Header Ads

Νόμοι της Δύναμης: Robert Greene και Joost Elffers Φ.1774



Νόμοι της Δύναμης:

Robert Greene και Joost Elffers

  


Νόμος 1: Μην επισκιάζεις τον Κύριο σου.

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου <<Δύναμη: οι 48 νόμοι της>>, οι συγγραφείς παραθέτουν ιστορίες ανθρώπων που κατόρθωσαν είτε να κερδίσουν την εύνοια των ανωτέρων τους είτε να πέσουν σε δυσμένεια εφαρμόζοντας την γνωστή σε όλους μας τεχνική του <<γλυψίματος>>.Θα επικεντρωθούμε σε μια ιστορία, που θεώρησα ότι περνά με περισσότερη σαφήνεια το νόημα του πρώτου νόμου.

Στην Γαλλία του δέκατου τετάρτου αιώνα ,μετα το θάνατο του τότε πρωθυπουργού,ο φιλάργυρος και χαρισματικός υπουργός οικονομικών, Νικολά Φουκέ ,θέλησε να διεκδικήσει το αξίωμα.Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο δέκατος τέταρτος όμως, θέλοντας να συγκεντρώσει περισσότερη εξουσία, το κατάργησε. Αυτή του η πράξη και πολλές ακόμα έκαναν τον Φουκέ να υποπτευθεί πως είχε χάσει την εύνοια του βασιλιά.

Ο Υπουργός, θέλοντας να κάνει σαφή την αφοσίωση του, αποφάσισε να διοργανώσει μία συγκλονιστική γιορτή.

Προσκλήθηκαν οι πιο σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής. Σερβιρίστηκαν εκλεκτά πιάτα. Όμως, εκεί που ο Φουκέ έβλεπε απόδοση τιμών ,ο Λουδοβίκος είδε μεγαλομανία και επίδειξη πλούτου! Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Συνελήφθη, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και διαφθορά, δικάστηκε και καταδικάστηκε.Περασε τα είκοσι τελευταία έτη της ζωής του στη φυλακή.

Στην προσπάθεια του να τιμήσει τον βασιλιά ο Φουκέ προσέβαλε τον εγωισμό του. Δεν παρουσίασε την εικόνα ενός αφοσιωμένου υφιστάμενου αλλά ένος πλούσιου άντρα γεμάτου αυτοπεποίθηση. Αυτό σφράγισε τη μοίρα του.

Για αυτό και η συμβουλή του συγγραφέα συνοψίζεται ως εξής: Προσπάθησε να κάνεις τον ανώτερο σου να φαίνεται πιο έξυπνος, πιο ικανός, πιο δυνατός από ότι εσύ. Ειναι πολύ πιο πιθανό να κερδίσεις την εύνοια του όταν το ένστικτο του ανταγωνισμού κρατηθεί κοιμισμένο.

Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται από πάνω σου, είναι λογικό το να υποθέσουμε ότι θέλει να παραμείνει έτσι. Εξυπακούεται προφανώς, το ότι δεν είναι όλοι οι εργοδότες ανασφαλείς και αλαζόνες, πολλοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία και την πρόοδο των υπαλλήλων τους.

Πόσοι όμως δεν έχουν πραγματικά κανένα πρόβλημα με το να τους επισκιάσεις; Όχι πολλοί, θαρρώ.

Αν θέλει λοιπόν κάποιος να διεκδικήσει μια υψηλότερη θέση , μεγαλύτερη επιρροή, καλύτερες απολαβές ή όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να το κάνει χωρίς να προκαλέσει το φθόνο ή την ανασφάλεια όσων μπορούν να του τα προσφέρουν.

* Άρθρο της Ροδοθέας Κελλάρη, Φοιτήτριας Ιατρικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια