Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1797

“Πρέπει να διορθώσουμε τις γνωστές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην έναρξη του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027
    


“Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 του ΕΣΠΑ, πρέπει να διορθώσουμε τις γνωστές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περισσότερους πόρους των προγραμμάτων που εξασφαλίστηκαν με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της χώρας μας”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου, στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, κατά την έναρξη -παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- των διήμερων εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο διοργανώνει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

“Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα της χώρας μας, εκσυγχρόνισαν τις υποδομές της και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας” συνέχισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, ο οποίος νωρίτερα είχε υποδεχθεί τον πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι Περιφέρειες -όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στους περιφερειάρχες- θα λάβουν το ένα τρίτο των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περιφερειακά έργα.

Διευκρίνισε, ειδικότερα ότι προς τις Περιφέρειες διοχετεύονται πάνω από 8 δισ. ευρώ συνολικά, δηλαδή κατά 2 δισ. περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι το ΠΕΠ Πελοποννήσου χρηματοδοτείται με 420.000.000 ευρώ έναντι 215 της παρούσας προγραμματικής φάσης. Υπογράμμισε επίσης ότι στη διαχείριση του ΕΣΠΑ απαιτούνται οργανωτικές αλλαγές όπως ο συντονισμός των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικές ενέργειες στο σωστό χρόνο.

Με την ευκαιρία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε -όσον αφορά στη Μεσσηνία- στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, έργο προϋπολογισμού 252.000.000 ευρώ, καθώς και στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας, ενώ γνωστοποίησε παράλληλα ότι σε λίγες εβδομάδες θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Οπως σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης “οι δράσεις της περιόδου 2021 – 2027 δρομολογήθηκαν με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια, ενώ το πρώτο πήρε ήδη έγκριση και ακολουθούν οι άλλες εγκρίσεις, ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ γι’ αυτήν την περίοδο”.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800.000.000 ευρώ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης δεσμευόμενος παράλληλα για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

“Το κράτος θα εξακολουθεί να στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και αξιοποιώντας το πλεόνασμα από την απόδοση του προϋπολογισμού, να στηρίζει, όπως το έχουμε κάνει σήμερα, με τρόπο στοχευμένο και αποτελεσματικό, πρωτίστως αυτούς οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια. Γι’ αυτό επιλέγουμε τα στοχευμένα μέτρα και δεν υιοθετούμε οριζόντιες πολιτικές, οι οποίες θα ωφελούσαν το ίδιο αυτούς που έχουν ανάγκη με αυτούς που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη, και θα μείνουμε πιστοί σε αυτή την πολιτική μας” σημείωσε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

“Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα της χώρας μας, εκσυγχρόνισαν τις υποδομές της και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του, στον οποίον τόνισε:

“Ασφαλώς, αποτελεί μεγάλη τιμή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η πραγματοποίηση αυτού του εξόχως σημαντικού συνεδρίου στην Καλαμάτα, ξεκινώντας από το Μέγαρο Χορού, του οποίου η κατασκευή στηρίχθηκε -σχεδόν απόλυτα- στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κλείνοντας σήμερα -συμβολικά βέβαια -το τελευταίο πρόγραμμα 2014 – 2020 και αφού αναγνωρίσουμε το προφανές, ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα της χώρας μας, εκσυγχρόνισαν τις υποδομές της και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας, είναι αναγκαίος ο εντοπισμός των προβλημάτων που εμπόδισαν την πλήρη αξιοποίηση των πόρων και την επίτευξη μεγαλύτερης ωφέλειας για την πατρίδα μας.

Ετσι:

Η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της πραγματικής και ουσιαστικής εφαρμογής των προγραμμάτων, περίπου κατά 2 χρόνια Η συνεχής αυστηροποίηση των διαδικασιών σχεδιασμού, ακόμα και για έργα μικρού προϋπολογισμού Η πολυπλοκότητα των διαχειριστικών σχεδιασμών, που όμως απαιτεί πολυπληθές και υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν υπάρχει στους δικαιούχους -ιδιαίτερα οι μικροί δήμοι το γνωρίζουν πολύ καλά Το γνωστό πρόβλημα με τις ελλιπείς και δήθεν ώριμες μελέτες Τα ζητήματα που δημιουργεί κυρίως η αρχαιολογική υπηρεσία, εν πολλοίς αδικαιολόγητα Η μη σύνδεση με το ΕΣΠΑ των διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (‘Αντώνης Τρίτσης’ – ΠΔΕ/ΕΠΑ).

Ολα αυτά οδηγούν σε καθυστερήσεις, αστοχίες, συρρίκνωση του αναγκαίου αναπτυξιακού αποτελέσματος και οπωσδήποτε αγωνία και υπερπροσπάθεια να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι κατά το κλείσιμο των προγραμμάτων.

Παρ’ όλα τα ανωτέρω, υπάρχει μια συνεχής βελτίωση και το ΕΣΠΑ της τελευταίας περιόδου (2014 – 2020) συνέβαλε αποφασιστικά και οπωσδήποτε ευεργετικά, Στην αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της εποχής των μνημονίων Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με τη στήριξη των νοσοκομείων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων Στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, σχεδόν σε όλους τους τομείς και Στην στήριξη ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας.

Για τη νέα περίοδο 2021 – 2027 πρέπει να διορθώσουμε τις γνωστές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περισσότερους πόρους των προγραμμάτων, που εξασφαλίστηκαν με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της χώρας μας.

Οι κατευθύνσεις του νέου προγράμματος, που είναι:

ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διοίκησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα, η περιβαλλοντική προστασία και αειφορία, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης των προκλήσεων για την κλιματική αλλαγή η ‘έξυπνη’ εξειδίκευση για ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού ιστού, με την ενσωμάτωση προϊόντων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας η κοινωνική ένταξη, η πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας, με ιδιαίτερη εστίαση στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, αποτελούν ελπίδα για την πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη με εστίαση στην ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του παραγωγικού προτύπου.

Σε όλους εμάς, υπάρχει η συνευθύνη, να αξιοποιήσουμε στον υπερθετικό βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποτελούν κύριο μοχλό ανάπτυξης, αξιολογώντας προτεραιότητες και ανάγκες να χρησιμοποιήσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά το σύνολο των διαθέσιμων πόρων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ/ΕΠΑ ,Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κλπ), ώστε να δώσουμε καλύτερες προοπτικές για τον τόπο και την πατρίδα μας γενικότερα”.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ 

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου -συντονιστής της οποίας ήταν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος- μίλησαν επίσης, δια ζώσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, οι αναπληρωτές υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ και Χρίστος Δήμας αρμόδιος για την Ερευνα και την Καινοτομία, καθώς και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Παρέμβαση, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας με τις ιδιότητες του προέδρου τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών όσο και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ελίζα Φερέιρα.




Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, “η Περιφέρεια στηρίζει τον οινοποιητικό τομέα”
  


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει και θα εξακολουθήσει να στηρίζει την προσπάθεια του οινοποιητικού τομέα προκειμένου να προβάλει και να αναδείξει περαιτέρω τα ποιοτικά κρασιά που παράγονται και στην περιοχή της Νεμέας.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας προχθές Τετάρτη 15 Ιουνίου, στο Δημαρχείο της Νεμέας, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας και του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, κατά την οποία παρουσιάστηκε και υπογράφηκε ο τροποποιημένος φάκελος για την δημιουργία ευρωπαϊκού συλλογικού σήματος για την ΠΟΠ “Νεμέα”.

Στόχο αποτελεί η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας και η δημιουργία μιας κατηγορίας Premium όπου η νέα προσθήκη με νέο σήμα “Νεμέα Lions” ΠΟΠ θα προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια.

Ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην διεθνή έκθεση Prowein στο Ντίσελντορφ, τη συνδιοργάνωση από την Περιφέρεια, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ του 3ου οδοιπορικού οινοτουρισμού, την παραγωγή από την Περιφέρεια υλικού προώθησης και προβολής κ.α.

Στην εκδήλωση παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα και Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος κ.α.




Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με εργολάβους δακοκτονίας
    


Οπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, συνάντηση με εκπροσώπους των αναδόχων του έργου της δακοκτονίας.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκε το αίτημα των εν λόγω εργολάβων περί κάλυψης των αυξήσεων που έχουν προκύψει στην τιμή των καυσίμων λόγω των γενικότερων συνθηκών.

Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και σύσκεψη την οποία ο περιφερειάρχης συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ.




Παρεμβάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027
    


Τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 στην Καλαμάτα παρακολούθησε, την Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Ιουνίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Σε παρεμβάσεις του, επί διαφόρων εισηγήσεων στις θεματικές της εν λόγω διοργάνωσης, ο περιφερειάρχης επισήμανε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στα ζητήματα του κοινωνικού τομέα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί εθελοντικό κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οπως χαρακτηριστικά παρατήρησε “δεν πήγαμε καλά στα κοινωνικά θέματα” κατά την προγραμματική περίοδο που λήγει και τονίζοντας ότι “οι πόροι για τα κοινωνικά ζητήματα πρέπει να πιάνουν τόπο” αναρωτήθηκε αν οι χαμηλές επιδόσεις οφείλονται είτε στην έλλειψη τεχνογνωσίας, είτε σε αδυναμία στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών με επάρκεια.

Προβληματισμό, εξ άλλου, εξέφρασε για τα ΚΕΚ -“έχουν διατεθεί πολλά χρήματα χωρίς να έχει επιτευχθεί κάτι σημαντικό” δήλωσε ο Π. Νίκας, κάνοντας την εκτίμηση ότι “χρειάζεται ένας πάρα πολύ αυστηρός έλεγχος όσον αφορά στις συγκεκριμένες δομές, δημόσιες και ιδιωτικές”. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να καταρτίζονται με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες της κάθε περιοχής.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την θέση ότι όσον αφορά το θέμα της προστασίας ευάλωτων παιδιών, αν και “οι ΜΚΟ πράγματι επιτελούν σημαντικό έργο και στηρίζονται και οικονομικά από την Περιφέρεια, χρειάζεται ένας κρατικός βραχίονας που θα δίνει τον τόνο”. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, “δεν επιτρέπεται να μην έχουμε σοβαρή κρατική πολιτική και στρατηγική για τα ευάλωτα παιδιά”.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 

Σε άλλη παρέμβασή του, αναφορικά με το θέμα των μεταφορών και των σχετικών υποδομών, ο Π. Νίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αγοράσει, ιδίαις δαπάναις, έναν σημαντικό αριθμό ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πιστώσεων για καύσιμα, μειώνοντας παράλληλα και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στις μετακινήσεις.

Παρατήρησε ωστόσο ότι το κόστος αγοράς των εν λόγω οχημάτων παραμένει υψηλό, ενώ πλέον καλείται η Περιφέρεια να καταβάλει σημαντικό αντίτιμο για την φόρτισή τους, ζήτησε δε να στηριχθούν οικονομικά οι Περιφέρειες στο θέμα αυτό.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει -όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία- να λειτουργεί η χώρα με δύο ταχύτητες. “Το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι το ίδιο και για τις υπόλοιπες μεγάλες περιφερειακές πόλεις” δήλωσε ο Π. Νίκας, αναφέροντας ότι έχει ζητήσει να υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας τέτοιων οχημάτων -σε συνεργασία με τα κατά τόπους ΚΤΕΛ- σε πολυάνθρωπες και τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως Ναυπλίου – Αργους, Κορίνθου – Ισθμού και Καλαμάτας – Μεσσήνης – Θουρίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο Βιομηχανικό Πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που δημιουργείται στην περιοχή της Μεγαλόπολης στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ, θα πρέπει να δοθεί κατεύθυνση για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -“παρά τα πέντε ΕΣΠΑ που πέρασαν”- παρατηρώντας ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 η Περιφέρεια θα λάβει μόλις 30.000.000 ευρώ για οδικά δίκτυα.

Ακόμα, ζήτησε να υπάρξει έλεγχος στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ως προς την επάρκειά τους, γνωστοποιώντας ότι σε ελέγχους που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις εν λόγω υποδομές διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Τέλος, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια για την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου.



Στην έναρξη του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Καλαμάτα «Τι Νέο φέρνει το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027» παρευρέθηκαν η Αντ/ρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα, οι Θεματικοί Αντ/ρχες κος Χάρης Βυτινιώτης, Α. Γκιολής και ο Περ. Σύμβουλος Γ. Οικονόμου .
    


Παρακολούθησαν το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Κεντρικές αναφορές του Πρωθυπουργού ήταν πως η οικονομία μας μπαίνει σε μια νέα φάση.

Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις. Ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πως η αξιοποίηση αυτών, μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Περιφέρειας αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 στοχεύει σε πέντε πολιτικές και στόχους. Μια πιο ανταγωνιστική και έξυπνη Ευρώπη. Μια πράσινη και με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οικονομία. Στην ενίσχυση της διασύνδεσης και της κινητικότητας. Σε μια κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Στην στήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ




Η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα συναντήθηκε 22 Ιουνίου 2022 με αντιπροσώπους του Συλλόγου Γυναικών Σολυγείας «Η Λέλα Ιατρίδη» την Πρόεδρο κα Έλενα Βλάχου Πιπίνη
   


Η κα. Κόρκα ενημερώθηκε σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, τις πολιτιστικές δράσεις του και τις δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα που ο Σύλλογος σχεδιάζει και υλοποιεί. Πιο ειδικά, ενημερώθηκε για τη δράση «Πολιτιστικά Γυναικεία Γεφυρώματα» η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Σοφικό.

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις πολλαπλές πρωτοβουλίες του Συλλόγου και τόνισε στο Προεδρείο του Συλλόγου, πως όταν δράσεις έχουν πολιτιστικό και κοινωνικό προσανατολισμό η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πάντα δίπλα ως αρωγός.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ




Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Γκιολής είναι εδώ με έντονη Αυτοδιοικητική παρουσία
   


Ο Θεματικός Αντιπεριφεριεάρχης επί θεμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας και πρώην Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για την Κορινθία, Αναστάσιος Γκιολής, δήλωσε στην εφημερίδα μας Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, τα εξής:

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, στο θέατρο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ, Ξυλοκάστρου, η κα Χριστίνα Παπαλάμπρου γιατρός, μέλος του ΔΣ του ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ξυλοκάστρου ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, μαζί με τον πρόεδρό του κ. Ιωάννη Σκέρο και άλλα μέλη, παρευρέθησαν στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου υπό την αιγίδα του Δήμου Ξυλοκάστρου και του ΝΠΔΔ ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, προς τιμήν του επιτίμου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαστή κ. Νικολάου Σακελλαρίου, με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο, με θέμα: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΗΜΕΡΑ.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έκλεισε με την απονομή στον τιμώμενο τιμητικού διπλώματος και του αγάλματος της Θέμιδας από την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου κα Παναγιώτα Επιβατινού με απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου.

Ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ξυλοκάστρου κ. Νίκος Λάσκος καλωσόρισε τον τιμώμενο και τους παρευρισκόμενους και συντόνισε την συζήτηση που ακολούθησε.

Η Αξία της Δικαιοσύνης, η οποία από την αρχαιότητα παρουσιάζεται τυφλή, υπηρετείται από τους λειτουργούς της, ώστε να διαφυλάττει το αγαθό της Ελευθερίας και το αίσθημα της ασφάλειας στους νομοταγείς και φιλήσυχους πολίτες, όλους ίσους σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να παραδοθεί στη νέα γενιά μια τέτοια κοινωνία, που να τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν «πολλώ κάρρονες».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ.Γκιολή, οι ιερείς κ. Αναστάσιος Κουτσούρης και κ. Σπυρίδων Γλάστρας, ο βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ξυλοκάστρου κα Ελίνα Μενούνου, οι αντιδήμαρχοι κ. Αναστάσιος Λόντος και κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ξυλοκάστρου κ. Νίκος Χαβέλης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού συλλόγου Κορινθίας και επικεφαλής συνδυασμού ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης κ. Επαμεινώνδας Κατσούλας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών και πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ξυλοκάστρου κ.

Χρήστος Πρωτόπαπας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ΧΟΡΑΝΘΗ κ. Γιάννης Μπονάτσος, η πρόεδρος του Μουσικού και μορφωτικού συλλόγου Ξυλοκάστρου Ο ΑΥΛΟΣ κα Μαίρη Νικολοπούλου, νομικός κόσμος της πόλεως και του νομού, αλλά και συμπολίτες μας που θέλησαν με την παρουσία τους να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους επίτιμο δικαστή. Το ΝΠΔΔ «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ» εκπροσώπησαν μαζί με τον πρόεδρό του κ. Ιωάννη Σκέρο και άλλα μέλη.

Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο τιμώμενο πρόσωπο όσο και στον Δικηγορικό Σύλλογο Κορίνθου για την απόδοση τιμής σε διακεκριμένο Δικαστικό λειτουργό από την περιοχή Ξυλοκάστρου, επισήμανε ο κ.Γκιολής.

Έσπασε κάθε ρεκόρ στο ΕΣΠΑ, η Αντιπεριφέρεια Κορινθίας. Συγκεκριμένα ενώ στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είχαμε ως Αντιπεριφέρεια 280.000.000 ευρώ για έργα, στο νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 θα έχουμε χάρις σε ενέργειες δικές μας και της Περιφέρειας 410.000.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν παραλάβαμε την Περιφερειακή Αρχή η απορρόφηση κονδυλίων ανερχόταν στο 20%, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο 72%! Συνεπής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης! ΕΣΠΑ για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά...βοήθεια μεγάλη σε επιχειρήσεις, αναβάθμιση οδικών υποδομών, αρδευτικά έργα, γηροκομεία, πολιτισμού, νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας κ.α.. Είχαμε καιρό να δούμε τόσες χρηματοδοτήσεις!...

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων στην Περιφέρεια είχα ως στόχο την ανάδειξη των Ορεινών χωριών της Κορινθίας μας. Ολοκληρώθηκε η μελέτη, εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση από την Ελληνική Κυβέρνηση (Π.Δ.Ε) και μετά από δικαστικές διαμάχες εργολαβικών εταιρειών είχαμε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή την Εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών για κατοχύρωση εργολάβου ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΩΝ Δ.Δ.ΦΕΝΕΟΥ προϋπ. 2.300.000€.

Συνεχίζουμε ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΨΙΜΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΥΛΩΝ. Καλημερίζω τους Κορινθίους από την Παλαιά Εθνική Οδό ΑθηνώνΚορίνθου, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης- βαψίματος φωτιστικών στύλων. Αγαπάμε τον τόπο μας και κάνουμε το καλύτερο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πρώτη ημέρα κιόλας ανάληψης των καθηκόντων μου με γνώμονα το πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες και τα χωριά μας που υποφέρουν από λειψυδρία, προχωρήσαμε σε δύο σοβαρά έργα που μελετήθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.ΕΝ. Κορινθίας με δύο υδροληψίες σε δύο περιοχές με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμες, όπως ο κάμπος Βέλου – Βόχας και Μελισσίου, με σταφύλια, βερύκοκα, εσπεριδοειδή. Χρηματοδοτήθηκαν ο ΤΟΕΒ Μελισσίου με 1.450.000 ευρώ και του Βέλου – Βόχας με 2.200.000 ευρώ. Ο εργολάβος εγκαθίσταται από αύριο στο πρώτο έργο και ξεκινούν οι εργασίες, ενώ ακολουθούν άμεσα και οι εργασίες του δεύτερου έργου στο Μελίσσι.

Και τα δύο έργα εντάχθηκαν στο ΠΔΕ – Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μου δίδεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω τόσο τον Περιφερειάρχη κ.

Παναγιώτη Νίκα, που άκουσε θετικά το δίκαιο αίτημα των τοπικών αγροτών, όσο και τον Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, που χρηματοδότησε αρδευτικά έργα σε όλο τον Νομό Κορινθίας, ειδικά σε χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα άρδευσης. Η Κεντρική Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως με την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα θα έλθει η ανάπτυξη και ένα καλύτερο μέλλον για την Περιφέρεια και φυσικά τους Νομούς της.

Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό κάποια παρεμφερή έργα άρδευσης που τρέχουν πέντε χρόνια όπως: Η Μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα Ασωπού και ποια χωριά θα αρδεύονται μετά την ολοκλήρωσή τους. Τα αρδευτικά έργα δαπάνης 700.000 ευρώ στις Τ.Κ. Ρίζας, Πιτσά, Ξυλοκάστρου, Κορφιώτισσας, Μεντουριάνικων και τέλος τα αντίστοιχα έργα Τ.Κ. Ψαρίου, Αρχ. Φενεού, Λαύκας, Μεσσινού, Σουλίου, Καμαρίου, Δερβενίου, Λουτρού, Ροζενών, Λυκοποριάς, Καστρακίου και Νεμέας, όπως και τον καθαρισμό των αυλάκων του ΑΟΣΑΚ μέχρι και την Αρχαία Κόρινθο.


Δεν υπάρχουν σχόλια