Header Ads

Απαντήσεις Δένδια για θέματα επικαιρότητας /Φ.1795



Σχετικά με την επικείμενη συνάντησή του στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, ο Νίκος Δένδιας, αφού σημειώνει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας στην πρόσφατη συνάντηση αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, καθώς και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, γνωστοποιεί πως προτίθεται να θέσει κατά τρόπο ξεκάθαρο στη Γερμανίδα ομόλογό του τα ζητήματα αυτά.

«Και βεβαίως αναμένουμε από τη Γερμανία, όπως και από το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων μας, να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Κύπρο» επισημαίνει. Εξάλλου, υπενθυμίζει πως η Ελλάδα έχει εκφράσει τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη προς τους εταίρους της, όταν αυτοί δέχονται εξωτερικές απειλές, προσθέτοντας πως «είναι γεγονός ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις ορισμένων εξ αυτών δεν μας ικανοποιούν αρκετά» και πως είναι σαφές ότι δεν μπορούν να βάζουν στο ίδιο καλάθι θύτη και θύμα.

Αναφερθείς στις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, επισημαίνει πως οι συνεχείς επαφές αποδίδουν αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η αλλαγή στάσης των εταίρων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μια νυκτί και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια των σχέσεων και σε προσωπικό επίπεδο.

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό σχετικά με την ενδεχόμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Κρητικό ή και στο Αιγαίο Πέλαγος, ο Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε θέλει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας αποτελεί απαραβίαστη αρχή για τη χώρα μας, και τονίζει πως η χώρα μας ασκεί πλήρως τα δικαιώματά της έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειάς της και την εμπέδωση συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ερώτηση για το πότε θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα συζήτησε με την αλβανική πλευρά «πώς θα επιταχύνουμε τη νομική διαδικασία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε, το συντομότερο δυνατόν, το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο, κλείνοντας μια εκκρεμότητα ετών».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, «δίνουμε ένα σαφές παράδειγμα στο σύνολο των κρατών της ευρύτερης περιοχής για το πώς πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ κρατών. Πάντα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας». Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει την πρόσφατη συμφωνία ΙταλίαςΚροατίας, η οποία βασίστηκε αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, επισημαίνει.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για το πώς κρίνει το γεγονός ότι η ομόλογος του της Αλβανίας έθεσε ξαφνικά θέμα «περιουσίας Τσάμηδων», ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα συζητά αποκλειστικά θέματα που υφίστανται, όχι μη υπαρκτά ζητήματα. «Και αυτό, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, δεν ισχύει για τις σχέσεις μας μόνο με την Αλβανία, αλλά και με τις λοιπές γειτονικές χώρες» προσθέτει.

«Συνεννόηση» με την αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα Σε ερώτηση αν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεννόηση με την αντιπολίτευση για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά πως θέλει να πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια. «Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που στα τρία σχεδόν χρόνια, που υπηρετώ ως υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκω σταθερά τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είμαι πάντοτε έτοιμος να τα ενημερώσω για κάθε θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου, να συζητήσω μαζί τους, να ακούσω τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους. Διότι, σε τελική ανάλυση, αυτό επιτάσσει η φύση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε» αναφέρει.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της κατάληψης δυο πλοίων με ελληνική σημαία από τις ιρανικές αρχές, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, που θέτει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.

«Για μας, αυτή τη στιγμή, πρώτιστο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε την υγεία, ασφάλεια και άμεση επιστροφή των πληρωμάτων στην Ελλάδα και επ’ αυτού εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον ομόλογό μου της Κύπρου, τον κύριο Κασουλίδη, αλλά και με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» σημειώνει καταληκτικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια