Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων Φ.1779

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Τάσος Γαϊτάνης:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας ζητά να μειώσουμε φόρους που εκείνοι είχαν αυξήσει!»
  


Για τις εξελίξεις στην οικονομία και ειδικότερα για τις μειώσεις φόρων και για τα ζητήματα της ακρίβειας μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Τάσος Γαϊτάνης.

Αρχικά ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση τα 2,5 τελευταία χρόνια για να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών. «Έχουν μειωθεί 57 φόροι, έχουν ψηφιστεί από τη ΝΔ τρεις προϋπολογισμοί χωρίς κανέναν νέο φόρο ή αύξηση υπάρχοντος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα μίλησε για την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου πιστοποιείται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 4,7% για το ’21, ενώ υπογράμμισε ότι στη χώρα σήμερα, έχουμε τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων από το 2010, που αυτό σημαίνει μείωση της ανεργίας και υπενθύμισε την επικείμενη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ θέτουν θέματα μείωσης φόρων που έχουν πολύ υψηλή εισπραξιμότητα, δίχως να κοστολογούν ή να προτείνουν από που θα αναπληρωθούν. «Αν προτείνουν να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και να αναπληρώσουμε αυτά τα χρήματα με έξτρα δανεισμό και με επιβάρυνση του χρέους, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το ξέρουν οι Έλληνες πολίτες», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, διαμορφώνοντας τον στα σημερινά επίπεδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Γαϊτάνης επισήμανε ότι ήδη οι τιμές χονδρεμπορικής αποκλιμακώνονται και σημείωσε ότι χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία, που δείχνουν ότι στη χώρα μας οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά είναι πολύ χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κατέληξε λέγοντας «Τα 2 δις ευρώ με τα οποία έχει ενισχύσει η κυβέρνηση νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, είναι το υψηλότερο πακέτο ενίσχυσης ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη».






Αλ. Τσίπρας:

Έγνοια του κ. Μητσοτάκη η διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και όχι τα μέτρα για την ενίσχυση αγροτών και καταναλωτών
  



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου το νομό Αργολίδας.

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο νομό Αργολίδας .Η τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και των αγροτικών εφοδίων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Τούτη την ώρα διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα. Αγρότες και παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος πέντε και έξι φορές πάνω από όσο πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και δυνατότητα των παραγωγών να συνεχίσουν να παράγουν.

Αυτά τα αναγκαία μέτρα όμως, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να τα υλοποιήσει, διότι η έγνοια της είναι οι ισχυροί και οι ελαφρύνσεις σε αυτούς.

Έγνοια της είναι η διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο.

Έγνοια της είναι να διασπαθίσει τον δημόσιο πλούτο.

Γι` αυτό η λύση είναι η δημοκρατική διέξοδος.

Η λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές, η προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα και προοπτική στον κόσμο της παραγωγής, στον κόσμο της εργασίας.






Ανδρουλάκης:

«Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμο σχέδιο αναβάθμισης των υπηρεσιών εστίασης και φιλοξενίας»

  

Την έκθεση υπηρεσιών εστίασης, φιλοξενίας και τροφοδοσίας HORECA 2022, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεναγήθηκε στην HORECA 2022, την ετήσια έκθεση για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων και των μονάδων μαζικής εστίασης, με 550 περίπτερα εκθετών από ολόκληρη την προμηθευτική αλυσίδα για την εστίαση, τον ξενοδοχειακό και εστιατορικό εξοπλισμό, από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της διοργανώτριας εταιρίας, κ. Θανάση Παναγούλια.

Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσω με δεκάδες εκπροσώπους της εστίασης και του τουριστικού τομέα. Είναι πολύ κρίσιμο, αυτοί οι τομείς που έδειξαν υψηλή ανθεκτικότητα αυτά τα χρόνια της πανδημίας και που σήμερα βάλλονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, να τους στηρίξουμε, διότι δίνουν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού ΑΕΠ. Πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο, κοιτώντας μπροστά, για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται και συγχρόνως διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, ώστε με την αύξηση του τουρισμού στη χώρα, να έχουμε προστιθέμενη αξία και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πρέπει να είναι ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα ανοίξει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει πολύ δυνατά την ελληνική κοινωνία στο μέλλον.






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
  


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 

Ο ΕΟΠΥΥ σταματά να καλύπτει το κόστος προμήθειας οξυγόνου. με Κοινή Υπουργική Απόφαση που μάλιστα λήφθηκε «εν κρυπτώ».

Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση η κυβέρνηση οδηγεί σε «ασφυξία» χιλιάδες Έλληνες καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, πνευμονοπαθείς κλπ, που πλέον θα πρέπει να προκαταβάλλουν το κόστος του οξυγόνου, που μέχρι πρότινος κάλυπτε ο ΕΟΠΠΥ. Ενώ έπειτα θα «χάνονται» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με αιτήσεις και αμφίβολο αποτέλεσμα για το εάν θα αποζημιωθούν.

Η κυβέρνηση που με τα ολέθρια λάθη της μετέτρεψε την πανδημία σε εθνική τραγωδία, αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη να υπερασπιστεί τις ζωές των Ελλήνων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ






Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών και ικανοποίηση των αιτημάτων τους
  


Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και τα μπλόκα δίνοντας αγώνα επιβίωσης. Διεκδικούν και προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα εφόδια και στις τιμές στα προϊόντα που θα τους εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αλλά και να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες αλλά και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ούτε προσφέρουν έστω μία μικρή ανακούφιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 170 εκατομμύρια τα 100 είναι εξειδίκευση παλιών μέτρων. Δηλαδή μιλάμε για 70 εκατομμύρια τα οποία δεν είναι ούτε ψίχουλα για τις περίπου 500 χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας. Ειδικά το μέτρο για τους κτηνοτρόφους υπολογίζεται περίπου 1 ευρώ το ζώο, ενώ αφήνονται εκτός όλοι όσοι δεν είχαν τζίρο το δίμηνο Ιανουάριο – Φεβρουάριο, αντίστοιχα το μέτρο για το πετρέλαιο αφήνει εκτός τα 2/3 των αγροτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

- Να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ( αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του Φ.Π.Α στα μέσα και τα εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας).

- Να εξασφαλίζεται η προστασία τους από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

- Να εφαρμοστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν το εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Ο Βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος




Αίτηση κατάθεσης εγγράφων από το ΜέΡΑ25 για το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους
 

11 Φεβ, 2022 Προς τον Υπουργό Οικονομικών Θέμα: Συνολικό Κόστος Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και αφορούν τον Σεπτέμβριο 2021, το συνολικό Δημόσιο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες χρηματοδοτικών προϊόντων:

Έντοκα Γραμμάτια Ομόλογα εκτός PSI. Ομόλογα που διακρατούνται από τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (πρόγραμμα ANFA) Ομόλογα. Ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Πρόγραμμα SMP).

Δάνεια Τραπέζης Ελλάδος. Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Τράπεζα Ανάπτυξης Μηχανισμός Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Sure.

Λοιπά δάνεια. Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Διμερή δάνεια από ευρωπαϊκές χώρες (GLF). Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Συμφωνίες Επαναγοράς (Repo). Η εν λόγω σύνθεση που απεικονίζεται στο Γράφημα 1, που ακολουθεί. Με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2021, ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει ότι το Ετήσιο Μέσο Σταθμικό Επιτόκιο Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους της Κεντρικής Διοίκησης [Ε.Μ.Σ.Ε.Ε.Δ.Χ.Κ.Δ.] (σε ταμειακή βάση) ανέρχεται σε 1,58%, όπως εμφαίνεται στο Γράφημα 2.

Για τον εν λόγω υπολογισμό, ο ΟΔΔΗΧ δεν παρέχει καμία επιπλέον πληροφορία, ούτε μεθοδολογική επεξήγηση. Δεδομένου ότι το ζήτημα της ορθής, αμερόληπτης και έγκαιρης εκτίμησης των ετήσιων αναγκών εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους είναι ύψιστης σημασίας, Αιτούμαστε την κατάθεση των ακόλουθων εγγράφων: Την αναλυτική μεθοδολογία στάθμισης που ακολουθεί ο ΟΔΔΗΧ για τον υπολογισμό του Ε.Μ.Σ.Ε.Ε.Δ.Χ.Κ.Δ.

Τον πλήρη κατάλογο των εν ενεργεία ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με τις αντιστοιχούσες σε αυτά ημερομηνίες έκδοσης και λήξης, συνοδευόμενο με λεπτομερές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών – τοκομεριδίων και κεφαλαίου – για κάθε εν ενεργεία ομόλογο.

Τα επιτόκια δανεισμού για κάθε ένα χρηματοδοτικό προϊόν, ξεχωριστά, καθώς επίσης και για κάθε τυχόν υποκατηγορία χρηματοδοτικού προϊόντος.

Οι αιτούντες Βουλευτές 
Γιάνης Βαρουφάκης και λοιποί



Δεν υπάρχουν σχόλια