Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1801

Μπορεί αυτή η μέθοδος της δήθεν απειλής να λειτουργήσει σαν πρόσχημα για «προληπτικό χτύπημα» με ...συνταγή Πούτιν;
  


Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η Ελλάδα μεταφέρει δεκάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη συνοριακή περιοχή με την Τουρκία.

Σήμερα το πρωί δεκάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εθεάθησαν στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Τα τελευταία αναπτύσσονται μαζικά μόλις 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, κάτι που, σύμφωνα με πλήθος τουρκικών πληροφοριών, υποδηλώνει την πιθανή έναρξη ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι στην περιοχή του ποταμού Έβρου εντοίστηκαν έως και 60 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μαχητικά οχήματα πεζικού, καθώς και πολλές δεκάδες άρματα μάχης. Όλα τα όπλα μετά την εκφόρτωση αναπτύσσονται αμέσως σε ήδη προετοιμασμένες οχυρώσεις πεδίου. Επιπλέον, ορισμένες πηγές σημειώνουν ότι θέσεις του ελληνικού πυροβολικού αναπτύσσονται 7-8 χιλιόμετρα δυτικά, γεγονός που, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποδηλώνει προετοιμασία για την έναρξη μεγάλης κλίμακας συγκρούσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Σύμφωνα με φωτογραφίες (σ.σ. βλέπε κάτω) και πληροφορίες που δόθηκαν σήμερα από πηγές στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα μετακινεί εντατικά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης προς τα τουρκικά σύνορα. Νωρίτερα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να σκάβουν αντιαρματικά ορύγματα στις όχθες του ποταμού Έβρου, που αποτελεί τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στη Δυτική Θράκη. Στις αρχές Ιουνίου, η Ελλάδα έθεσε τον στρατό στο ανατολικό Αιγαίο σε κατάσταση συναγερμού λόγω «απειλών από την Τουρκία» , ανέφεραν τουρκικές πηγές πληροφόρησης.

Δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από την Αθήνα μέχρι την τρέχουσα ώρα, ωστόσο, η αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δείχνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών.




Συντριβή Antonov: Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Ουκρανό πρέσβη για το φορτίο του αεροσκάφους Την Κυριακή εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί του πληρώματος
  


Πηγή 5Pentapostagma Newsroom Σε διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη για το δυστύχημα με το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη έξω από την Καβάλα προχώρησαν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov, το οποίο κατέπεσε ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Τα 8 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος ήταν ουκρανικής καταγωγής. Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε δώσει εντολή στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βελιγράδι να πραγματοποιήσει επίσης, διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για την πτώση του Antonov απο την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα), με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).\ Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότθα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα.

Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση.

Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.




«Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα», λέει σύμβουλος του Χαμενεϊ
  


Από Militaire News 17/07/2022 Η Τεχεράνη είναι τεχνολογικά ικανή για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά πρέπει ακόμη να αποφασίσει πότε θα την κατασκευάσει, όπως δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του Al Jazeera, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του Υπέρτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. “Σε μερικές ημέρες θα είμαστε σε θέση να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 90%.

Το Ιράν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά δεν έχει ληφθεί μία απόφαση για την κατασκευή της,” δήλωσε ο Καμάλ Καραζί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ για το πυραυλικό της πρόγραμμα, αλλά και για την περιφερειακή πολιτική της.




Financial Times: Το «Μεγάλο Παζάρι» του Ερντογάν και η εκδίωξη της Τουρκίας από το NATO
  


Με αφορμή άρθρο του αρθρογράφου των Financial Times, Γκίντεον Ράχμαν, ο Μάρκ Γουάλας, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και Γενικός Διευθυντής του Turkish Democracy Project με έδρα την Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ καθώς και η Μαντλίν Τζόελσον, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης αναφέρουν με επιστολή τους προς τους Financial Times τους ότι η στρατηγική του NATO απέναντι στις αξιώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι προβληματική, τονίζοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να έτοιμη να εκδιώξει από τις τάξεις της την Τουρκία, έστω και προσωρινά.




Ερντογάν: «Η Σουηδία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της – Μπορούμε να σταματήσουμε την ένταξή της στο NATO»
  


«Η Τουρκία έχει δώσει υπό όρους έγκριση στις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO και θα μπορούσε να σταματήσει τη διαδικασία εάν οι δύο χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε, σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Βλέπουμε ότι η Σουηδία δεν τηρεί ιδιαίτερα τις υποσχέσεις της», είπε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία επανέλαβε ανοιχτά και συχνά τις ανησυχίες της σχετικά με την επέκταση του NATO και ότι η Άγκυρα έχει αποφασιστική στάση για το θέμα. «Ως Τουρκία, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν ένα τριμερές μνημόνιο στα τέλη Ιουνίου για τη διαδικασία ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο NATO μετά από μια σημαντική συνάντηση στη Μαδρίτη, στην οποία η Άγκυρα έλαβε τα συγκεκριμένα βήματα που περίμενε, ειδικά στον τομέα της τρομοκρατίας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εγκαταλείψουν το μακροχρόνιο καθεστώς ουδετερότητας και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο NATO. Ωστόσο, η Τουρκία είχε αντιταχθεί στην κίνηση με το σκεπτικό ότι αυτές οι δύο χώρες υποστήριζαν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πηγή: Onalert Daily Sabah


Δεν υπάρχουν σχόλια