Header Ads

Η δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη Φ.1779

Η δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη 
Εθνική παραφωνία σε μία κρίσιμη συγκυρία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
  


Τι είπε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Στη δευτερολογία του στη συζήτηση για τα Rafale, τις Belharra και τις τορπίλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίζει τις εθνικές αποφάσεις και αποτελεί «εθνική παραφωνία σε μια εξαιρετικά σημαντική συγκυρία για τη χώρα». Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Κύριε Τσίπρα θα ήθελα καταρχάς επειδή κάνατε αναφορές στη συσχέτιση την προφανή μεταξύ του εθνικού και του αληθές να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις σημαντικές επιλογές που έκανε η ΝΔ τους 31 μήνες που έχει την τιμή να ηγείται.

Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Μία σημαντικότατη και πολύ τολμηρή συμφωνία, που επιτρέπει στη χώρα να επικαλείται το διεθνές δίκαιο για την επίλυση εξαιρετικά περίπλοκων διαφορών ως προς την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Είπατε «παρών».

Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε σπάζοντας όλες τις κοινοβουλευτικές πρακτικές τις αμυντικές δαπάνες της χώρας στον προϋπολογισμό. Ψηφίζετε «παρών» τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των 6 Rafale. Πάντως καταγράφεται η ψήφος σας σήμερα ως ένα ηχηρό «παρών». Και θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που θα έρθει προς κύρωση εντός του επόμενου μήνα. Και μετά μην απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία σε μια εξαιρετικά σημαντική συγκυρία για τη χώρα.

Το «παρών» είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Οι απαντήσεις σας και οι τοποθετήσεις σας δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη πειστικότητα.

Τουλάχιστον εμένα δεν με έπεισαν ότι με μεγάλο πάθος την υπερασπίζεστε.

Μάλλον έχετε να ισορροπήσετε μεταξύ των δικών σας εσωτερικών συνισταμένων και κάποιων κατάλοιπων της Αριστεράς όταν πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα. Και λέτε παρών. Δεν υπάρχει παρών όταν συζητάμε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Τι πάει να πει παρών;

Ναι στο ένα όχι στο άλλο, τα βάζουμε όλα στο μπλέντερ και βγαίνει παρών.

Τι επαμφοτερίζουσα στάση είναι αυτή; Το παρών είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης. Καταλάβετε το. Και έχετε ακόμα χρόνο να αλλάξετε την ψήφο σας».

«Είστε υπόλογος γι’ αυτό που κάνετε» Κύριε Τσίπρα είστε υπόλογος για τη στάση σας απέναντι σε συμβάσεις που συνδράμουν την αμυντική θωράκιση της χώρας και βάζει τις βάσεις για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Και υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Γαλλία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που αποτελούσε προσπάθεια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1977 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε το ζήτημα αυτό. Μα δεν είναι εθνικά ωφέλιμη; Σας ρωτώ.

Με το επιχείρημα ότι θα στείλει η Ελλάδα στρατιώτες στο Μάλι. Είδατε να πάει κανείς με όλα αυτά τα δακρύβρεχτα που λέγατε ότι θα έρθουν φέρετρα από την υποσαχάρια Αφρική;

Είστε υπόλογος γι’ αυτό που κάνατε.

Για μια συμφωνία που ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας και υποχρεώνει τη Γαλλία να συνδράμει αμυντικά την πατρίδα μας και βάζει τις βάσεις, εμείς βάζουμε τη βάση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης με τέτοιου είδους συμφωνίας, ότι μπορούν τα κράτη να συνεργάζονται αμυντικά για να μπορούν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ΕΕ όταν η Ευρώπη κρίνει μόνη της ότι θέλει να παρέμβει κάπου που το ΝΑΤΟ δεν θέλει ή δεν μπορεί να παρέμβει. Και τώρα μας λέτε ότι το πρόβλημά σας ήταν τα 6 πρόσθετα Rafale. Μα πάντα αυτή η συμφωνία είχε την option των +6. Γνωρίζετε ότι μία πλήρης μοίρα συγκροτείται από 24 αεροσκάφη κι όχι από 18.

Και ρίξτε τι λέει και η άλλη πλευρά για το πόσο σημαντικά είναι τα Rafale και πόσο έχουν ανατρέψει τις αμυντικές ισορροπίες στον αέρα.

Σε λίγο θα ακούγαμε το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο Η Τουρκία όταν αναλάβαμε είχε βάλει παραγγελία για 105 F-35. Δεν τα πήρε, γιατί οι ΗΠΑ – που εκφράσατε έναν υποδόριο αντιαμερικανισμό. Σε λίγο θα ακούγαμε πάλι το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” – Δεν τα πήρε γιατί οι ΗΠΑ έβαλαν βέτο σε αυτό τον εξοπλισμό. Και επιλέγει την Ελλάδα ως τον στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά έγιναν τυχαία;

in.gr 15 Φεβρουαρίου 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια