Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1802

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στα Δερβενάκια για την 200ή επέτειο της ιστορικής μάχης
  

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, στα Δερβενάκια, όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η 200ή επέτειος της μάχης των Δερβενακίων, κατά την οποία οι επαναστατημένοι Έλληνες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κατενίκησαν τα τουρκικά στρατεύματα του Δράμαλη.

Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου / Π.Ε. Κορινθίας, ξεκίνησαν με δοξολογία, στις 10.30 το πρωί, στον ναό του Αγίου Σώστη, μετά την οποία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ακολούθησε εκφώνηση εμπνευσμένης ομιλίας από τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργο Ανδρειωμένο, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν μέλη της Κορινθιακής Εστίας Ιστορικών – Λαογραφικών Ερευνών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βασιλείου Κορινθίας με παραδοσιακές φορεσιές και χορούς, ενώ παρουσιάστηκε οπλισμός του 1821 από τα μουσειακά εκθέματα της Κορινθιακής Εστίας.

Ας σημειωθεί ότι ο χώρος που έλαβαν χώρα οι σημερινές εκδηλώσεις -προς τον οποίον οδηγεί νέος δρόμος από τον σιδηροδρομικό σταθμό Δερβενακίων- έχει πλήρως ανακατασκευαστεί, όπως και το μνημείο, δαπάναις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Μεραρχία -η οποία αφορά στην συντήρηση και άλλων μνημείων σε ιστορικής σημασίας χώρους.

Τον συγκεκριμένο χώρο κάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας να επισκεφθούν μαθητές και οι νέοι γενικότερα, καθώς αποτελεί τον τόπο όπου -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- σώθηκε η Επανάσταση του 1821.

Στις σημερινές εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, οι δήμαρχοι Νεμέας Κώστας Φρούσιος και Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, η σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Χωροταξίας Μαριλένα Σούκουλη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.



Αποφάσεις της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου
    

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών θεμάτων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή ενέκρινε την υποβολή της πράξης βελτίωσης ασφάλειας οδικού δικτύου της Περιφέρειας, με προτάσεις έργων συνολικού ύψους 23.875.000 ευρώ.

Η εν λόγω πρόταση υποβάλλεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης ένταξης στο πρόγραμμα “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας” που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το έργο “Sub2 16631_Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας που είναι ενταγμένο στον Αξονα 4.6. “Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας”.

Ακόμα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό (1) ‘αποσφράγισης και αξιολόγησης προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής’ της επιτροπής διεξαγωγής ανοικτής διαδικασίας μέσω του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων) για το προϋπολογισμού 500.000 ευρώ έργο συντήρησης και σήμανσης (οριζόντιας και κάθετης) του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κορινθίας.

Ενέκρινε επίσης, το πρακτικό (2) ‘ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης’ της επιτροπής διεξαγωγής ανοικτής διαδικασίας μέσω του ΕΣΗΔΗΣ για το προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ έργο βελτίωσης και συντήρησης της επαρχιακής οδού Λουτρακίου – Περαχώρας (ισόπεδοι κόμβοι και συμβολές οδών).




Σημαντικά βήματα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών
  

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη, σταδιακά, “μεταβληθεί σε Περιφέρεια “οδηγό”, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την αξιοποίηση συστημάτων από τη ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) και την εκμετάλλευση του cloud”.

Μετά την εξέλιξη αυτή, έχοντας προηγηθεί η σχετική έγκριση από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για το έργο μετάπτωσης των συστημάτων της OTS στο cloud -που ήδη εξελίσσεται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, σε συνεργασία με την ΓΓΠΣ- σχεδιάζεται να ακολουθήσει η μετάβαση στο cloud και των συστημάτων ΟΠΣΝΑ (Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων).

Η μετάβαση αυτή θα αποτελέσει πανελλαδική επιτυχία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις υπηρεσίες Πληροφορικής της.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η οικονομία που έχει επιτευχθεί με την υλοποίηση της λύσης μέσα από το cloud αποτιμάται σε περισσότερα από 25.000 ευρώ.




Το συμπεράσματα από το Κοινωνικό Βαρόμετρο συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
  


Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μας με αφορμή την πανδημία του νέου κορονοϊού, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις δυσοίωνες διεθνείς εξελίξεις, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Κοινωνικό Βαρόμετρο -σε έρευνα που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από την ALCO-, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, στην οποία μετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά στην οικονομία και την κατανάλωση, η εν λόγω έρευνα κατέδειξε ότι “οι πολύ έντονες πληθωριστικές πιέσεις και οι συνακόλουθες αυξήσεις, όχι μόνο στα καύσιμα και την ενέργεια, αλλά και στο σύνολο των προϊόντων, έχουν επηρεάσει ιδιαιτέρως αρνητικά το οικονομικό κλίμα και την κατανάλωση”.

Παρατηρείται, ειδικότερα, ότι “η αρνητική αντίληψη για την πορεία της οικονομίας εντείνεται, (54% από 50% τον Μάρτιο και 47% τον Ιανουάριο), ενώ καταγράφεται ιστορικό υψηλό για αλλαγή της συνηθισμένης μάρκας λόγω έκπτωσης / προσφοράς άλλης και στον δείκτη συσχέτισης αγορών και χρησιμότητας.

Την ίδια στιγμή μειώνονται πολύ σημαντικά οι καταναλωτικές δαπάνες, ως αποτέλεσμα και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και της ανησυχίας για το μέλλον” επισημαίνεται επίσης στα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, η οποία έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα σπίτια των ερωτώμενων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, 17 ετών και πάνω, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ίδια έρευνα, τέλος, διαπιστώνει ότι “συνεχίζεται, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, η πτωτική πορεία των κοινωνικών δεικτών”, καθώς καταγράφεται “σαφώς μεγαλύτερη ανασφάλεια και απαισιοδοξία” -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.




Από τις δραστηριότητες της Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα
  


Μια προγραμματική σύμβαση και δυο εργολαβικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.372.800,00 ευρώ υπέγραψε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά το έργο με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΙΝΟΥ» προϋπολογισμού 700.000,00 € και υπεγράφη μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου του Δημάρχου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Οι δυο εργολαβικές συμβάσεις έχουν να κάνουν με τα έργα «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠ. ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΕΦΥΡΑΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥΠΕΡΑΧΩΡΑ-ΜΠΙΣΙΑ» προϋπολογισμού 602.800,00€ και «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΟΣΑΚ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΛΕΧΑΙΟΥ» προϋπολογισμού 70.000,00€.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα, παραβρέθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου στο Ξυλόκαστρο για την Υποδοχή της «Φλόγας της Αγάπης», της 20ης Επετειακής Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η εν πλω πορεία της Φλόγας, δια μέσου της Διώρυγας του Ισθμού έγινε με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος και της Ομάδας Αιγαίου και συνοδεύτηκε από εκατοντάδες Λαμπαδηδρόμους, Φορείς, Συλλόγους και Σχολεία της περιοχής.

Η κα. Κόρκα, συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Χρήστο Πρωτόππαπα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης για την σημαντική προσπάθεια που κάνουν τονίζοντας ότι «Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας τα αποτελέσματα της οποίας σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται.» Στην εν λόγω εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κος Αναστάσιος Γκιολής και η Ειδική Σύμβουλος της Π.Ε. Κορινθίας κα Ιωάννα Κασίμη.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ:

1) Έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου με τίτλο: «Αξιοποίηση & Ανάδειξη του κατηργημένου δικτύου σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου - Βέλου σε περιβαλλοντικό πάρκο» προϋπολογισμού 5.000.000,00 ευρώ, που αποτελούνται από:

• Διακήρυξη Ανοιχτής Δημοπρασίας • Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς • Τιμολόγιο Μελέτης • Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων • Τεχνικές Προδιαγραφές • Τεχνική Περιγραφή • Προϋπολογισμό Μελέτης 

2) Έγκριση ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης της επιτροπής διεξαγωγής ανοικτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την κατασκευή του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ Νο 1 ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ (ΙΣΟΠΕΔΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΣΥΜΒΟΛΕΣ ΟΔΩΝ)» για τους χώρους απ΄ έξω από το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο Λουτρακίου και τα σχολεία, προϋπολογισμού 1.000.000,00€.

3) Έγκριση αποσφράγισης και αξιολόγησης προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής της επιτροπής διεξαγωγής ανοικτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την κατασκευή οδικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 800.000,00€ 4) Έγκριση ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ της επιτροπής διεξαγωγής ανάθεσης ανοικτής διαδικασίας διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την ανάθεση της προμήθειας:

Εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και αντιπλημμυρικών υποδομών στην Π.Ε. Κορινθίας συνολικού προϋπολογισμού: 860.000,00 €.




Δεν υπάρχουν σχόλια