Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα

Φ.1790

Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας
  

Τα τελευταία δύο χρόνια πολλές εταιρείες υλοποιούν πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Συνέντευξη του βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα, υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για την Έρευνα και την Καινοτομία, στην Βραδυνή της Κυριακής και στην δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα 

Το κύμα της ακρίβειας δείχνει ότι δεν μπορεί να τιθασευτεί, παρ’ όλες τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Τι περισσότερο πρέπει να γίνει;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο και επανατοποθέτησε τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς όλων μας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πως μπορεί να ανταπεξέρχεται στις κρίσεις, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών, της οικονομικής δραστηριότητας και της Πατρίδας.

Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και το κύμα των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια είναι πρωτόγνωρες. Έχουμε επιλέξει να προωθήσουμε δράσεις για την στήριξη των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει πως πρέπει να οδηγηθούμε σε μια ευρωπαϊκή λύση, διότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα κράτη-μέλη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. Σε εθνικό επίπεδο, εξετάζονται διαρκώς όλα τα οικονομικά δεδομένα, προκειμένου να εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα να βρίσκουμε και να αξιοποιούμε νέες δυνατότητες. Τα μέτρα ενίσχυσης, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων, θα επεκτείνονται και εμβαθύνονται. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που παράγουν όφελος για την πατρίδα μας, στην οικονομία και την κοινωνία.

Τα σενάρια για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σύμφωνα κα με την Τράπεζα της Ελλάδας είναι δυσοίωνα. Υπάρχει η ανησυχία ότι θα επέλθει και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από αυτή τη διαρκή κρίση ακρίβειας;

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και όχι με γνώμονα το πολιτικό συμφέρον ή κόστος. Είναι γεγονός, πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί το τελευταίο εξάμηνο για εξωγενείς λόγους και για αυτό η Κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της να στηρίξει την ελληνική οικονομία απέναντι στον εισαγόμενο πληθωρισμό. Με επιδοτήσεις στο ρεύμα, με εκπτώσεις στα καύσιμα, με έκτακτα μέτρα, όπως το επίδομα των 200 ευρώ το οποίο θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Μέχρι το τέλος του μήνα, η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και να υλοποιήσει μία νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2022. Τέλος, συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για συνολικές μειώσεις στην φορολογία και των εισφορών.

Εν μέσω Πολέμου στην Ουκρανία, ενεργειακής κρίσης, πόσο εφικτή είναι η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα;

Παρά τις πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις (ενεργειακή, πανδημία, μεταναστευτικό κ.α) η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι σταθερές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι στρατηγική μας προτεραιότητα.

Ο στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να εξελιχθεί σε έναν κόμβο καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να εξυπηρετήσουμε αυτόν τον σκοπό, αυξήσαμε σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα των υπέρ-εκπτώσεων δαπανών έρευνας & ανάπτυξης, από το 130% στο 200%, ώστε να δώσουμε επιπλέον ώθηση σε επενδύσεις έρευνας & ανάπτυξης (R&D), δημιουργώντας ένα πολύ ανταγωνιστικό και ελκυστικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία δυο χρόνια – και κατά τη διάρκεια της πανδημίας- πολλές εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδας, υλοποιούν πολύ σημαντικές επενδύσεις όπως η Pfizer, Microsoft, Applied Materials, Cisco, EY, Amazon Web Services κ.α και αυτό αποτελεί μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.

Η χρηματοδότηση της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπερβαίνει τα 500 εκ. Πώς θα αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι;

Το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία, που δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητη, για την έρευνα και την καινοτομία. Με την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογούμε την χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την χρηματοδότηση προτάσεων του ΟΡΙΖΟΝΤΑ με «Σφραγίδα Αριστείας», την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων και μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη. Τέλος, σχεδιάζουμε μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα.

Είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις κλειδί για την οικονομία; Ποια είναι τα κίνητρα και οι ευκαιρίες που έχετε δώσει;

Η Ελληνική πολιτεία, μέχρι πρότινος, δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν ήξερε συνεπώς πόσες υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν.

Εύλογο είναι πως όταν δεν έχει η πολιτεία όλα αυτά τα δεδομένα αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Πλέον, υπάρχει μια σαφής και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έτσι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος.

Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο για πρώτη φορά να η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options) ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Διαθέτει επίσης ένα σημαντικό δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών, που αποτελείται από επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα & ανάπτυξη και προσφέρουν σημαντικές συνέργειες, κίνητρα και υπηρεσίες υποστήριξης στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το Elevate Greece εξελίσσεται και από πλατφόρμα μετατρέπεται σε επιχείρηση του δημοσίου.

Ένα απαραίτητο βήμα, ώστε η πολιτεία να μπορεί να δίνει ακόμα περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες σε Έλληνες επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες του οικοσυστήματος καινοτομίας, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς από την Ελλάδα.





Χρίστος Δήμας: Θάλασσες χωρίς πλαστικά
  


Αυτός είναι ο στόχος του Ευρωπαικού ερευνητικού προγράμματος CLAIM (Cleaning Litter by Developing and Applying Innovative Methods in European Seas) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Ορίζοντα 2020 και είναι κοινοπραξία μεταξύ 21 εταίρων απο 17 διαφορετικές χώρες και συντονίζει με επιτυχία το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών Hellenic Centre for Marine Research - HCMR. Το CLAIM αποτελεί μία σημαντική βάση για την αναπροσαρμογή και υιοθέτηση νέων πολιτικών και μέτρων με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και μέσω της υλοποίησης του προέκυψαν ερευνητικά αποτελέσματα με σημαντικό αντίκτυπο σε θέματα προστασίας της θάλασσας και της παράκτιας ζωής. Πλέον δημιουργήθηκε και spin-off εταιρεία η Minds τεχνολογίες και επιστήμες περιβάλλοντος από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικής σύνδεσης της έρευνας με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια