Header Ads

Γερμανός αναλυτής: Ο Ερντογάν θα συντηρήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα /Φ.1795

  

Newsroom 
Η κλιμάκωση των εχθρικών πράξεων της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας έχει και ποσοτική και ποιοτική διάσταση, αναφέρει ο Γερμανός καθηγητής. Πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το προκλητικό «σόου» απέναντι στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Γερμανός αναλυτής Ρόναλντ Μεινάρντους, τονίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες για «εσωτερική κατανάλωση», προκειμένου να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του Ο ίδιος τονίζει ότι παρόλα αυτά, η Άγκυρα δεν θα προβεί σε ριψοκίνδυνες κινήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα «θερμό επεισόδιο», καθώς η Ελλάδα έχει λάβει στήριξη τόσο από Γαλλία και Γερμανία, όσο και από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο για πρώτη φορά από την πλευρά της Τουρκίας, αμφισβητείται η κυριαρχία σε ελληνικά εδάφη σε συγκεκριμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός και λίγο πολύ σχετίζεται με τις εξελίξεις διεθνώς και τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Υπάρχει και η θεωρία ότι μάλλον ο Ερντογάν θα κάνει παραχώρηση στο θέμα του ΝΑΤΟ. Θα χάσει βέβαια έτσι εσωτερικά την εικόνα του μεγάλου αυστηρού ηγέτη, αλλά θα έχει στο πίσω χέρι το θέμα της Ελλάδας που είναι κατάλληλο για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του», ανέφερε στη συνέχεια.

Αναφορικά με την στάση των Ευρωπαίων συμμάχων της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Μεινάρντους ανέφερε πως «Η θέση της Γερμανίας και κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. είναι δεδομένο ότι υπερασπίζεται την ακεραιότητα των κρατών μελών και βεβαίως της Ελλάδας. Η Ε.Ε. είχε κάνει μια πολύ σαφή ανακοίνωση τον Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε η Τουρκία το θέμα την νησιών για την αποστρατικοποίηση. Και λίγο πολύ τις δηλώσεις που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι ίδιες. Οι θέσεις Δύσης είναι γνωστές, αλλά δεν επαναλαμβάνονται κάθε μέρα. Διαβάζουμε κάθε μέρα στον ελληνικό τύπο για τις προκλήσεις και τις αντιδράσεις. Αυτό το παιχνίδι, τον λεκτικό πόλεμο, δεν τον παίζουν οι δυτικές δυνάμεις».

Ο Γερμανός αναλυτής απέκλεισε να γίνει κάποιο «θερμό επεισόδιο», ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχει η άσχημη περίπτωση να γίνει κάποιο δυστύχημα.

«Επεισόδιο βλέπουμε στη Συρία ότι γίνεται μια στρατιωτική επέμβαση. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δεν μπορώ να φανταστώ – το λέω έτσι με έμφαση – ότι κάτι παρόμοιο να γίνει στο Αιγαίο που αντίπαλοι θα είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Αλλά είπαμε και δεν μπορούμε να φανταστούμε η Ρωσία να κάνει παρέμβαση στην Ουκρανία. Αλλά υπάρχει η άσχημη περίπτωση να γίνει κάποιο δυστύχημα. Το καλοκαίρι το 2020 είχαμε μία τέτοια περίπτωση και γι’ αυτό ανησυχούν οι συμμαχικές χώρες και γι’ αυτό προσπαθούν τώρα να βρουν κάποια λύση, αλλά είναι πολύ δύσκολο, γιατί ο φόβος του Ερντογάν είναι να φανεί στο εκλογικό σώμα ως αδύναμος άνθρωπος και η κλιμάκωση με την Ελλάδα και με τη δύση γενικά είναι ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους στην Τουρκία», κατέληξε


Δεν υπάρχουν σχόλια