Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1797

Δένδιας: «H oριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας θα λυθεί στη Χάγη»
    


Newsroom 
Στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία επέστρεψε για άλλη μια φορά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, γράφει η αλβανική Gazeta Dita Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο Δένδιας ρωτήθηκε εάν μετά την εκλογή του νέου Αλβανού προέδρου ενδέχεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την υπογραφή της κοινής συμφωνίας για τον καθορισμό της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με την Αλβανία στο δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με το echedoros-a.

gr, απήντησε: «Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψή μου στα Τίρανα τον Οκτώβριο του 2020».

«Ο πρωθυπουργός κ. Ράμα έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας», είπε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι η υποβολή της κοινής συμφωνίας αποτελεί νομικότεχνικό μέρος αυτής της πολιτικής συμφωνίας και η σύνταξη της έχει ανατεθεί στους αρμόδιους υπηρεσίες και των δύο χωρών που βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία» «Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στα Τίρανα, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, συζητήσαμε με την αλβανική πλευρά τις δυνατότητες και τους τρόπους προώθησης αυτής της διαδικασίας. Στόχος είναι να μπορέσει να παρουσιαστεί αυτή η κοινή συμφωνία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να κλείσει μια υπόθεση που εκκρεμεί τόσα χρόνια, αλλά και να δώσουμε ένα παράδειγμα «Είναι ξεκάθαρο σε όλες τις χώρες της περιοχής συνολικά πώς να επιλύουν τις διαφορές μεταξύ κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο Δένδιας.

σε μια εποχή που η πολιτική διεύρυνσης δεν ήταν, για να το πω ωμά , η πιο δημοφιλής συζήτηση εντός της Ε.Ε.

Και γι’ αυτό εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου, υποστηρίζοντας άμεσα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Και πρέπει να πω ότι αυτή η συνεπής στάση και ο ρόλος της Ελλάδας αναγνωρίζεται από όλους στην περιοχή. Αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας στην ΕΕ, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Γερμανού Καγκελαρίου στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. bΕπισκεφθήκατε πρόσφατα την Αλβανία. Μετά την εκλογή του νέου προέδρου στη χώρα, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την υπογραφή της κοινής συμφωνίας για τη διευθέτηση της ΑΖΟ με την Αλβανία για την παραπομπή της διαφοράς μας στη Χάγη;. Ο κ. Ψύλος, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη την πολιτική συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας να παραπέμψει το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψή μου στα Τίρανα.




Η Ελλάδα απαντά στον Ερντογάν: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για το μεταναστευτικό, εμείς σώζουμε ζωές
  


Πηγή: Newsbomb 20.6.2022 Μάριος Καλογερόπουλος Γιάννης Οικονόμου για δηλώσεις Ερντογάν: «Καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών» Ξεκάθαρη και σαφής ήταν η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στην νέα διαστρέβλωση της αλήθειας που επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με όχημα αυτή τη φορά το μεταναστευτικό. Ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αρχικά χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας που διατυπώθηκαν νωρίτερα σήμερα.

«Η Ελλάδα απαντά με πράξεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο και τον Έβρο» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου. Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς την Τουρκία είπε ότι «καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής». Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε όσον αφορά την πρόθεση της Τουρκίας να θέσει το θέμα των νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πως «κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν έχει πάρει απάντηση νηφάλια και τεκμηριωμένα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε, μάλιστα, και ειδική αναφορά στη διάσωση μεταναστών ανοιχτά της Μυκόνου τονίζοντας ότι για μια ακόμη φορά σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε κίνδυνο. «Η κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια ακόμαποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες. Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη κριτική ας δουν τα πραγματικά περιστατικά.

Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη κριτική», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει ξανά την αλήθεια Με αφορμή συνέδριο για το μεταναστευτικό που διοργανώνει η τουρκική εθνοσυνέλευση ο πρόεδρος της Τουρκίας βρήκε βήμα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του να επαναλάβει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του για τη στάση των ελληνικών αρχών απέναντι στους μετανάστες, ισχυρισμοί που έχουν πολλάκις απαντηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. N «Παρακολουθούμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες που διώκονται, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται ή ακόμα και δολοφονούνται από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας σε καθημερινό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία να μην κάνει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία αλλά «δεν θα πολεμήσει εναντίον της»
  

Η Μόσχα δεν αμφιβάλλει ότι ο τουρκικός στρατός έχει τη δυνατότητα να πετύχει να δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας, που έχει προαναγγείλει στη βόρεια Συρία, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πολεμήσει με την Τουρκία για το λόγο αυτό, ωστόσο προειδοποιεί την Άγκυρα ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά θα δημιουργηθούν νέα, γι’ αυτό και καλεί την τουρκική ηγεσία να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της. Αυτά δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Συριακού Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της «ομάδας της Αστανά» στο Καζακστάν, στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συζητούν τη συνεργασία τους στο Συριακό.

«Απόφαση δεν έχει ληφθεί, η Τουρκία μόνο ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να διεξαγάγει την επιχείρηση για την κατοχύρωση της ασφάλειάς της με τη δημιουργία ζώνης 30 χιλιομέτρων και την απελευθέρωση των περιοχών Μανμπίτζ και ΤελΡιφάτ», είπε ο Α.Λαβρέντιεφ, σημειώνοντας ότι «η ίδια η επιχείρηση δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, αλλά θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων απειλών για την ασφάλεια της Τουρκίας, διότι ούτε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ούτε οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις θα πάψουν να υπάρχουν και να ενεργούν κατά της Τουρκίας λόγω της διεξαγωγής αυτής της επιχείρησης».

Οι δυνάμεις αυτές κατά τον Ρώσο υψηλόβαθμο διπλωμάτη «έτσι κι αλλιώς θα ελέγχουν αρκετά μεγάλη έκταση στη βορειοανατολική Συρία», γι’ αυτό «πιο ορθή οδός είναι η αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος αυτού», καθώς η ρωσική πλευρά προειδοποίησε την τουρκική ότι διαφορετικά «μπορεί να προκληθεί ενίσχυση των αυτονομιστικών διαθέσεων των Κούρδων και να παρακινηθούν να αποκτήσουν κρατική υπόσταση, πράγμα που δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Συρίας ούτε της Τουρκίας ούτε του Ιράν ούτε του Ιράκ». Από Militaire News 20/06/2022




Χαρδαλιάς από τον Άγιο Ευστράτιο: «Αδιαπέραστο τείχος οι Ένοπλες Δυνάμεις μας»
  


Συνεχίζονται οι προκλήσεις από τους Τούρκους - Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς από τον Άγιο Ευστράτιο Τριάντα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του ήρωα αξιωματικού, η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Πάντοτε θα υπάρχει η αδάμαστη θέληση και η αποφασιστικότητα, που μπορούν να πηγάζουν από μια μόνο ψυχή, την ελληνική. Και αυτό δεν αλλάζει!

Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από τον Άγιο Ευστράτιο όπου παρέστη ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον πεσόντα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Ήρωα Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του μνημείου του, στο ακριτικό νησί.nnΤις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ο ομώνυμος δήμος.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Αγίου Ευστρατίου, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG της 342 μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα), στις 18 Ιουνίου 1992.Newsroom


Δεν υπάρχουν σχόλια