Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1777

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Απόβαση Γάλλων στην Ελλάδα:

Στο Αιγαίο ο στόλος – Πιάνει… Πειραιά το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle

  


Πηγή: Newsbom.gr Βασίλης Σκουλαράκος Μήνυμα ισχύος και συνεργασίας με την Ελλάδα η παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο – Ενδεχόμενο να βρεθεί στον Πειραιά το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο την 25η Μαρτίου.

Να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον άξονα ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμούν Ελλάδα και Γαλλία, με τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή. Οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται θα λέγαμε στο καλύτερο δυνατό σημείο, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμάνουελ Μακρόν να έχουν κοινό όραμα για την Μεσόγειο και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, να υλοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Δεν είναι μόνο η απόκτηση από τη χώρα μας των Rafale ή η συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών Belh@ rra, Αθήνα και Παρίσι επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ισχυρότατου πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις συνθήκες ανάφλεξης που δημιουργεί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές και οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά και τις επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Γάλλο ομόλογό του Thierry Burkhard, προχωρούν σε ακόμα περισσότερες κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και θα παραμείνει έως την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, η γαλλική φρεγάτα FREMM, «Provence» ενόψει της πραγματοποίησης ασκήσεων με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης επισκέφθηκαν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, την Φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατόπιν πρόσκλησης του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Πατρίκ Μεζονάβ και του Κυβερνήτη αυτής Πλοιάρχου Νικολά Βάντεμπρουκ.

Το επόμενο «χτύπημα» Ελλάδας και Γαλλίας θα έρθει από την Κρήτη, όπου στα μέσα Φεβρουαρίου θα πλεύσει νότια της Μεγαλονήσου το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, στο πλαίσιο της αποστολής «Clemenceau 2022», σε μια νέα κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσιαστική, με τα ελληνικά και τα γαλλικά μαχητικά να πετούν φτερό με φτερό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν και το Charles De Gaulle θα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο για την επιχείρηση «Inherent Resolve» απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, η παρουσία του στα ελληνικά νερά, όπως και άλλων πλοίων του γαλλικού ναυτικού και η συνεκπαίδευση με το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για την ελληνογαλλική συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τα νεοαποκτηθέντα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα εκτελέσουν κοινά γυμνάσια με τα γαλλικά «αδέρφια» τους σε όλο το Αρχιπέλαγος, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η γαλλική συνεργασία στην περιοχή εδραιώνεται και αναβαθμίζεται συνεχώς σε όλους τους τομείς.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως το γαλλικό αεροπλανοφόρο και η αρμάδα που το συνοδεύει, ενδέχεται κατά την επιστροφή τους από την επιχείρηση «Inherent Resolve», να αγκυροβολήσουν στην Ελλάδα και μάλιστα έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμπέσει και με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με το γαλλικά πλοία να υψώνουν τις σημαίες τους μαζί με τις ελληνικές και τα γαλλικά Rafale να πετούν όπως και πέρυσι πάνω από την Αθήνα, φτερό με φτερό με τα ελληνικά μαχητικά.






Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Οξύμωρο να μιλούν για προκλήσεις

  


«Είναι πραγματικά λυπηρό». O εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών υπογράμμισε πως είναι οξύμωρο να εγκαλεί η Τουρκία την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες. «Λυπηρή» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάνδρος Παπαϊωάννου, την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που καταφερόταν προσωπικά κατά του Νίκου Δένδια, εγκαλώντας τον για «αντιτουρκικές δηλώσεις». Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «αυταπάτες» του Έλληνα υπουργού και κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητική ρητορική που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας». Η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας. Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική» δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ακόμη πως «είναι οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για ‘προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες’». Δήλωσε παράλληλα πως η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους «τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση» και υπογράμμισε πως η χώρα μας «θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση».

«Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως η Αθήνα «είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Πηγή: www.athensvoice.gr






Ιταλία: Ξανά πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σέρτζιο Ματαρέλα

    


Οι Ιταλοί βουλευτές, γερουσιαστές και εκπρόσωποι των περιφερειών επανεξέλεξαν τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για δεύτερη θητεία με 759 ψήφους επί συνόλου 985.

Στην αίθουσα της Βουλής, όταν η υποψηφιότητα του πρόεδρου Ματαρέλα εξασφάλισε και ξεπέρασε το 50% συν μια ψήφο, τα μέλη του κοινοβουλίου σηκώθηκαν όρθια και άρχισαν να χειροκροτούν.

Το παρατεταμένο αυτό χειροκρότημα διήρκεσε τέσσερα λεπτά.

Είναι πολύ πιθανό ο Ιταλός πρόεδρος να ορκιστεί για την δεύτερη θητεία του την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου. Μετά την συνάντησή του με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι, οι οποίοι του ανακοίνωσαν επίσημα την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε να απευθυνθεί στους Ίταλούς και δήλωσε:

«Ευχαριστώ τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας για την κοινοποίηση του αποτελέσματος. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους εκπροσώπους των περιφερειών για την εμπιστοσύνη που εξέφρασαν προς το πρόσωπό μου. Οι δύσκολες ημέρες των ψηφοφοριών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας — στην σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακόμη διανύουμε από υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής απόψεως — απαιτούν αίσθημα ευθύνης και σεβασμό των αποφάσεων του Κοινοβουλίου.

Οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν να μην αποφύγει κανείς τις υποχρεώσεις που καλείται να αναλάβει. Φυσικά, πρέπει να υπερισχύσουν επί άλλων εκτιμήσεων και διαφορετικών, προσωπικών προοπτικών. Με την δέσμευση να ερμηνεύσει κανείς τις προσδοκίες και τις ελπίδες των συμπολιτών μας».

Πηγή: Militaire News 30/01/2022






Είναι δυνατόν;
Οι ΗΠΑ «πουλάνε» και την Αίγυπτο!
  


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν στρατιωτική βοήθεια 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο λόγω υποκριτικών ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την κίνηση να έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε πώληση όπλων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα. Μιλάμε για παρόμοια «προδοσία» με αυτή που έκαναν στην Ελλάδα, όταν μετά την Λεόντειο αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με την υπερδύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την στήριξή τους από τον υψίστης γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, αγωγό east Med.

«Το Κάιρο δεν έχει εκπληρώσει όλους τους όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που όρισε η Ουάσιγκτον», ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μετά τις 30 Ιανουαρίου, ο υπουργός σκοπεύει να επαναπρογραμματίσει τα 130 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας», χωρίς να διευκρινιστεί ποιες μπορεί να είναι αυτές οι προτεραιότητες.

Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έδωσε το πράσινο φως για στρατιωτική βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, αλλά παρακράτησε άλλα 130 εκατομμύρια δολάρια με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι η χώρα δεν εκπλήρωσε «συγκεκριμένους όρους που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: Olympia.gr 29/01/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια