Header Ads

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Φ.1788

«Κρινολίνο και γιαταγάνι» του Γιάννη Δ. Μπάρτζη, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2021
  

Ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα που απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο και θαυμαστή λογοτεχνικότητα τη φιλελληνική δραστηριότητα και τον έντονο διπλωματικό αγώνα που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη μετά την εξέγερση του 1821.

Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια που έχει κάτι το διαφορετικό να προσφέρει στον χώρο του ελληνικού ιστορικού μυθιστορήματος.

Μεγάλο προτέρημα του μυθιστορήματος είναι η γλώσσα -μια γλώσσα που σπάνια συναντάμε στις μέρες μας-, καθώς καταφέρνει να αποτυπώνει πλήρως το χρώμα της εποχής την οποία παρουσιάζει.

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης, αριστοτέχνης της αφήγησης, διαθέτει το σπάνιο χάρισμα να μεταφέρει τους αναγνώστες σε συνθήκες όμοιες με εκείνες που περιγράφει στις σελίδες του βιβλίου του και να μετατρέπει τους ήρωές του, που η προέλευσή τους είναι ιστορική, από ξένους και απλησίαστους, που είναι οι ήρωες παλιών εποχών εξαιτίας της διαφοράς σε συνθήκες ζωής και στη νοοτροπία, σε ευκολοπλησίαστους και φιλικούς. Με αυτό τον τρόπο οι αναγνώστες της σημερινής εποχής ταυτίζονται τέλεια με τους ήρωες του βιβλίου του αρχαιοκορίνθιου συγγραφέα.

Στις σελίδες του μυθιστορήματος είναι εμφανές ότι ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης έχει βαθιά γνώση της θεματολογίας του και το βιβλίο του έχει συνοδευτεί από εκτεταμένη έρευνα. Αυτό δίνει έναν χαρακτήρα αυθεντικότητας, κάνει τη μυρωδιά που αποπνέουν οι άλλες εποχές έντονη μες στις σελίδες.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύ προσεγμένη εμφάνιση της έκδοσης, με το πολύ ωραίο εξώφυλλο. Εκδόσεις αυτού του επιπέδου είναι ευλογία για τις διψασμένες αισθητικά ψυχές των Νεοελλήνων!

Τελειώνοντας θα μπορούσα να πω στον συγγραφέα Γιάννη Δ. Μπάρτζη και στις εκδόσεις Καστανιώτη με τη βεβαιότητα που αποπνέει αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα, ένα πραγματικό «εύγε», τον δίκαιο λόγο. Κύριοι εστοχεύσατε. Ο συγγραφέας και οι εκδόσεις Καστανιώτη θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για το έργο τους.

Μιχάλης I. Αργυρίδης 

μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας και του έργου για παιδιά της Άλκης Ζέη – συγγραφέας 

Λάρισα


Δεν υπάρχουν σχόλια