Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Κων/νου Κόλλια Φ.1783

ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ EKTIMHΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΠΑΓΕΤΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022”

  


Μετά το πρόσφατο κύμα ψύχους που έπληξε όλη τη χώρα από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’, οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με εκτεταμένες ζημιές. Ειδικότερα, οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από το φαινόμενο είναι ορατές ιδίως στις καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, οπωροκηπευτικών αλλά και σε ελαιοκαλλιέργειες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Λακωνίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και στον Νομό μας, όπου η πρόσφατη χιονόπτωση έπληξε δραματικά τις περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες εσπεριδοειδών, με τους ζημιωθέντες αγρότες να αναμένουν δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις. Είναι αυτονόητο ότι τα αλλεπάλληλα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τόσο την περσινή όσο και την φετινή χρονιά έχουν δημιουργήσει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, με το εισόδημα των παραγωγών μας να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.

Μετά τις επαφές που έχω πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα με παραγωγούς αλλά και με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ καθώς και στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης που λαμβάνω από την διοίκηση του ΕΛΓΑ, είμαι αισιόδοξος ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος. Όπως με διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ήδη γίνονται συστηματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι να επισπευθεί και να ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο, να συνταχθούν τα σχετικά πορίσματα και να καταβληθούν δίκαιες αποζημιώσεις σε όλους τους δικαιούχους παραγωγούς.

Μάλιστα, γνωρίζω ότι έχει ληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΓΑ για την πρόσληψη γεωπόνων – εκτιμητών στα υποκαταστήματα της Πάτρας και της Τρίπολης, με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία είναι σε εξέλιξη, ολοκληρώνεται σύντομα και υλοποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε υποκαταστήματος. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στις καλλιέργειες, εξαιτίας του παγετού του 2022, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022.

Συγκεκριμένα, το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε στα 0,22 λεπτά ανά κιλό για τα πορτοκάλια, στα 0,60 λεπτά ανά κιλό για τα λεμόνια και στα 0,36 λεπτά ανά κιλό για τα μανταρίνια .

Επιπλέον, ιδιαίτερα θετική είναι η εισήγηση των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και η συνακόλουθη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, για χορήγηση προκαταβολής στους ασφαλισμένους παραγωγούς, αναλόγως με την έκταση και το ποσοστό της ζημίας κάθε περιοχής.

Εκφράζω τη βαθιά ικανοποίησή μου για τη στάση του Προέδρου του ΕΛΓΑ καθώς και του προσωπικού του απέναντι στις διαδοχικές αρνητικές συγκυρίες που βιώνουν οι παραγωγοί μας. Είμαι βέβαιος ότι ο ΕΛΓΑ, με κατεπείγουσες διαδικασίες, τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη, επιδεικνύοντας την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξε και την περσινή χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι μέχρι σήμερα και για το σύνολο του 2021, ο ΕΛΓΑ έχει εγκρίνει πληρωμές που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 331 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2021. Και στις 10 Μαρτίου, όπως γνωρίζω, έγινε μια ακόμη πληρωμή για ζημιές που αφορούν στο προηγούμενο έτος, ύψους 46 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια