Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Κων/νου Κόλλια φ.1876

ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

54,7 EΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
    


Σχετικά με το θέμα, o Boυλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε τα εξής:

«Στο πλαίσιο της στήριξης των παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας και σε συνέχεια των διαβεβαιώσεων που προηγήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, εγκρίθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργαντά, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, μέτρο στήριξης των σταφιδοπαραγωγών προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν λόγω της πανδημικής κρίσης.

Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς ποσό ύψους 4,7 εκατ. ευρώ θα δοθεί, μέσω του προγράμματος de minimis, σε 5.909 παραγωγούς που βρίσκονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και καλλιεργούν 85.823 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας. Το ποσό που αναλογεί ανά στρέμμα είναι 54,7 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, η σταφίδα, ως εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας, στηρίζεται έμπρακτα και ουσιαστικά από το ΥπΑΑΤ. Προσδοκώ να υπάρξουν κι άλλα τόσο καίρια μέτρα που θα στηρίξουν το εισόδημα των παραγωγών μας, ώστε οι ίδιοι να καταφέρουν να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, για αυτό το πραγματικά ιστορικό προϊόν, την περίοπτη θέση που του αξίζει τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.».





ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ»
    


Ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού «Πελοπόννησος : Ένα ταξίδι στον οίνο & στο χρόνο», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την 1 έως τις 3 Απριλίου 2022 στην Πελοπόννησο. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί η δυναμική και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργεί ο οινοτουρισμός, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τουριστικής δραστηριότητας (γαστρονομικός, ποδηλατικός, πεζοπορικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός, άυλη πολιτιστική κληρονομιά).

Με αφορμή την συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Κόλλιας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Στύλιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, υπήρξε μεταξύ τους μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο και τον πρωτογενή τομέα ευρύτερα.

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Κόλλιας, δήλωσε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα, στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου Οινοτουρισμού, να συναντηθώ με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και φίλο, Γ. Στύλιο, και να συζητήσουμε τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους αγρότες μας.

• Εντός των ημερών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσει την έκτακτη ενίσχυση για τους παραγωγούς μαύρης σταφίδας (μέσω του de minimis). Πρόκειται για μια διέξοδο σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί έντονα τους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας, για το οποίο η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει εκφράσει την απόλυτη δέσμευσή της να ενισχύσει το εισόδημά τους μέσω του προγράμματος de minimis.

• Ακόμη, συζητείται έντονα η ενίσχυση των παραγωγών μας για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

• Προς εφαρμογή τυγχάνει και το μέτρο της πριμοδότησης για νέες καλλιέργειες σε μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο και ηλίανθο.

•Πέραν αυτών, έχουν δρομολογηθεί επιπλέον μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, συνολικού ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ:

Επιδότηση κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τους μήνες Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2021 και κατά 50% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για ολόκληρο το 2022.

Ένταξη λιπασμάτων στον χαμηλότερο ΦΠΑ του 6%.

Ένταξη ζωοτροφών επίσης στον χαμηλότερο ΦΠΑ του 6%.

Καταβολή του 4% του τζίρου των κτηνοτρόφων ως ενίσχυση για τις ζωοτροφές.

Άμεση ενεργοποίηση της «Κάρτας του Αγρότη» μέσω της Τράπεζας Πειραιώς για ταχύτερη πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης.

Δημιουργία του «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» για αγροτικά δάνεια έως 25.000 ευρώ, με το 50% του κεφαλαίου να παρέχεται άτοκα.

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μια προστατευτική δεσμίδα μέτρων, προς την υλοποίηση των οποίων κατευθύνεται το ΥπΑΑΤ, σε μια προσπάθεια άμεσης και αποτελεσματικής στήριξης των παραγωγών μας από το διαρκές κύμα ανατιμήσεων και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όμως το ενδιαφέρον μας για τους αγρότες μας δεν σταματάει εδώ. Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 4887/2022), που ψηφίστηκε προσφάτως, δόθηκε ιδιαίτερη ώθηση στον πρωτογενή τομέα, ενώ επίσης υπεγράφη από τον αρμόδιο για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων που αφορούν τον αγρο-διατροφικό τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ. Ευελπιστώ όλα αυτά τα στοχευμένα μέτρα να ανακουφίσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους αγρότες μας. Παραμένω πάντα στο πλευρό τους.».




Δεν υπάρχουν σχόλια