Header Ads

Νέο πολυστιλιστικό μουσικό άλμπουμ «ROOTS» Φ.1767

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Νέο πολυστιλιστικό μουσικό άλμπουμ «ROOTS»



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


21st Century Greek Music for Guitar από τον Κορίνθιο κιθαρίστα, Δημήτρη Σουκαρά!


Ο Κορίνθιος κλασικός κιθαρίστας με έδρα πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Surrey, Δημήτρης Σουκαράς , συνεχίζει την ανοδική πορεία του στον χώρο της μουσικής με τη νέα του δουλειά «ROOTS».
  

Πρόκειται για ένα πολυστιλιστικό μουσικό άλμπουμ , το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής που έχει ανθίσει στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα. Από την jazz μουσική έως την κινηματογραφική διάθεση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και από εκεί στη σύγχρονη και avant-garde μουσική, το νέο αυτό άλμπουμ προτείνει μια εναλλακτική ματιά σε αυτό που ονομάζουμε κλασσική μουσική, σήμερα.

Ο κιθαρίστας Δημήτρης Σουκαράς δημιουργεί έναν νέο δίσκο που ενώνει διαφορετικά ακούσματα Ελληνικής μουσικής, με κοινό άξονα την κιθάρα . Μέσα από το καλλιτεχνικό project που δημιουργήθηκε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο επιφανείς συνθέτες της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης , ο Ιάσων Μαρούλης και ο Πέτρος Κλαμπάνης .

Το γεγονός ότι δούλεψε στενά με τους συνθέτες και ήρθε σε άμεση επαφή με το υλικό, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, τον βοήθησε να κατανοήσει βαθύτερα την αισθητική του ήχου του κάθε έργου.

Το ROOTS δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε μεταξύ Λονδίνου και Αθηνάς την περίοδο της πανδημίας του COVID19 και ήταν ο τρόπος του Δημήτρη να εξερευνήσει και να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες. Συμμετέχουν το Audentia Ensemble (σύνολο μουσικών από τις τρεις μεγαλύτερες Μουσικές Ακαδημίες του Λονδίνου), η Αυστραλή mezzo-soprano Lotte Betts-Dean (για την οποία η εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε “ακαταμάχητη αίσθηση δράματος και μουσικότητας” ), ο Αμερικανός μαέστρος Ryan Bair και το ελληνικό κουαρτέτο L’Anima .

Μιλώντας για την συνεργασία του ως υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια του ROOTS, ο Μίλτος Λογιάδης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 201519) είπε: «Αυτό́ που βρίσκω πραγματικά́ ενδιαφέρον σε αυτό́ το project είναι ό́τι πρό́κειται για ένα πολυστιλιστικό́ μουσικό́ ά́λμπουμ, που μας δείχνει μια πολύπλευρη κατεύθυνση της ελληνικής μουσικής. Προτείνει μια διαφορετική ανά́γνωση της κλασικής μουσικής σήμερα με βασικό́ ά́ξονα τον Δημήτρη Σουκαρά́ και την κιθά́ρα. Το κλειδί για έναν performer είναι να μπορεί να μπαίνει στο μυαλό́ του συνθέτη και να κατανοεί την λογική της σύνθεσής του. Ο Δημήτρης κατά́φερε να αφομοιώσει τα νέα αυτά́ έργα, να μπει μέσα στην παρτιτούρα και να τα αναδείξει, κά́νοντά́ς τα μέρος του.». Ο Δημήτρης Σουκαράς αναφέρει σχετικά με το νέο αυτό άλμπουμ: «Η καλλιτεχνική ώθηση που με οδήγησε στην δημιουργία αυτού του δίσκου ήταν η βαθιά επιθυμία μου να δημιουργήσω νέα μουσική, νέο ρεπερτόριο για την κιθάρα που θα είχε σχέση με την ελληνικότητα, έτσι όπως την ορίζουμε σήμερα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα νέο άλμπουμ, το οποίο θα είχε αναφορά σε κάποια από τα μουσικά είδη που είχαν έντονη επιρροή μέσα μου από μικρή ηλικία και με διαμόρφωσαν ως μουσικό. Σκοπός ήταν η θεματολογία των έργων να περιστρέφεται γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία του και την γλώσσα. Το γεγονός ότι δέχτηκαν να συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημά μου συνθέτες όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (HaiKu - έργο για κιθάρα και φωνή), o Πέτρος Κλαμπάνης (Ariadne’s Duality - έργο για σόλο κιθάρα) και ο Ιάσων Μαρούλης (Allegory of the Tragic Hero - έργο για κιθάρα και μικρή ορχήστρα) με τιμά ιδιαίτερα και τους ευχαριστώ βαθιά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Στο άλμπουμ υπάρχει ένα ακόμα έργο. Πρόκειται για την πρεμιέρα του κοντσέρτου «Hommage» (για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων) του Θεόδωρου Αντωνίου. Το έργο είναι βασισμένο σε οκτώ θέματα του Μάνου Χατζιδάκι, ενορχηστρωμένα με μια κινηματογραφική διάθεση. Είχα τη χαρά να το λάβω ως δώρο μετά την επιτυχία μου με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών (με πρόεδρο της επιτροπής τον Θ. Αντωνίου) από τον Κώστα Κοτσιώλη, μιας και το έργο είναι αφιερωμένο στον ίδιο.

Είναι πραγματικά συγκινητικό για εμένα ότι αυτά τα έργα τα είχα δει από τότε που ήταν μια ιδέα, μια συζήτηση, δύο πεντάγραμμα, μια σελίδα, έως ότου ολοκληρώθηκαν και ηχογραφήθηκαν. Το να ζεις τόσο καιρό με το μουσικό υλικό δημιουργεί μια απίστευτη σύνδεση... Υπάρχουν φορές που αισθάνομαι τα έργα τόσο πραγματικά δικά μου σαν να τα έχω γράψει και εγώ.». Το ROOTS κυκλοφορεί ψηφιακά και σε CD από τη διεθνή δισκογραφική εταιρία  NAXOS, LISTEN/STREAM/BUY (https:// bit.ly/3ERGJIY), ενώ
στις 20/11 θα γίνει η παρουσίαση του δίσκου στο Λονδίνο, στο Hellenic Center.

Η Φωνή της Κορινθίας εύχεται στον Δημήτρη Σουκαρά να συνεχίσει την επιτυχή πορεία του με το ίδιο πάθος και, ιδίως, το ίδιο ήθος που τον διακατέχει, τιμώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κόρινθο!

* Η Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος 
Διαμεσολαβήτρια 
Msc στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων 
Απ. Παύλου 40 Κόρινθος 
τηλ. 27410 84568 6944964225 
email: ekokklaw@otenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια