Header Ads

Μητέρα!
Μία λέξη, μία εικόνα, μία παρουσία που μας γεμίζει χαρά, ασφάλεια, αισιοδοξία.

Φ.1790




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Πόσα ποιήματα, διηγήματα, παραμύθια, τραγούδια έχουν γραφτεί για να υμνήσουν τη μητέρα! Τη μάνα, τη μαμά, τον άνθρωπο που γεμίζει τη ζωή μας με τρυφερότητα, χαρά, ασφάλεια, αισιοδοξία! Τη μάνα που μας στηρίζει με το χαμόγελό της, μας νουθετεί με τον τρυφερό της -ακόμη και όταν μας μαλώνει- λόγο, μας μαθαίνει τα πρώτα βήματα, διδάσκει με το παράδειγμά της και είναι δίπλα μας μέχρι την τελευταία της πνοή!

Η μητέρα εορτάζει παγκοσμίως και στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της την δεύτερη Κυριακή του Μαϊου , κατά το δυτικόφερτη συνήθεια που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα.
  

Ο επίσημος εορτασμός ήταν απότοκος, όπως φέρεται, των κινήσεων των γυναικών των ΗΠΑ με πρωτοστάτη την Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis), η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Αργότερα το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Οι πρώτες αναφορές, όμως, για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα . Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα, δίνει δε την σκυτάλη στην κόρη της Ρέα.

Η μικρασιατική φρυγική θεότητα Κυβέλη , γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης και των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας. Ο Πίνδαρος την προσφωνεί «Κυβέλα, μάτερ θεών» .

Η Ρέα , σύζυγος και αδερφή του Κρόνου, μητέρα της Εστίας, της Δήμητρας, της Ήρας, του Άδη, του Ποσειδώνα και του Δία, είναι η πρώτη ως φαίνεται, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας πριν τη διαδεχθεί η Ήρα.

Τα Μεγαλήσια ήταν η αρχαία γιορτή προς τιμή της θεάς Κυβέλης ως θεάς της γονιμότητας. Ονομάστηκε έτσι από την επωνυμία της θεάς «Μεγάλη» (Megalesia στα λατινικά) και εορταζόταν αρχικά στη Μικρά Ασία. Τη γιορτή της παρέλαβαν οι Ρωμαίοι το 204 π.Χ. και την τιμούσαν κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Απριλίου , με γυμνικούς, μουσικούς και θεατρικούς αγώνες. Οι ευνούχοι ιερείς περιέφεραν το είδωλο της Μεγάλης Θεάς στην πόλη και οι πιστοί το έραναν με νομίσματα και ροδοπέταλα. Τα Μεγαλήσια εορτάζονταν και στην Αθήνα και τον Πειραιά. Ωστόσο, η λατρεία της φρυγικής Κυβέλης δεν είχε καθολικό χαρακτήρα, αλλά ασκούνταν από «θιάσους», δηλαδή κλειστές θρησκευτικές οργανώσεις ή σωματεία πιστών. Στην Αθήνα υπήρχαν θίασοι για τη λατρεία της Φρυγικής Μεγάλης Μητέρας ως τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα. (Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1075)

Στην Ορθόδοξη Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου) . Τότε η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία . Οι χριστιανές μητέρες (λεχώνες) ακόμη και σήμερα πηγαίνουν στην εκκλησία για να «σαραντίσουν».

Πόσο όμορφη γιορτή η γιορτή της Μητέρας! Ακόμη θυμάμαι τη χαρά της προετοιμασίας των δώρων, τα οποία ήταν πάντα χειροποίητα… Καρτούλες, ζωγραφιές, κεράκια, ευχές, λουλούδια και φυσικά εκθέσεις για την εορτή της μητέρας από την Α΄ Δημοτικού! Χαρά που και σήμερα μοιράζονται τα παιδιά με τις μητέρες τους, όταν έχουν την τύχη να καθοδηγούνται από εμπνευσμένους δασκάλους και δασκάλες.

Ας αφιερώσουμε αυτήν την στήλη, λοιπόν, σήμερα στις μητέρες όλου του κόσμου που τιμούν τον ρόλο τους, στην αγάπη τους, στην ανιδιοτελή προσφορά τους και ας ευχηθούμε υγεία σε όλες, περαστικά στις μανούλες που ασθενούν, δύναμη και κουράγιο στις μανούλες που πενθούν, υπομονή και μαχητικότητα στις μανούλες που πλήττονται από τις φρικαλεότητες των πολέμων και τα δεινά της οικονομικής και επισιτιστικής κρίσης, αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα ότι τα Δώρα που χαρίζουν στον κόσμο μας θα τον κάνουν ωραιότερο και καλύτερο!

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια