Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1775

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα για Σακελλαροπούλου: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

  


Η απάντηση στις ανιστόρητες αιτιάσεις της Άγκυρας Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα για την επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Την αντίδραση τoυυπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η προκλητική επίθεση της Άγκυρας, μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας», σημειώνει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

«Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Η Άγκυρα ασκεί κριτική στην ομιλία της κ. Σακελλαροπούλου κάνοντας λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς και αναφέρει ότι «η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».

Η Τουρκία με αφορμή την ομιλία Σακελλαροπούλου αναφέρεται σε ψευδείς κατηγορίες που τορπιλίζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

«Τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την ευθύνη που οφείλουν να επιδεικνύουν κρατικοί λειτουργοί. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική προσέγγιση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην ομιλία της η κuρία Σακελλαροπούλου είχε χαρακτηρίσει την ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού μακρά, λαμπρή και οδυνηρή.

«Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα» είχε καταλήξει η Πρόεδρος της; Δημοκρατίας.

πηγή― Newsroom






Τουρκία: Γιατί βάζει στο στόχαστρο τις νησίδες Ζουράφα και Κανδελιούσσα
  


Newsroom 
Η Τουρκία επιδίδεται σε σειρά υπερπτήσεων πάνω από ελληνικές νησίδες προκειμένου να επαναφέρει τις ανιστόρητες και αβάσιμες διεκδικήσεις της AP PHOTO Η Τουρκία επιδίδεται σε σειρά υπερπτήσεων πάνω από ελληνικές νησίδες προκειμένου να επαναφέρει τις ανιστόρητες και αβάσιμες διεκδικήσεις της Σε εμφανή αλλαγή στάσης όσον αφορά την τακτική των υπερπτήσεων έχει προχωρήσει η Τουρκία από τις αρχές του 2022 αφενός στοχεύοντας νησίδες όπως η Ζουράφα και η Κανδελιούσσα και αφετέρου επιστρατεύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ η αλλαγή στόχευσης δεν είναι τίποτα άλλο από την επαναφορά της ανιστόρητης και αβάσιμης θεωρίας περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας 152 ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες 16 ημέρες του έτους τα τουρκικά drones έχουν προχωρήσει σε τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσσα που βρίσκεται δυτικά της Νισύρου.

Όλα τα παραπάνω νησιά εντάσσονται στην περίφημη τουρκική λίστα με τα ελληνικά νησιά για τα οποία η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες.

Η Τουρκία βασίζει την προκλητική της αυτή στάση στον κατάλογο EGAYDAAK (είναι το αρκτικόλεξο της τουρκικής φράσης Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar που σημαίνει: νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες).

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι στη λίστα αυτή, στην οποία άλλοτε εμφανίζονται 18 και άλλοτε 25 ελληνικά νησιά και νησίδες, πρεσβεύοντας ότι συνολικά 152 νησιά μαζί με τις νησίδες και τις βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες και ως εκ τούτου η κυριαρχία τους είναι αμφισβητούμενη.

Πρόκειται για έναν κατάλογο που επικαλούνται συχνά οι Τούρκοι θεωρητικοί της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και πολιτικοί όταν επιλέγουν να κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους απέναντι στην Ελλάδα.

Η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και με την επιλογή της Αγκυρας να «σημαδεύει» με υπερπτήσεις ελληνικά νησιά που εντάσσει στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» έχει μπει πλέον στο μικροσκόπιο του «Πενταγώνου», αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών. Οι επιτελείς δεν αποκλείουν το φαινόμενο να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η Αγκυρα πιεζόμενη και από τη δεινή οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της, αλλά και λόγω της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρεί να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα.

Εξάλλου η Αθήνα γνωρίζει καλά πως δεν πρόκειται για μία εφήμερη πρόκληση, αλλά για σταθερή διεκδίκηση της Αγκυρας από το 1996 και μετά. Φιγουράρει στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τα «ελληνοτουρκικά προβλήματα του Αιγαίου» ως ξεχωριστό κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο που δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες». Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξηγεί αμέσως τι εννοεί μιλώντας για «πολυάριθμα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες». Τα περισσότερα – αναφέρει – είναι ακατοίκητα αλλά ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει να αλλάξει το καθεστώς τους με στόχο να «δημιουργήσει τετελεσμένα» και να κάνει το Αιγαίο «ελληνική λίμνη». Kαι συμπληρώνει ότι και η κρίση των Ιμίων (Καρντάκ τα αναφέρει) ξέσπασε συμπτωματικά το 1996 σε μία τέτοια ατμόσφαιρα και προσπάθεια της Ελλάδας να «εποικίσει νησίδες και βραχονησίδες».

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ






Λαβρόφ για Αλεξανδρούπολη:

Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας

  


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε την ανησυχία της Μόσχας για τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας, όμως, την εμπιστοσύνη του Κρεμλίνου στην Αθήνα.

Μεγάλη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου μεταξύ άλλων του τέθηκε ερώτημα για τη δημιουργία της «νέας Σούδας» στην Αλεξανδρούπολη για λογαριασμό των Αμερικανών. Στην ερώτηση που έθεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, απεσταλμένος του τηλεοπτικού σταθμού Open στη Ρωσία, ο κ. Λαβρόφ ήταν ξεκάθαρος.

«Ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, για τους σκοπούς του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, και ναι, φυσικά διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι αυτό οι Αμερικάνοι. Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όμως, επεσήμανε πως η εμπιστοσύνη της Ρωσίας προς την Ελλάδα δεν έχει κλονιστεί. «Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δε θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων. Η Ελλάδα καταρχάς δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα συμβαίνουν τώρα μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», σημείωσε.

Newsroom






Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον στρατηγικό της εταίρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  


Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση με drone κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Άμπου Ντάμπι Intime News Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας «Εξέφρασα την αμέριστη συμπαράσταση και την πλήρη συμπάθειά μου στην κυβέρνηση και τον λαό της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τον στρατηγικό της εταίρο, τα ΗΑΕ» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Νωρίτερα, σε αντίστοιχη ανάρτησή του, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση με drone κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Άμπου Ντάμπι.

Επίσης, εξέφρασε τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, αλλά και την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στον στρατηγικό της σύμμαχο και στενό φίλο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στον εμιρατινό λαό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Newsroom


Δεν υπάρχουν σχόλια