Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1772

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Αδιανόητο το casus belli, σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες. Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πετκόφ
  


Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πετκόφ Την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στην Τουρκία αξιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πετκόφ.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σχετική ερώτηση «το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει προσδιορίσει την προοπτική των σχέσεων με την Τουρκία με τον ένα δρόμο να είναι αυτό της εξομάλυνσης των σχέσεων με αποκλιμάκωση της έντασης και παύση των προκλητικών ενεργειών μέσα τις οποίες περιλαμβάνεται το αδιανόητο casus belli».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ζητήματα της μετανάστευσης τονίζοντας ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν συμφέρον να προστατεύουν τα σύνορά τους «και αυτό το κάνουμε αποτελεσματικά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Είμαστε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και έχουμε πρώτο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πτυχής της μετανάστευσης» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Kiril Petkov Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκες στην πρόθεσή του να γίνουν στενότερες οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις τονίζοντας ότι με τον Βούλγαρο ομόλογό του τους απασχόλησε η πανδημία με τη μετάλλαξη Όμικρον «και χαίρομαι γιατί ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αποδίδει σημασία στην επιτάχυνση των εμβολιασμών».

«Η πρόκληση αυτή είναι κοινή, δεν θα είμαστε ασφαλείς στα Βαλκάνια αν όλες οι χώρες της περιοχής δεν δείξουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμών» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, τέλος, ότι «η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ κρατών χωρίς να ξεχνάμε ότι αυτά οφείλουν να τηρήσουν τα κριτήρια με πρώτιστο τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Newsbom






Ολοκλήρωσε την περιοδεία του στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Νίκος Χαρδαλιάς - «Τα στελέχη μας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα»

  


Newsroom 
Ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στον Έβρο κινούμενος κατα μήκος της ελληνοτουρκικής συνοριακής γραμμής, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Επισκέφθηκε χθες, τελευταία ημέρα της περιοδείας του, τα Φυλάκια Μαρασίων, ΕΝΑ, Μαύρου Όγκου, Πετάλου και Κήπων, όπου συναντήθηκε με τα στελέχη μας και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ενέργειες, τις διαδικασίες και τα μέσα επιτήρησης των συνόρων της πατρίδας μας. Επίσης επιθεώρησε τα μέσα φύλαξης και επιτήρησης του αποτρεπτικού εμποδίου (Φράχτης) στην ευρύτερη περιοχή και συνομίλησε με τα εποχούμενα περίπολα των βορείων συνόρων, μέσω κρυπτασφαλισμένης επικοινωνίας.

Επίσης, επισκέφθηκε τις έδρες της 1ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ) της Πολεμικής Αεροπορίας και του 219 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Διδυμότειχο, όπου και ενημερώθηκε από κοντά από τις Διοικήσεις των Μονάδων για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες τους και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις τους.

Τέλος, συναντήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Διδυμοτείχου με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνό, τους Δημάρχους Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιαννόγλου και Ορεστιάδας Βασίλειο Μαυρίδη και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας Αστυνομικό Διευθυντή Χαράλαμπο Ελευθεριάδη συνδευόμενος από τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη.

Σε ανάρτηση του, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει τα εξής:

«Μετά από τρεις ημέρες, γεμάτες σε συναισθήματα, έφυγα απο την Θράκη μας, γεμάτος αυτοπεποίθηση, υπερηφάνια και χαρά.

Τα στελέχη μας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, προβάλλοντας μια μοναδική αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωσης.

Και το μήνυμα από τον ακριτικό μας Εβρο είναι ξεκάθαρο και δυνατό. Εργαζόμαστε σκληρά για την ειρήνη, αλλά ας είναι σίγουροι όλοι, φίλοι και εχθροί, ότι κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την χώρα μας. Παραμένουμε σε εγρήγορση χωρίς κανέναν εφησυχασμό, και όπου και αν απαιτηθεί, τα στελέχη μας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι έτοιμα να δώσουν τον δικό τους αγώνα απέναντι σε οποιαδήποτε ασύμμετρη ή συμβατική απειλή»






ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για τα F-35 – Υπερψηφίστηκε στη Γερουσία η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας

  


Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA).

Στο συγκεκριμένο πακέτο του προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ -Ελλάδας, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑΕλλάδας 2021», το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1, προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης.

Μία από τις αλλαγές, όμως, που εντοπίζεται στην τροπολογία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κεφάλαια.






Κύπρος: Προσωρινό «στοπ» στην γεώτρηση της ExxonMobil λόγω κακών καιρικών συνθηκών
     


Newsroom 
Οι φορείς αναμένουν έστω και μικρή βελτίωση των καιρικών συνθηκών, καθώς στην περιοχή της Κύπρου επικρατεί κακοκαιρία Κανένα τεχνικό ή γεωπολιτικήςφύσης θέμα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil.

Οι φορείς αναμένουν έστω και μικρή βελτίωση των καιρικών συνθηκών, καθώς στην περιοχή της Κύπρου επικρατεί κακοκαιρία.

Ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης δήλωσε στο ΡΙΚ, ότι στην περιοχή της ΑΟΖ υπάρχουν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με πολύ ισχυρό ρεύμα νοτιοδυτικού ανέμου, το οποίο φτάνει τα δέκα μποφόρ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για έναρξη της γεώτρησης. Όχι όμως σε ανησυχητικό βαθμό.




ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια