Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων Φ.1781

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Νότης Μηταράκης:
Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες έρχονται άμεσα, λέει το Διεθνές Δίκαιο, «όχι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς»

  


«Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος της ΕΕ», εξήγησε ο κ υπουργός Μετανάστευσης Στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, του απέδωσε α λα καρτ διαχωρισμό των προσφύγων, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημείωσε, «στο Συμβούλιο των υπουργών, στις Βρυξέλλες, είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες».

«Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος της ΕΕ», εξήγησε ο κ. Μηταράκης και δήλωσε πως «η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 για να παράσχει βοήθεια».

«Τη δήλωση περί πραγματικών προσφύγων, σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδων προσφύγων, δεν την έκανα εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει, όμως, αντιδιαστολή απέναντι σε δύο ομάδες μεταναστών. Πρώτον, οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίο έρχονται παράνομα στον χώρο Σένγκεν – κατά παράβαση του άρθρου 4 του Κώδικα Σένγκεν και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας – και υπάρχουν επίσης αιτούντες άσυλο που προέρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους, διερχόμενοι μίας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών – κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης – και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτες», διευκρίνησε ο υπουργός Μετανάστευσης:

«Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτή συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες αυτοί έρχονται άμεσα.

Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο και όχι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης.

Πηγή: in.gr 1 Μαρτίου 2022






Γιατί δεν αποκλείουν πλέον εκλογές την άνοιξη

  

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ιδίως στην περίπτωση που θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριακές τους διαδικασίες. Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανό να επισπεύσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουν πως αυτές μπορεί να πραγματοποιηθούν ακόμα και μέσα στην άνοιξη, ενδεχομένως το Μάιο.

Κι αυτό γιατί ο πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ένα καλύτερο για τους πολίτες καλοκαίρι σε σχέση με ό,τι βιώνουν σήμερα με την ακρίβεια, αλλά και την πανδημία.

Ειδικότερα, στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε να στήσει κάλπες το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση πως ο τουρισμός θα πήγαινε καλά και δεν θα είχαμε τις περσινές πυρκαγιές. Η αβεβαιότητα, ωστόσο, για τον χρόνο λήξης της πολεμικής αναταραχής στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την παράταση της αυξητικής τάσης των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα και στα είδη πρώτης ανάγκης, εξαναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να «το δει αλλιώς», φοβούμενο πως μια νέα άνοδος του πληθωρισμού κι απομείωση των λαϊκών εισοδημάτων θα το πιέσει ακόμα περισσότερο δημοσκοπικά.

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συνδέουν την εκλογική απόφαση Μητσοτάκη με το τι θα συμβεί με τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά και με το αν και πότε θα επανέλθει ο δημοσιονομικός κορσές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου δηλώνουν έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ιδίως στην περίπτωση που θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριακές τους διαδικασίες, ο μετασχηματισμός του κόμματος, η αναβάπτιση του Αλέξη Τσίπρα μέσα από την απευθείας εκλογή του από τα μέλη και η γενικότερη δραστηριοποίηση των τελευταίων, αφού έχουν αναθαρρήσει με τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά και με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Πηγή: CNN I. Συμεωνίδης Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022






Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς «στο πόδι»
  

Επίθεση κατά της κυβέρνησης, αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατόπιν δηλώσεων του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών Ασέν Βασίλεβ, ότι Ελλάδα και Βουλγαρία διαπραγματεύονται, προκειμένου η ελληνική πλευρά να προμηθεύεται πυρηνική ενέργεια για 20 χρόνια από νέο πυρηνικό σταθμό της γειτονικής χώρας, εξαπέλυσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης και Χάρης Δούκας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να έχει επικαιροποιήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), χωρίς να στοχεύει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να έχει ανακοινώσει κανένα πλαίσιο χάραξης μιας νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ότι προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια σε εισαγόμενη πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία. Διαβάζουμε επίσης από την βουλγαρική πλευρά ότι αφού βρέθηκε αγοραστής της ενέργειας μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου θα προχωρήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, που εδώ και τρία χρόνια είχε ‘παγώσει’», αναφέρουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.






Έρμαια των κερδοσκόπων οι Έλληνες- Οι προτάσεις μας για την ενεργειακή κρίση

  


Παρασκευή, 25 Φεβ 2022 14:57UPD:

«Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας οξύνουν τις ολέθριες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που ήδη πλήττει τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Ελληνική Λύση», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, εδώ και αρκετούς μήνες. «Η ΝΔ πρέπει άμεσα να διορθώσει τα εγκληματικά λάθη που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς χρονοτριβή. Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πρέπει να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις που η Ελληνική Λύση έχει καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Η ολοκλήρωση του East Med, του μοναδικού ασφαλούς αγωγού για την ενεργειακή προμήθεια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ύψιστη προτεραιότητα. Ζωτικής σημασίας είναι η έναρξη εξορύξεων του Ελληνικού ορυκτού πλούτου και η άμεση υπαναχώρηση από τις «παρανοϊκές» τοποθετήσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων περί «μη εξόρυξης». Η πλήρης επαναλειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων είναι αυτονόητη, προκειμένου η Ελλάδα να επανακτήσει την ενεργειακή της αυτάρκεια και αυτονομία. Άμεση πρέπει να είναι και η επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης των καυσίμων, προκειμένου οι Έλληνες καταναλωτές να προστατευτούν από τα κρούσματα αισχροκέρδειας που πληθαίνουν.

Είναι ανεπίτρεπτο οι Έλληνες να αφήνονται έρμαια στους κερδοσκόπους. Είναι καιρός η Ν.Δ. να αφήσει την «εξυπηρέτηση» των ολιγαρχών και να υπηρετήσει τους Έλληνες πολίτες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Ελληνική Λύση».






Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή και εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

  


Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να σταλεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Α λ ε ξ α ν δ ρ ο ύ π ο λη και Στεφανοβικείο», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στρατιωτικού υλικού με C-130 στην Ουκρανία».

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.





Με την παρούσα επιστολή σας καλώ να συντονίσουμε τις δράσεις μας…
 


Προς τους

Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 
Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα ΚΚΕ 

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα, 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θέτει προ δύο αλληλένδετων ευθυνών: Να υπεραμυνθούμε ενός λαού που δέχεται την βάρβαρη εισβολή των στρατευμάτων του καθεστώτος Πούτιν. Να αποτρέψουμε την απειλή για την Ελλάδα που φέρνει η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνει ό,τι της υπαγορεύει η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ.

Σε αυτή την συγκυρία, την ώρα που οι πολεμοκάπηλοι στη Δύση και στην Ανατολή κερδίζουν εισβάλλοντας, διαιρώντας και αποπροσανατολίζοντας τους λαούς, έχουμε – πιστεύω – υποχρέωση να συντονίσουμε τις αντιπολεμικές δράσεις μας στη διττή κατεύθυνση: Άμεσος τερματισμός του πολέμου και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που θα επιτρέψει στον λαό της χώρας να ζει ελεύθερος σε μια Ανεξάρτητη, Ουδέτερη, Δημοκρατική Ουκρανία. Και απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα, οι οποίες καθιστούν τη χώρα και τον λαό μας στόχο ξένων δυνάμεων, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτα στην άμυνα της χώρας από πραγματικές εξωτερικές απειλές.

Με την παρούσα επιστολή σας καλώ να συντονίσουμε τις δράσεις μας με γνώμονα το διεθνιστικό μας καθήκον υπέρ του λαού της Ουκρανίας, υπέρ όλων των λαών της Ευρώπης και, βέβαια, υπέρ της ασφάλειας του λαού μας. Ένας τέτοιος συντονισμός θα βρει – πιστεύω – μεγάλη ανταπόκριση στον προοδευτικό κόσμο εντός και εκτός Ελλάδας.

Παραμένω στη διάθεση σας, 
Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας ΜέΡΑ25



Δεν υπάρχουν σχόλια