Header Ads

«Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΗΜΕΡΑ» /Φ.1797

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

 Εκδήλωση προς τιμήν του Επίτιμου Προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου υπό την αιγίδα του Δήμου Ξυλοκάστρου!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Την Παρασκευή 17.6.2022 στις 8:00μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Άγγελος Σικελιανός στο Ξυλόκαστρο , πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση προς τιμήν του Επίτιμου Προέδρου του ΣτΕ κ.Νικόλαου Σακελλαρίου, με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ξυλοκάστρου, με θέμα «Η Δικαιοσύνη σήμερα» .

Αρχικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου και δικηγόρος-μέλος του Δ.Σ. Κορίνθου, Νίκος Λάσκος , καλωσόρισε τον τιμώμενο και τους παρευρισκομένους, στη συνέχεια δε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, Πέννυ Επιβατινού , ευχαρίστησε τον Δήμο Ξυλοκάστρου για την άρτια συνδιοργάνωση της εκδήλωσης κάνοντας μία μεστή και καίρια αναφορά στα ζητήματα που απασχολούν τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και την ελληνική κοινωνία εν γένει.
  

Η Πρόεδρος μιλώντας ως εκπρόσωπος των δικηγόρων Κορινθίας αναφέρθηκε στο επίκαιρο του θέματος της εκδήλωσης «Η Δικαιοσύνη σήμερα» ειδικά μετά και την ψήφιση στις 2-6-2022 του Ν. 4938/2022 που αφορά στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, καθώς και στην αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της Χώρας, ενώ επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα και τις παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

«Τα θέματα που αναφύονται σε σχέση με την Απονομή της Δικαιοσύνης σήμερα είναι πολλά και μείζονος σημασίας, όπως αυτά που άπτονται του κύρους της Δικαιοσύνης, της Ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι αποτελούν τους εγγυητές του Κράτους Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης, της εξασφάλισης αξιοπρεπών κτιριακών υποδομών και της στελέχωσης δικαστικών γραμματειών, των παθογενειών της καθυστέρησης της Δικαιοσύνης και φυσικά της θέσης του Δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και του θεμελιώδους ρόλου του ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, όπως αυτός αποτυπώνεται στο άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 4194/2013 ( του Κώδικα περί Δικηγόρων).

Ο δικηγόρος είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ και το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου …, κατά την άσκηση δε των καθηκόντων του απολαύει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 1 του Κώδικα περί Δικηγόρων. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της Δικαιοσύνης».

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου αποφάσισε σε αυτήν την πρώτη μετά το άνοιγμα των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας εκδήλωση να ευχαριστήσει τον επίτιμο Πρόεδρο του ΣΤΕ για την ευγενική του προσφορά-δωρεά όλης της νομικής βιβλιοθήκης του στον Δ.Σ. Κορίνθου , αλλά και να τιμήσει μία εξέχουσα προσωπικότητα, έναν έγκριτο δικαστή, ο οποίος υπηρέτησε την Ελληνική Δικαιοσύνη, ταγμένος στο δικαστικό του καθήκον.

Η κα Επιβατινού τόνισε ότι ο κ.Σακελλαρίου ως πρόεδρος του Σ.Τ.Ε διακρίθηκε για το ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης που επέδειξε, ώστε να μην χειραγωγούνται οι Δικαστές του πριν κληθούν να πάρουν μία σημαντική απόφαση, όπως εξάλλου πολλές φορές είχε υποστηρίξει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του. Συγκεκριμένα και ενδεικτικά, στις 6-10-2016, όταν ρωτήθηκε από Δημοσιογράφους για την γνωστή σε όλους μας απόφασή του να αναβάλει τη συνεδρίαση για τις τηλεοπτικές άδειες, γεγονός που προκάλεσε πλείστες αντιδράσεις, ο κ. Πρόεδρος απάντησε επί λέξει: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο οι τηλεοπτικές άδειες. Είναι μία σοβαρή υπόθεση, αλλά έχουμε και τους μισθούς, τις συντάξεις και την κρίση της Ελληνικής Κοινωνίας. Το καθήκον μας είναι με τις αποφάσεις μας και την άψογη διαδικασία να βοηθούμε την ελληνική κοινωνία. Το Δικαστήριο και οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χειραγωγούνται, ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων. Είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας, προσπαθούμε να το εκπληρώσουμε σε κλίμα ηρεμίας και ενότητας, όσοι προσπαθούν να το διαταράξουν προσφέρουν κακή υπηρεσία».
  

Κατόπιν πήρε τον λόγο ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, κ.Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της εκδήλωσης , μίλησε για την αξία των Νομικών και όλων των Λειτουργών της Δικαιοσύνης, για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ίδιος ως πρόεδρος του ΣτΕ, σε σχέση και με τα συνεχή προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα την τελευταία δεκαετία. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή τιμητικού παπύρου και του αγάλματος της Θέμιδος στον επίτιμο Πρόεδρο του ΣτΕ από την Πρόεδρο του Δ.Σ. Κορίνθου.
  

Σύντομο Βιογραφικό τιμωμένου:

Ο Νικόλαος Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951, με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο. Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης και πτυχιούχος των Τμημάτων Νομικής και Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1977 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού ως Εισηγητής. Το 1982 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ, το 1993 στον βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας και το 2009 στον βαθμό του Αντιπροέδρου του ΣτΕ. Προεδρεύων του ΣτΕ, από τον Ιούλιο του 2015 ως αρχαιότερος Αντιπρόεδρος, επελέγη εν συνεχεία, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους Πρόεδρος του ΣτΕ. Τον Μάιο του 2018 αποχώρησε από την υπηρεσία, λόγω παραιτήσεως, με αφορμή την παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως για τις υποθέσεις του Ασφαλιστικού, την οποία και καταδίκασε με δημόσια δήλωσή του. Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Μιλά τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο PARIS II, ενώ παράλληλα παρακολούθησε τις εργασίες του Γαλλικού ΣτΕ (Conseil d Etat). Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και άλλων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπ. Δικαιοσύνης, Εθνικός Εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκπρόσωπος του Υπ. Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικός Γραμματεύς και Πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών. Είναι τακτικός συνεργάτης του Salzburg Seminar, μέλος του επιστημονικού Συμβουλίου του Μεσογειακού Εργαστηρίου Δημοσίου Δικαίου, μέλος επιτροπών εκδόσεως νομικών περιοδικών, ενώ έχει συγγράψει πολυάριθμα άρθρα σε νομικά περιοδικά και δύο βιβλία: Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (1995) και το Αριθμητικό Ευρετήριο Νομολογίας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1979). Το 2001 ετιμήθη από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον τίτλο του Άρχοντος Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου και στην Πρόεδρο, Πέννυ Επιβατινού, για τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης τιμώντας έναν άξιο εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης.

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια