Header Ads

Μερικές από τις αναρτήσεις στο facebook

Φ.1791

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ
facebook

Κυριάκος Κόκκινος
Δικηγόρος - Coach





Προς οριστική κρίση το ΣτΕ για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους

Από Politis Online 
Δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2022 Προς οριστική κρίση οδεύει πλέον η υπόθεση του προστίμου των 100 ευρώ που επιβάλλονταν στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, καθώς το Δημόσιο απέστειλε τελικά τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τον περασμένο μήνα (18.4.2022) η Ολομέλεια του ΣτΕ με προδικαστική απόφασή της ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προσκομίσουν στοιχεία (το λεγόμενο φάκελο).

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας η εισηγήτρια των υποθέσεων, σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη ανέφερε ότι το Δημόσιο συμμορφώθηκε προς την προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και απέστειλε στοιχεία, τα οποία όμως ήταν στατιστικά, και αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ.

Ο προσφεύγων δικηγόρος Νικόλαος Φραγκάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του όλου θέματος και επισήμανε ότι το Δημόσιο οφείλει να σεβαστεί τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή έχουν προσφέρει, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστο το επίμαχο μέτρο της επιβολής προστίμου.

Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Πάνος Λαζαράτος (συνήγορος ορισμένων εκ των προσφευγόντων), τόνισε ότι το μέτρο της επιβολής του προστίμου είναι ρατσιστικό, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.

Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο υγειονομικές εκθέσεις από τις οποίες αφού έγινε εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων, κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ.

Έγιναν επίσης γενικές αναφορές για την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει υγειονομικά τους πολίτες, ενώ επισημάνθηκε ότι το πρόστιμό δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και δεν προσβάλει την προσωπικότητα των πολιτών.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι άνω των 60 ετών.

Όλοι οι προσφεύγοντες είναι αρνητές εμβολιασμού κατά του COVID-19 και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Πάντως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε (23 Μαρτίου 2022), την αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου.

Κυριάκος Κόκκινος, Δικηγόρος, Coach, CSAP, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια