Header Ads

Η Ελλάδα εόρτασε μία όμορφη, ανοιξιάτικη Λαμπρή φέτος και τα έθιμα αναβίωσαν στην Κορινθία!

Φ.1789




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους και όλες!

Πόσο όμορφα -παρά τις δυσκολίες- πέρασε φέτος η σημαντική αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η Ελλάδα εόρτασε μία ανοιξιάτικη Λαμπρή και τα έθιμα αναβίωσαν πάλι!

Η μέγιστη εορτή της Αγάπης, η Ανάσταση του Κυρίου μας, το Πάσχα, έφερε και πάλι κοντά τους ανθρώπους που είχαμε αποξενωθεί λόγω της πανδημίας, του πολέμου και των μύριων όσων προβλημάτων της καθημερινότητας… Διότι τι άλλο σηματοδοτεί η Ανάσταση, αν όχι την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τη φροντίδα, το μοίρασμα συναισθημάτων και αγαθών… Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, παίρνουμε δύναμη και χαρά ο ένας από τον άλλον, στηριζόμαστε ο ένας στον άλλον…

Και τα έθιμά μας που αναβίωσαν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κορινθία μας, μας βοηθούν στο να έρθουμε κοντά με τους συντοπίτες μας -φίλους και μη, να μοιρασθούμε τη χαρά της ζωής, να θυμηθούμε τα σημαντικά, να ξεχάσουμε αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, να αναγεννηθούμε!

Μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία σε όλες τις Εκκλησίες της χώρας, το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως μεταδόθηκε παντού, ενώ το Άγιο Φως μεταφέρθηκε σε όλα τα σπίτια των χριστιανών με ευλάβεια τηρώντας το έθιμο. Στις εξώθυρες έγινε το σημάδι του σταυρού με τον καπνό του κεριού στο πάνω μέρος της θύρας και άναψαν τα καντήλια στα εικονίσματα των σπιτιών με την ελπίδα της διατήρησης του αναστάσιμου φωτός όλον τον χρόνο, έως την επόμενη Ανάσταση.

Ο Εσπερινός της Αγάπης ή Δεύτερη Ανάσταση

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και αφού τελείωσε η «τελετουργία» του σουβλίσματος του αρνιού και του πασχαλινού γλεντιού, τελέσθηκε στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση. Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης (σε κάποιες ενορίες συνεχίζεται το έθιμο). Διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κ΄19-25), που αναφέρεται στην εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή του στους μαθητές του. Ο Θωμάς, που δεν ήταν παρών δεν πείθεται για το γεγονός και ζητά αποδείξεις. Το Ευαγγέλιο αυτό, όπου είναι δυνατό -η Μητρόπολη των Αθηνών είναι μία από τις εκκλησίες- διαβάζεται σε πολλές ξένες γλώσσες.

Το έθιμο της Αγάπης και το «Λιθάρι» στο Στεφάνι Κορινθίας

Το απόγευμα της Λαμπρής, στο Στεφάνι Κορινθίας εορτάσθηκε και φέτος το έθιμο της Αγάπης με ιδιαίτερο τρόπο. Από τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου περιφέρουν την Εικόνα της Παναγίας και ο κόσμος τη συνοδεύει στους δρόμους του χωριού ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Φτάνοντας στα Αλώνια, στον Ιερό Ναό Ισαποστόλου Στεφανά, γίνεται λειτουργία. Μετά τη λειτουργία «Της Κυρίας των Αγγέλων» όλος ο κόσμος ασπάζεται και εχθροί και φίλοι δίνουν το φιλί της αγάπης. Ακολουθεί το τραγούδι «Σήμερα Χριστός Ανέστη» και όλοι πιασμένοι χέρι χέρι σέρνουν τον χορό. Στα Αλώνια, από τους άντρες όλων των ηλικιών, γίνεται το αγώνισμα του πηδήματος, της πάλης και το πέταμα του λιθαριού. Οι εκδηλώσεις τελειώνουν με το κάψιμο ομοιώματος του Ιούδα και την επιστροφή της Εικόνας στον Ναό της Παναγίας.

Το έθιμο του Γιεμ στο Σοφικό Κορινθίας αναβίωσε και φέτος!

Το έθιμο του Γιεμ είναι μοναδικό στην Κορινθία. Την Κυριακή, την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας στο Σοφικό όλοι οι κάτοικοι της περιοχής τραγουδούν και χορεύουν ενωμένοι σε κύκλο τραγούδια προερχόμενα από την δημοτική παράδοση του τόπου τους. Τραγούδια που μιλούν για την ξενιτιά, τον έρωτα, την σκλαβιά, τον θάνατο και οι ρίζες τους χάνονται στα μονοπάτια της ιστορίας της Σολυγείας. Η συμμετοχή των νέων ανθρώπων κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη. To πιο δημοφιλές τραγούδι που λέγεται στο Γιεμ είναι « Ο μαγεμένος στα ξένα ή Εσείς πουλιά του κάμπου». (Πηγή: https://solygeia.blogspot)

Ο Χορός του Γιαρέντη στην Περαχώρα Κορινθίας

«Βρε Γιαρέντη Γιαρέντη βρε λεβέντη, σήμερα Χριστός ανέστη τρέμει ο ουρανός να πέσει»… Με αυτό το δίστιχο ξεκινάει ένα παμπάλαιο και μοναδικό έθιμο, ο χορός του Γιαρέντη, κάθε Δευτέρα του Πάσχα στην Περαχώρα. Η μοναδικότητα του εθίμου έγκειται στο ότι ο χορός ξεκινάει μέσα στον χώρο των δύο εκκλησιών του χωριού (των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και της Παναγίας), με πρωτοχορευτή τον παπά της κάθε Ενορίας και τους πιστούς ντυμένους με παραδοσιακές στολές. Στην συνέχεια όλοι μαζί σαν σύμβολο αγάπης και ομόνοιας, συναντώνται και χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Η προσφώνηση Γιαρέντης αποδίδεται ως τίτλος τιμής σε λεβέντη άνδρα, αντίστοιχο της Νταλιάνας στην γυναίκα.

Έξω από την εκκλησία οι κάτοικοι εναποθέτουν καλάθια με αυγά και κουλούρια, για να τα μοιρασθεί το εκκλησίασμα, κυρίως δε αυτοί που λόγω πένθους δεν επιτρέπεται να βάψουν αυγά ή να φτιάξουν κουλούρια ή οι φτωχοί. Μέσα από το δέσιμο των χορευτών σε κύκλο ενισχύεται η αλληλεγγύη των δύο ενοριών του χωριού και οι δεσμοί των κατοίκων της κοινότητας. Τα τραγούδια είναι δίστιχα, κυρίως στα αρβανίτικα, αναφέρονται δε στο αναστάσιμο μήνυμα, στην ανθοφορία της φύσης και στην άνοιξη (Πηγή: https://laografiko-perachoras.gr). Το έθιμο αναβίωσε το 1987 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, ευχόμαστε δε η προσπάθεια αυτή να συνεχισθεί και πλαισιωθεί από όλους τους συλλόγους της περιοχής και τους κατοίκους του ευρύτερου Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Π.Ε. Κορινθίας.
  

Οι Καβαλάρηδες του Αγ. Γεωργίου στην Κόρινθο

Κάθε χρόνο στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στην Κόρινθο, οι ντόπιοι γιορτάζουν τον Άγιο με άλογα, όπως έκαναν και οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Καβαλάρηδες με εικόνες του Αγίου και της Αναστάσεως οδηγούν την περιφορά της εικόνας μέχρι την πλατεία Γ. Ανδρέου όπου εκεί γίνεται λειτουργία με θέα τον Κορινθιακό. Οι καβαλάρηδες της Κορίνθου τίμησαν και φέτος τον Άγιο, ενώ πλήθος κόσμου συνόδευσε την εικόνα. Ένα ιδιαίτερο έθιμο που αξίζει να συνεχισθεί.

Παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής με άναμμα φωτιών στο Παλαιό Μοναστήρι της Φανερωμένης στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Την παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής, την Πέμπτη του Πάσχα, αναβιώνει στο Χιλιομόδι Κορινθίας το άναμμα φωτιών στο Παλαιό Μοναστήρι Φανερωμένης. Αρκετοί νέοι ανάβουν φωτιές στα βουνά που περιβάλλουν το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, σχηματίζοντας το σχήμα του Σταυρού. Το έθιμο θα τηρηθεί και σήμερα, Πέμπτη, 28/4/2022, ενώ αναμένεται η συμμετοχή πλήθος κόσμου .

Είθε τα πατροπαράδοτα έθιμα να συνεχίσουν να μας φέρνουν όλο και πιο κοντά! Και του χρόνου με υγεία!

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια