Header Ads

Περιφερειακά νέα Φ.1779

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

  


Αποφάσεις για σειρά σημαντικών θεμάτων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ενέκρινε την διάθεση πίστωσης περί τις 140.000 ευρώ για προνοιακά ιδρύματα της Περιφέρειας.

Ενέκρινε επίσης την υποβολή πρότασης για ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 του έργου μεταφοράς νερού από την διώρυγα Ανάβαλου στην περιοχή της Ασίνης και συγκεκριμένα στο τμήμα από Αρια μέχρι την δεξαμενή Ταλιώτη νο1.

Ακόμα, εγκρίθηκε το πρακτικό αποσφράγισης και αξιολόγησης προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής στην μέσω του ΕΣΗΔΗΣ ανοικτή διαδικασία για το προϋπολογισμού 740.000 ευρώ έργου συντήρησης και βελτίωσης του επαρχιακού δρόμου Κόρινθος – Σοφικό – Αγγελόκαστρο, στο τμήμα Εξαμίλια – Ξυλοκέριζα – Γαλατάκι καθώς και της διακλάδωσης του επαρχιακού δρόμου 19 προς Κόρφο.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την διενέργεια α) δημοπρασίας για το προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ έργου συντήρησης κατά τμήματα του επαρχιακού δρόμου Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Οίτυλο, β) ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το προϋπολογισμού 700.000 ευρώ έργο συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Αρκαδίας και γ) ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το προϋπολογισμού 3.822.580,65 ευρώ έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Τρίπολης, στην περιοχή Ζευγολατιού – Νεοχωρίου.

Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή προέβη στην έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης και υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 του έργου αναβάθμισης του Γηροκομείου Σπάρτης “Οι Αγιοι Ανάργυροι”, όπως και προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ανατολικής Μάνης για το προϋπολογισμού 1.019.000 ευρώ έργο που αφορά σε ασφαλείς οδικές διαδρομές Ανατολικής Μάνης για τη σύνδεση σημείων με πολιτιστική, τουριστική, ιστορική, γεωγραφική και περιβαλλοντική σημασία (από Ε.Ο. Ν. Μαραθέα – Μαραθέα – Καρβελά – Κονάκια – Λυγερέα – Κρήνη – Πλάτανος – Σμύνος – ΑιγιέςΕ.Ο.).






Συναντήσεις εργασίας για θέματα του τομέα υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  

Θέματα που αφορούν σε προγράμματα προληπτικής ιατρικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, στις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη -στα γραφεία της Π.Ε. Αρκαδίας-, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αγγελου Χρονά και του γενικού διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Στην πρώτη συνάντηση, με αντιπροσωπεία του ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας) υπό τον αντιπρόεδρο του Κέντρου Παναγιώτη Κουτσουμπέλη συζητήθηκαν προτάσεις για τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΕΚΑΒ με κύριο άξονα την αντιμετώπιση όλων των επειγουσών καταστάσεων στη καθημερινή τους πράξη και στόχο την εκπαίδευση, την πρόληψη και τη θεραπευτική προσέγγιση.

Στην δεύτερη συνάντηση -με τον διοικητικό διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας Αναστάσιο Μυρίλλα-, συζητήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος Παροχής Δωρεάν Μαστρογραφίας και Τέστ Παπανικολάου στον γυναικείο πληθυσμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχε επίσης ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Σωτήρης Καμαρινόπουλος και στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας.






Σε νέα εποχή μπήκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παραλήφθηκαν οι πρώτες ποσότητες απορριμμάτων προς επεξεργασία στην μονάδα Παλαιόχουνης
  

Tις πρώτες ποσότητες σκουπιδιών προς επεξεργασία παρέλαβε την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου η μονάδα της Παλαιόχουνης, η οποία έχει ξεκινήσει την δοκιμαστική της λειτουργία, στο πλαίσιο της μεταβατικής φάσης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η εν λόγω μονάδα προορίζεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση, να επεξεργαστεί απορρίμματα από δήμους της 1ης διαχειριστικής ενότητας, δηλαδή από τους δήμους της Αργολίδας, της Κορινθίας και από τα 2/3 της Αρκαδίας -με τους Δήμους Τρίπολης και Ναυπλιέων να είναι οι πρώτοι που σήμερα οδήγησαν σκουπίδια προς επεξεργασία στην Παλαιόχουνη.

Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας η παραλαβή απορριμμάτων θα γίνεται δωρεάν και σταδιακά θα αυξάνονται οι ποσότητες που θα παραλαμβάνει η πιο πάνω μονάδα.

Για την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, εξ άλλου, είναι προγραμματισμένη σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με τους δημάρχους Αργολίδας, Κορινθίας και μέρους της Αρκαδίας που θα εξυπηρετηθούν από τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη. Στην εν λόγω σύσκεψη, η έναρξη της οποίας έχει προσδιοριστεί για τις 10 το πρωί, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός της σταδιακής παράδοσης απορριμμάτων -μέχρι και την πλήρη παράδοση-, η οποία σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης θα είναι δωρεάν.

Ακόμα, θα συζητηθεί το κλείσιμο όλων των -καταγεγραμμένων και μη- χωματερών και η σταδιακή αποκατάστασή τους, όπως επίσης και η άσκηση των σχετικών ελέγχων από την Διεύθυνση και τα κατά τόπους Τμήματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

“Πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας την σημερινή, επισημαίνοντας ότι “μετά από σχεδόν 20 χρόνια προσπάθειας, απαλλασσόμαστε από το άγος των σκουπιδιών που μας ντρόπιαζε όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς”.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε την αγαστή συνεργασία που υπήρξε ώστε να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα που διασφαλίζει το περιβάλλον, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς την ΤΕΡΝΑ.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν επίσης, τόσο ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος, όσο και ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου” Γιώργος Αγραφιώτης χαρακτήρισε τη μονάδα της Παλαιόχουνης ως “την πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και μία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι η τελική της δυναμικότητα φθάνει τους 110.000 τόννους τον χρόνο.

Πρόσθεσε ότι είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ως προϊόντα της επεξεργασίας αποδίδει 6 τύπους ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ενώ παράγει και ενέργεια -“ίση με αυτή που δαπανά, έτσι ώστε να καταγράφει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα”.





Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα σε εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

  

Χαιρετισμό στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας από το 11ο Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, το απόγευμα σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης, ο οποίος παρέστη στην πιο πάνω εκδήλωση, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια αναγνωρίζει τη μεγάλη προσφορά των οικονομολόγων και των λογιστών στην ορθή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Τόνισε δε, πως πρώτη προτεραιότητα για τον ίδιο -παλιότερα ως δήμαρχος και τώρα ως περιφερειάρχης- αποτέλεσε η καθιέρωση του διπλογραφικού συστήματος, το οποίο “υπηρετεί την διαφάνεια και την ορθή διάθεση του δημοσίου χρήματος” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας δήλωσε πως είναι αναγκαίο όλες οι αποφάσεις για διάθεση χρημάτων να συνοδεύονται από πράξεις κόστους – οφέλους, ενώ υπογράμμισε ότι όσον αφορά στον τομέα της κατανομής χρημάτων σε έργα και δράσεις “είναι αναγκαία η συμμετοχή και η συμβολή του οικονομικού παράγοντα ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων”.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παναγιώτης Κρητικός και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.






Αισιοδοξεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την φετινή τουριστική περίοδο
  


Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, που συγκλήθηκε χθες Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αννα Καλογεροπούλου.

Ο υπουργός, απευθυνόμενος στους παρόντες περιφερειάρχες και αρμόδιους για τον Τουρισμό αντιπεριφερειάρχες, κάλεσε τις Περιφέρειες σε ετοιμότητα εν όψει της έναρξης της τουριστικής χρονιάς την 1η Μαρτίου, δηλώνοντας αισιόδοξος για τον φετινό χρόνο και σημειώνοντας ότι το υπουργείο του θα συνδράμει τις Περιφέρειες.

Για “σημαντικά βήματα ενίσχυσης των ειδικών μορφών τουρισμού μέσα στο 2021” έκανε λόγο από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο του απολογισμού πεπραγμένων του υπουργείου για τον προηγούμενο χρόνο.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Στην παρέμβασή της, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Καλογεροπούλου δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει σοβαρούς λόγους να αιοσοδοξεί, καθώς -όπως είπε- “το ποσοστό των τουριστικών εσόδων της Περιφέρειας το 2021 σε σχέση με το 2019 αυξήθηκε από 2,4 σε 3,1%”, παρατηρώντας πως η επαναδιαμόρφωση της αγοράς του τουρισμού γίνεται με όρους που την ευνοούν ως προορισμό.

“Ως περιφερειακή αρχή εφαρμόζουμε σχεδιασμό και σε επίπεδο marketing – με οργανωμένες ψηφιακές καμπάνιες- αλλά και σε επίπεδο υποδομών και ποιοτικών παροχών και δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών προς τους επισκέπτες” σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, για να καταλήξει επισημαίνοντας:

“Δεν είμαστε ακόμα εδραιωμένος και ώριμος τουριστικός προορισμός αλλά φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τα προσεχή έτη, έχοντας θέσει ως στόχο την προβολή του προορισμού μας ως μία νέα πρόταση τρόπου ζωής η οποία καθορίζεται από το φυσικό μας περιβάλλον, τη διατροφή μας, τον πολιτισμό μας, τον σεβασμό προς τη φύση -καλύπτοντας βεβαίως όλες τις σύγχρονες ανάγκες για υγειονομική ασφάλεια”.






Σύσκεψη στην Κόρινθο υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

  


Σε σύσκεψη εργασίας, στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο, προήδρευσε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στην εν λόγω σύσκεψη εξετάστηκαν διοικητικά και οργανωτικά θέματα, ενώ εξετάστηκε και η πορεία δημοπράτησης σημαντικών έργων για την Κορινθία, όπως η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου (προϋπολογισμός 4,3 εκατομμύρια ευρώ) και του οδικού άξονα Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα (προϋπολογισμός 7,5 εκατομμύρια ευρώ).

Εξ άλλου, υπήρξε ενημέρωση ότι το έργο περίφραξης της διώρυγας, στον Ισθμό της Κορίνθου, θα έχει ολοκληρωθεί πριν το φετινό καλοκαίρι, ενώ αναμένεται και η έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων σχετικά με τη μελέτη για τον πεζόδρομο που σχεδιάζεται κατά μήκος της διώρυγας, από την πλευρά της Πελοποννήσου.




Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Αθηνάς Κόρκα με την Ε.Ε. του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου
    

Συνάντηση εργασίας είχε την προηγούμενη Τρίτη η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα με την Εκτελεστική Επιτροπή του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (LTO).

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Κορινθίας, όπως και η συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει εδραιωθεί μεταξύ του Οργανισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μεταξύ των προτάσεων για υλοποίηση δράσεων προβολής που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν η υποστήριξη και λειτουργία του Κέντρου Πληροφοριών Τουριστών στον Ισθμό το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία από την 8η Αυγούστου 2018 από τον Τουριστικό Οργανισμό Λουτρακίου, η υποστήριξη του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ στο Λουτράκι, η υποστήριξη ταξιδιών εξοικείωσης δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων κ.α.

Από την πλευρά του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος Σπύρος Καραβούλης, ο γραμματέας Γιάννης Κόντης, ο ταμίας Δημήτρης Βλάσσης και το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Αλεξανδρής.






Συναντήσεις εργασίας πραγματοποίησε η Αντ/ρχης Π.Ε. Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα
  


Εθιμοτυπική Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα τις προηγούμενες ημέρες, με το Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργο Γκιώνη, με θέματα που αφορούν την ορθή και αποδοτική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Χάρης Βυτινιώτης.

Συναντήθηκε επίσης, με τον πρόεδρο της Tοπικής Kοινότητας Στεφανίου κ. Γιώργο Ζούζα, όπου αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν το οδικό δίκτυο Στεφάνι – Μυκήνες. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ανάδειξης του Ιερού Ναού της Παναγίας Στεφανίου καθώς και του Αστεροσκοπείου. Στην συνέχεια έγινε συνάντηση και με το πρόεδρο Θαλερού κ. Άγγελο Λινάρδο με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν Αρδευτικά και Εγγειοβελτιωτικά έργα.

Τέλος, η κα Κόρκα, υποδέχθηκε στο γραφείο της στην ΠΕ Κορινθίας τους κ.κ. Παναγώτη Μουστόγιαννη και Γιώργο Μανθόπουλο, στελέχη του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου, σε μία εθιμοτυπική συνάντηση. Αναφέρθηκαν στα φλέγοντα θέματα της εκπαίδευσης και επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα στα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας και στη χρήση της τηλεκπαίδευσης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ







ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΙΟΛΗΣ

Θέματα προνοιακής πολιτικής στον Δήμο Βέλου – Βόχας
  


Θέματα που αφορούν στην προνοιακή πολιτική συζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, στη συνάντηση που είχε στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας με την υπεύθυνη για την κοινωνική πολιτική στον Δήμο Βέλου – Βόχας Μαρία Καλλίρη.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στον εν λόγω δήμο, δεδομένου ότι έχει εξευρεθεί ο σχετικός χώρος, καθώς και η δυνατότητα της Περιφέρειας να συνδράμει οικονομικά.

Ακόμα, στην ίδια συνάντηση εξετάστηκε η ανάληψη δράσεων για την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.






  





Δεν υπάρχουν σχόλια