Header Ads

«Οι εξόριστοι» του Μιχάλη Μαδένη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Φ.1776

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

«Οι εξόριστοι» του Μιχάλη Μαδένη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Επιμέλεια Έκθεσης: Ν. Π. Παΐσιος 
 Χορηγοί: Κωνσταντίνος και Νάσια Ευριπίδη


Με τα τραγικά γεγονότα να διαδέχονται το ένα το άλλο , με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να οδηγούν σε καταστροφές ανυπολόγιστης κάθε φορά αξίας και απώλεια ζωών, με έναν κρατικό μηχανισμό ανοργάνωτο να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις αφήνοντας ολόκληρες περιοχές -ακόμη και της πρωτεύουσας- της χώρας χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο στην πρώτη χιονόπτωση, με πολίτες που βουλιάζουν μέσα στην εγωπάθεια, τον εγωκεντρισμό, την μοναξιά τους και την αδιαφορία τους για τον συνάνθρωπο και το συλλογικό καλό, με την οικονομική κρίση να εξαντλεί τις δυνάμεις του ανθρώπου και την πανδημία να οδηγεί σε πλήρη απομόνωση και αποξένωση των ανθρώπων, η τέχνη και η παντός είδους και πάσης μορφής έκφανσή της εξακολουθεί να στηρίζει τον άνθρωπο , να τον ανυψώνει ηθικά, να τον ευεργετεί αισθητικά, να εγείρει τον νου, να προβληματίζει, να γιατρεύει την ψυχή του, να τονώνει την αισιοδοξία, να ξαναδίνει ελπίδα, να τον βοηθά να ξεπερνά τις άσχημες στιγμές βελτιώνοντας τη ζωή του.

Τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζοντας ανυπέρβλητες -για κείνον- δυσκολίες, η απογοήτευση, η αγανάκτηση, η οργή, η απελπισία, που μπορεί να οδηγήσουν στην ψυχική ασθένεια της εποχής, την κατάθλιψη, και στο τέλμα, αλλά και άλλες ψυχικές νόσοι απεικονίζονται συχνά στην τέχνη σε μια προσπάθεια του εκάστοτε καλλιτέχνη να διεισδύσει στον ψυχισμό του ανθρώπου, να σπάσει τους φραγμούς της δικής του ύπαρξης και να απελευθερωθεί…

Ίσως αυτό ήταν το έναυσμα για τον εικαστικό, Μιχάλη Μαδένη, ο οποίος παρουσιάζει τα έργα του με τίτλο « Οι εξόριστοι» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε μία ατομική έκθεση που θα διαρκέσει από 31.1 έως 31.3.2022.
  

Ο Μιχάλης Μαδένης
, με τόλμη και ευαισθησία, ζωγραφίζει τρόφιμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας, μέσα από τις ταλαιπωρημένες τους μορφές, το δράμα της ψυχικής νόσου. Αυτοί είναι οι αληθινοί εξόριστοι της ζωής και της κοινωνίας, εξόριστοι και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Πρόκειται για αυστηρά μνημειακές μορφές, πρόσωπα που σε καθηλώνουν με τα τραχιά ή θλιμμένα μάτια τους και τα βασανισμένα σώματά τους, σε αμήχανες στάσεις. Στη σειρά αυτή των πορτρέτων, ο Μαδένης αναδεικνύει ως κυρίαρχη φόρμα τη ζωγραφική ή σχεδιαστική επιφάνεια του προσώπου. Τις μορφές τις περιβάλλει απροσδιόριστος σκοτεινός χώρος, από τον οποίο αναδύονται και φωτίζονται δυνατά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον οδηγούν σε εκείνο που οι κοινωνικές συμβάσεις τον έμαθαν συνήθως να αποφεύγει: το ανθρώπινο βλέμμα. Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο -επιμέλεια καταλόγου: Σταύρος Ζουμπουλάκης 
(Πηγή: επίσημη ιστοσελίδα Εθνικής Βιβλιοθήκης: https://www.nlg.gr).
  

Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1985-1990), εξασφαλίζοντας υποτροφία για κάθε έτος σπουδών από το ΙΚΥ. Μαθήτευσε δίπλα στον Παναγιώτη Τέτση, από το εργαστήριο του οποίου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης (De Vrije Akademie voor Beeldende Kunste). Τον πρώτο χρόνο σπούδασε με Βασιλική Υποτροφία της Ολλανδικής Κυβέρνησης, όπου και αρίστευσε, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Τον Μάιο του 1992 πραγματοποιείται η πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές. Από το 2006 έως το 2017 εργάστηκε ως αποσπασμένος στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, όπου ανέλαβε το παιδικό εργαστήριο και τη διενέργεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, τη Βουλή των Ελλήνων, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο Φρυσίρα, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μιχάλης Μαδένης έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
  

Πληροφορίες: Είσοδος ελεύθερη, Καθημερινά: 09:30-20:00, Διάρκεια έκθεσης: 31/01/2022-31/03/2022, Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος, ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ. Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι για τους ενήλικες-πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι, pcr (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών) ή self test (24 ωρών) για τους ανήλικους τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της έκθεσης.


* Η Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος 
Διαμεσολαβήτρια 
Msc στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων 
Απ. Παύλου 40 Κόρινθος 
τηλ. 27410 84568 6944964225 
ekokklaw@otenet.gr 
https://evikokkinoulaw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια