα ότι οφείλουμε πρωτίστως να είμαστε αυστηροί στον εαυτό μας, ζώντας με πυξίδα τον λόγο του Θεού. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, πόσο έτοιμοι είμαστε να υπακούσουμε στο θέλημα του Θεού, μέσω του Ι. Ευαγγελίου Του και να κάνουμε υπακοή στις παροτρύνσεις των Εκκλησιαστικών ταγών βάζοντας όρια και κανόνες στην ζωή μας;

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τόνισε ότι οι μνήμες των Αγίων μας αποτελούν αφορμή να πλησιάσουμε τον Θεό και να «λουστούμε» από την χάρη και το έλεος Του, ώστε ο βίος μας να είναι όσο το δυνατόν γαληνότατος, χαριέστερος και ευλογημένος. Μέσα από την ποικιλία του βίου του κάθε Αγίου ο Θεός μας δείχνει, κατά τον χαρακτήρα μας, από έναν δρόμο που οφείλει ο καθείς να ακολουθήσει και να φτάσει στο τέρμα του, που είναι η θέωσή του. Υπάρχουν βέβαια, κατά την πατερική ρήση, διαφορετικοί Άγιοι και ο κάθε ένας αγίασε με τον χαρακτήρα του, τις προσπάθειές του, την θέληση και τον αγώνα του και γι’ αυτό λέγεται ότι «αστήρ αστέρος διαφέρει». Δοξάζω τον Θεό, ως Ποιμενάρχης σας, που μας έδωσε αυτούς τους Αγίους, αλλά και ανθρώπους που διακονούν αυτούς τους Αγίους, ώστε να παραμένουν τα σεμνεία και τα ιερεία τους, ως τόποι, που μας προσκαλούν να μας δείξουν ότι παρά την αμαρτωλότητα των ανθρώπων δεν έχουν αποϊεροποιηθεί. Η ιερότητα και αγιότητα, που παρέχεται από τον Ουρανό στην γη, είναι για όλους τους ανθρώπους, γι’ αυτό μην παραλείπετε Χριστιανοί μου, να προσέρχεστε στους Ι. Ναούς, που τελείται η Θ. Λειτουργία και που επιτελούνται οι μνήμες των Αγίων. Μην φοβάστε να παρακολουθήσετε την διδαχή των πατέρων της Εκκλησίας που γίνεται προς ωφέλεια δική σας και να λαμβάνετε τα εξ αυτής παραδείγματα με συνέπεια και όχι με διαλείμματα. Ο κάθε Άγιος, από την χορεία των Αγίων, είναι πνευματικός δάσκαλος και η βιωτή του καθενός από εμάς αλλά και ο χαρακτήρας μας ταιριάζουν με τον βίο κάποιου Αγίου. Οφείλουμε λοιπόν, να ψάξουμε και κατά τα μέτρα μας να βρούμε τους Αγίους μας, να Τους επικαλούμαστε, να εκζητούμε τις πρεσβείες Τους και Αυτοί είναι βέβαιο ότι θα καταστούν ακούραστοι πρεσβευτές μας.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο για την χοροστασία στον Πανηγυρικό Εσπερινό και το κήρυγμά του ως και τον π. Δημήτριο, που κήρυξε στην Θ. Λειτουργία και όλους τους Κληρικούς και τον Πιστό Λαό που προσέτρεξαν για να δείξουν τον σεβασμό και την πίστη τους στον Θεό και στον Προφήτη Ηλία αλλά και την αγάπη τους στην Ι. Αδελφότητα και στο εκπαιδευτικό έργο που αυτή προσφέρει μέσω των Εκπαιδευτηρίων «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ».


Δεν υπάρχουν σχόλια