Header Ads

Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη: Συγκλονίζει η μαρτυρία του κατά την άφιξη στην Ελλάδα Φ.1784

    

ΑπόMilitaire News 
Συγκλονίζει ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, που έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 18:00 της Κυριακής. Ήταν για μέρες εγκλωβισμένος στην πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέσα σε 24 ώρες η Μαριούπολη ισοπεδώθηκε. Χτυπήθηκαν οι υποδομές ύδρευσης, ηλεκτρικού, επικοινωνίες… Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». «Δεν είχα καταλάβει τη διάσταση που πήρε το ζήτημα γιατί δεν είχα επικοινωνίες. Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έμειναν πίσω για να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν. Εμείς οι Έλληνες διπλωμάτες έχουμε θεσμικό ρόλο στο εξωτερικό. Εκπροσωπούμε το κράτος και την ελληνική κυβέρνηση. Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Νίκο Δένδια και την ομάδα του γ.γ κ. Δερμοίρη αλλά και την πρεσβεία Βουκουρεστίου αλλά και το γραφείο του προέδρου Ζελένσκι και τις Ουκρανικές αρχές και τις άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν», σημείωσε αρχικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κάτι περισσότερο προσωπικό, σύμφωνα με τον ίδιο: «Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, από ακαδημαϊκό, υπηρεσιακό, επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου, τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς…», σημείωσε.

«Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δεν αφήνω το μυαλό μου να το δικαιολογήσει.

Το λέω με λύπη μου. Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία για τον Ουκρανικό και τον Ρωσικό λαό. Είναι τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα».

«Θα πω αυτά που πρέπει να πω σε αυτούς που πρέπει, γιατί είδα πολλά πράγματα. Δεν είναι ποστ στο Twitter και στο Facebook όταν γίνεσαι μάρτυρας περισυλλογής ανθρωπίνων μελών» τόνισε.

Αναφορικά με τους ομογενείς που παραμένουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη σχολίασε: «Προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε. Μέχρι χθες έψαχνα να βρω κόσμο.

Βρήκα κάποιες γυναίκες και παιδιά και τους έβγαλα. Υπό άλλες συνθήκες ίσως μπορούσα περισσότερους. Βιώνουν δύσκολα.

Χθες έμαθα ότι το μοναδικό Τμήμα Ελληνική Φιλολογίας εκτός Ελλάδος που βρίσκεται στη Μαριούπολη, πλέον δεν υπάρχει», δήλωσε με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση.

«Η Μαριούπολη θα μπει σε μία σειρά πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον πόλεμο» πρόσθεσε.

«Το μέρος που ήμουν εγώ χτυπήθηκε δύο φορές.

Δεν με ενδιαφέρει. Ήξερα ότι δεν είχε έρθει η ώρα μου. Κάποια στιγμή ο γιος μου θα με ρωτήσει και τότε θα του πω. Δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω νωρίτερα».




Δεν υπάρχουν σχόλια