Header Ads

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΤΑΓΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡ-ΚΕΙΝΟ φ.1769

Μαρία-Νεφέλη Δ. Ναθαναήλ 
Ταγκό με τον Καρ-Κείνο
  


Το βιβλίο “Ταγκό με τον Καρ-Κείνο” (2η έκδοση -AKAKIA Publications, London 2021), είναι ένα συναρπαστικό μοίρασμα ψυχής της Μαρίας με τον αναγνώστη. Εκθέτει μοναδικά την αλλόκοτη περιπέτεια της υγείας της, χωρίς αυτή να την εγκλωβίζει σε οποιαδήποτε ηττοπάθεια.

Δεν περιορίζεται καν στην έκκληση “αφήστε με να ζήσω”.

 

Γράφει ο Κ.Τζαναβάρας*

Αντίθετα, ευαισθητοποιεί αβίαστα τον αναγνώστη, συγκινεί ευγενικά, προκαλεί θετικούς προβληματισμούς μας.

Δεν είναι τόσο ένα αυτοβιογραφικό σπάραγμα, όσο ένα ιδιόμορφο φιλοσοφικό δοκίμιο. Μαζί με τα απίστευτα βιώματά της, προβάλλει βαθυστόχαστους συλλογισμούς, διατυπώνει βάσιμες αμφιβολίες.

Μας οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα.

Καυτηριάζει επανειλημμένως την ευθυνοφοβία των γιατρών, αλλά και την αδιαφορία -γιατρών και (δική της η λέξη) “καρ-κοινωνίας”. Δεν αοριστολογεί.

Καρ-κοινωνία χαρακτηρίζει την κοινωνία που τα άτομά της έχουν πανομοιότυπη συμπεριφορά με τα καρκινικά κύτταρα.

Η Νεφέλη, μας απευθύνει δραματικές εκκλήσεις αλλά και προτάσεις ουσίας.

Θέτει, με πανέμορφο και εύστοχο τρόπο, μείζονα τραγικά προβλήματα της εποχής μας. Ατενίζει με κουράγιο το μέλλον, και μάχεται γι αυτό. Για το μέλλον το δικό της αλλά και όλων μας, υπογραμμίζω.

Φιλοσοφεί γόνιμα, δίνοντας μαθήματα διεισδυτικού ρεαλισμού ακόμη και σε φιλοσοφούντες υγιείς.

Ειλικρινά, θα χρειαζόταν μία ολόκληρη διατριβή για να σχολιάσω όλα αυτά -κυρίως με αποκωδικοποιήσεις, απαντήσεις και προεκτάσεις.

Πάνω απ’ όλα, όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να βοηθήσω στο ίσως πιό δυσάρεστο για τη συγγραφέα πρόβλημα. Αναφέρομαι στις υποψίες κάποιων ότι παριστάνει την άρρωστη. Το γράφει κι η ίδια, ότι τους είναι αδιανόητο, μία τόσο βαριά ασθενής, να είναι τόσο δυναμική. Πώς όχι μόνο ζει, αλλά και κινείται τόσο δυναμικά;

Ατυχώς καλή μου ΜαρίαΝεφέλη, Στην εποχή μας, δεν πείθουν χαρτιά και αστυνομικές έρευνες. Υπάρχει πάντα μία ευφάνταστη θεωρία να “διαψεύσει” τα πάντα. Είναι πράγματι τόσο απίστευτη η στάση ζωής σου, ώστε καθενός το μυαλό ψάχνει για μιά εύπεπτη ερμηνεία. Δεν φθάνει η απλή παρατήρηση του μεγαλείου ψυχής πολλών άλλων βαριά ασθενών.

Προτείνω, λοιπόν, μία ανατρεπτική θεώρηση του φαινομένου Μαρία-Νεφέλη Δ. Ναθαναήλ: Δεν είναι αυτή που είναι ΑΝ ΚΑΙ βαριά ασθενής, αλλά είναι αυτή που είναι ΕΠΕΙΔΗ είναι ΤΟΣΟ βαριά ασθενής.

Αυτή την -αναμφισβήτητα μοναδική- προσωπικότητά της, την επιβεβαιώνει απολύτως φυσικά. Τόσο με το βιβλίο της, όσο και σε ζωντανή επικοινωνία. Κι αυτό είναι σε θέση να στηρίξει ένα μεγάλο κίνημα έμπρακτης συμπαράστασης στον αγώνα της.

Το αξίζει σίγουρα, ακόμη και αν δεν σκεφθούμε τις ενδεχόμενες ευρύτερες φιλοδοξίες ενός τέτοιου κινήματος.

Φίλοι και φίλες, Αρχίζοντας εδώ και τώρα την έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα της, απευθύνω αυτή την ενυπόγραφη σύσταση-έκκληση να αγοράσετε το βιβλίο της ΟΛΟΙ οι φίλοι μου -ιδίως οι διαδικτυακοί. Και να τη βοηθήσουμε να βρει εθελοντή για τη μετάφραση στα Αγγλικά, και το συντομότερο.

Η Μαρία-Νεφέλη χρειάζεται την έμπρακτη συμπαράστασή μας. Είναι ευκαιρία για δυναμική εκκίνηση τα φετινά Χριστούγεννα με την πανδημία.

Να δούμε την πανδημία όπως η εμ-εν την αλλόκοτη δοκιμασία της.

Κάντε δώρο στον εαυτό σας το βιβλίο “Ταγκό με τον Καρ-Κείνο”. Κάντε το δώρο και σε ένα γιατρό που εκτιμάτε για την ανθρωπιά του. Ειδοποιείστε και φίλους σας. Μαζί με δυό δικά σας λόγια ο καθένας.

Απ’ ευθείας από τη συγγραφέα, με αφιέρωση email: mariademetriou@ymail.com [ymail !!].
Facebook: Maria Nefeli Demetriou.
€25 συν τα μεταφορικά.
AKAKIA Publications: akakia.net/shop/tango-with-can-sir/ Βιβλίο 22,40€, e-book 13,44€.

Διμηνιό 29 Νοεμβρίου 2021.
Καλή ανάγνωση και καλές γιορτές !!


Κώστας Τζαναβάρας 
σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια