Header Ads

Λαθρομετανάστευση από Πράσινη Γραμμή της Κύπρου Φ.1770

Λαθρομετανάστευση από Πράσινη Γραμμή της Κύπρου
  


”Σπρώχνουν” εκατοντάδες μετανάστες οι Τούρκοι, τους οποίους φέρνουν οι ίδιοι, να εισέλθουν στην πράσινη ζώνη, εκβιάζοντας έτσι την Λευκωσία, με εθνολογική αλλοίωση, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy. Η Κύπρος δεν ανήκει στη Σένγκεν λόγω της διχοτόμησης του νησιού, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση για τους μετανάστες που στέλνουν οι Τούρκοι στην ουδέτερη ζώνη. Ως αποτέλεσμα, εγκλωβίζονται εκατοντάδες μετανάστες σε εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Στον Βορρά, η διαδικασία ασύλου είναι ανύπαρκτη, [αλλά] όλα τα άτομα που διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού για την πράσινη γραμμή», τονίζει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR Κύπρου), Αιμιλία Στροβολίδου «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Τουρκία ενθαρρύνει σκόπιμα και συστηματικά τους μετανάστες στον βορρά να χρησιμοποιήσουν την Πράσινη Γραμμή ως σημείο διέλευσης προς τον νότο και να τους εργαλειλοποιεί να ασκήσουν πίεση στο κυπριακό κράτος», λέει ο Λοΐζος Μιχαήλ, διευθυντής το γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών. Από την 1η έως τις 20 Οκτωβρίου 2021, 1.166 μετανάστες ακολούθησαν αυτή τη διαδρομή, σύμφωνα με το υπουργείο. Αν και ελάχιστα επηρεάστηκε από την προσφυγική κρίση της Συρίας το 2015, η Κύπρος έχει αναγνωριστεί από τους λαθρέμπορους ως προσβάσιμη οδός από το 2018 λόγω της διχοτόμησης του νησιού και της βοήθειας από τους Τούρκους.

«Ως χώρα πρώτης γραμμής, δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους, οι καταυλισμοί είναι κορεσμένοι», προειδοποιεί ο Λοΐζος Μιχαήλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, το νησί έχει εξετάσει περισσότερες από 8.500 αιτήσεις ασύλου και έχει απορρίψει περισσότερες από 7.000.

Για πρώτη φορά το πρόβλημα της Πράσινης Γραμμής θεωρείται ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η νεκρή ζώνη δεν θεωρείται εξωτερικό σύνορο που μπορεί να παρακολουθείται με τον ίδιο τρόπο όπως άλλες περιοχές λόγω της διχοτόμησης του νησιού. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να τη μετατρέψει σε σκληρό σύνορο παρόμοιο με τον ποταμό Έβρο στην Ελλάδα», λέει ο Δώρος Πολυκάρπου, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ Kisa.

Το πρόβλημα θα παραμένει και διογκώνεται λόγω της Τουρκίας του Ερντογάν και των σχεδίων αλώσεως του ελληνισμού εκ των έσω;



Δεν υπάρχουν σχόλια