Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα φ.1774

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας

«ElevateGreece και ανοιχτή καινοτομία»
  


Άρθρο του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα 

Διανύουμε την εποχή όπου η παγκόσμια δικτύωση επιτυγχάνεται μέσω των τεχνολογικών αλλαγών και εξελίξεων. Οι χώρες οι οποίες αξιοποιούν τα οφέλη της καινοτομίας αποκτούν εμφανές συγκριτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες που δεν πράττουν το ίδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει 3 βασικούς στόχους πολιτικής για την έρευνα και την καινοτομία: την ανοικτή καινοτομία, την ανοικτή επιστήμη και το άνοιγμα στον κόσμο.

Η «ανοικτή καινοτομία» επικεντρώνεται στο άνοιγμα της διαδικασίας της καινοτομίας, με την συμπερίληψη περισσότερων ατόμων από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον επιστημονικό κλάδο και τον ιδιωτικό τομέα, για την αποτελεσματικότερη κυκλοφορία της γνώσης. Οι γνώσεις αυτές στη συνέχεια μετατρέπονται σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία 2.5 χρόνια γίνεται μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια σύνδεσης της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Στρατηγική προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η μετατροπή της έρευνας σε καινοτομία και η ανάδειξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece εξελίσσεται σε ένα από τα πιο βασικά εργαλεία που διαθέτει η Πολιτεία στην προσπάθειά της να χαρτογραφήσει, να καταγράψει και να ενισχύσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων ανέρχεται στις 534, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για τη σύνθεση και σταδιακή εγκαθίδρυση ενός δυναμικού οικοσυστήματος.

Το μοντέλο της «ανοικτής καινοτομίας» εφαρμόζεται από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του Elevate Greece.

Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι Επίσημοι Υποστηρικτές του οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων, καθώς και θεσμικοί φορείς. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο λειτουργίας του Μητρώου, προκύπτουν συνεργασίες Επίσημων Υποστηρικτών με νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενδιαφέροντος των Υποστηρικτών.

Οι πρώτες συνέργειες πραγματοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και θεσμικοί φορείς έχουν, μέχρι στιγμής, διοργανώσει διαγωνισμούς καινοτομίας, έχουν σχεδιάσει ειδικά προϊόντα υποστήριξης (τραπεζικά και όχι μόνο), προσφέρουν δωρεάν σεμινάρια συμβουλευτικών υπηρεσιών και τέλος παρέχουν εκπτώσεις στα προϊόντα τους για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Μητρώου.

Το Elevate Greece ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2020 και εξελίσσεται σε ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής. Η Πολιτεία για πολλά χρόνια δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζομένους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Τώρα πια έχει απαντήσεις. Αυτό της επιτρέπει να μπορεί να σχεδιάζει ειδικά μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, με την χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων, συνδέεται το οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο παρέμενε κατακερματισμένο. Κυρίως όμως, τίθενται οι βάσεις για ένα φιλικότερο, «ανοικτό» και πιο ευέλικτο περιβάλλον, το οποίο επιτρέπει την ύπαρξη συνεργασιών και συνεργειών με τη συμμετοχή όλων των παικτών καινοτομίας, εντός και εκτός εθνικών συνόρων.







Στην πόλη της Κορίνθου βρέθηκε ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας την ημέρα των Θεοφανείων για τον Αγιασμό των υδάτων. 

Επίσης το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε πολλές φορές την ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα τις περιοχές του Φενεού, της Στυμφαλίας και των Τρικάλων. Παρά τις πολλές υποχρεώσεις που έχει λόγω των υπουργικών του καθηκόντων, ο Χρίστος καταφέρνει και βρίσκεται πολύ συχνά σε όλες τις περιοχές της Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια