Header Ads

Ι.ΜΑΖΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ φ.1767

Ιωάννης Μάζης:
Δεν θα βγει το σχέδιο Ερντογάν!
Θα πάρει την απάντηση που χρειάζεται
  


Τα αποτελέσματα της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Παρίσι σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης.

Είμαι άκρως επιφυλακτικός με τα ευχολόγια που διατυπώθηκαν. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας με τη Γαλλία ήταν η παρουσία της Ελλάδας σε αυτήν τη διάσκεψη για τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται, ότι στο Βερολίνο είχε αποκλειστεί για το ίδιο θέμα με απαίτηση της Τουρκίας.

Αυτή η διπλωματική σχέση που ανέπτυξε η Ελλάδα με τη Γαλλία και μετά την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συνθήκης, δημιουργεί ένα μέλλον που διαγράφεται θετικό. Υπάρχει σιωπηρή ανοχή από πλευράς ΗΠΑ για τα τουρκικά στρατεύματα. Γιατί θεωρούν, ότι όσο τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην περιοχή, τα τουρκικά στρατεύματα ως νατοϊκά εξασφαλίζουν μία αντίπαλη παρουσία και εξισορροπιστική του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Είναι σαφές, ότι μετά την απόφαση της Ρωσίας να απομακρύνει τη Wagner από τη Βεγγάζη, δημιουργείται θετική δυναμική. Η Τουρκία θέλει να αναμειγνύεται και να ασκεί επιρροή σε σειρά ζητημάτων τα οποία όλα -το ένα με το άλλο- είναι «δεμένα» σε έναν γεωστρατηγικό καμβά, ώστε να μετατρέψει την περιοχή σε έναν παλίμψηστο. Κυνηγά μία επαναδιοργάνωση των ανταγωνισμών ισχύος στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία είναι επικίνδυνη. Δεν νομίζω, ότι θα βγει το σχέδιο Ερντογάν. Αυτό που πρέπει να έχει Ελλάδα υπόψιν της είναι, ότι πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, διπλωματική και αμυντική, μαζί με όλους τους φίλους της με τους οποίους έχει επισυνάψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας. Έτσι αν ο Ερντογάν προβεί στο απονενοημένο διάβημα να λάβει την απάντηση που του χρειάζεται.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής επιστήμης, Ιωάννης Μάζης στο flashnews.gr, στο πλαίσιο της παρουσίας του την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, όπου μίλησε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Newsroom


Δεν υπάρχουν σχόλια