Header Ads

Πώς η ελληνική σημαία έσωσε τους Έλληνες του Περού! φ.1766

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Πώς η ελληνική σημαία έσωσε τους Έλληνες του Περού!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Η Ελληνική Παροικία που τιμά την Ιστορία μας…


Προ ημερών και στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, πρωτοδιάβασα στην ιστοσελίδα www.mixanitouxronou.gr μία ιστορία από το μακρινό Περού, που με συγκίνησε αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, όπου και να μένουν, τιμούν τα πάτρια και το εθνικό μας σύμβολο –ίσως περισσότερο από αυτούς που μένουν στην Ελλάδα.

Το 1880, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Περού και Χιλής, συνέβη ένα περίεργο περιστατικό: Σε μια αιματηρή επιδρομή των Χιλιανών κατά του χωριού Σαν Αντρές του Περού , οι Χιλιανοί στρατιώτες σκότωναν αδιακρίτως τους κατοίκους του χωριού. Ανάμεσα σε αυτούς όμως, ήταν και επτά (7) ΄Ελληνες ναυτικοί, οι οποίοι είχαν αγαπήσει το Περού από τα ταξίδια τους και αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί για να ζήσουν μόνιμα. Κάποιοι από αυτούς είχαν παντρευτεί με Περουβιανές γυναίκες και είχαν δημιουργήσει οικογένειες.

΄Οταν ξεκίνησε η φονική επιδρομή, όλοι οι ΄Ελληνες συγκεντρώθηκαν σε ένα σπίτι μαζί με πολλούς Περουβιανούς κατοίκους, κλειδώθηκαν μέσα, ύψωσαν την ελληνική σημαία και περίμεναν με αγωνία . Και τότε έγινε το θαύμα! Οι Χιλιανοί στρατιώτες που είχαν ξεκληρίσει το χωριό, δεν πείραξαν καθόλου το σπίτι με την ελληνική σημαία!

Οι απόγονοι 6ης, 7ης και τώρα πια 8ης γενιάς αυτών των 7 Ελλήνων ναυτικών, είναι περίπου 650 άτομα και αποτελούν την ελληνική κοινότητα του Σαν Αντρές . Οι περισσότεροι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Γιορτάζουν την μέρα που σώθηκαν, τα Χριστούγεννα, τα Φώτα -μολονότι δεν είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, το Πάσχα, αλλά και τις Ελληνικές Εθνικές Εορτές, όπως την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου με επίσημο τρόπο. Στις γιορτές τους ακούγεται πάντα ο Εθνικός ΄Υμνος της Ελλάδας μαζί με τον Εθνικό ΄Υμνο του Περού.
  

Ονόματα όπως Komninos, Gikas, Papafavas, Falkonis και Constantinou είναι τα πιο συνηθισμένα στο San Andres
. Κάποιοι από αυτούς δεν μοιάζουν σε τίποτα στην όψη με ΄Ελληνες, όπως η γιαγιά στη φωτογραφία, στην οποία παραδίδουν την ελληνική σημαία. Δεν μοιάζει με Ελληνίδα εξωτερικά και μιλάει ισπανικά, όμως σφίγγει την ελληνική σημαία στην αγκαλιά της λέγοντας: “Μi sangre! mi sangre!” (το αίμα μου! το αίμα μου!)…
  

Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία της πρώτης γυναίκας Προέδρου του αντίστοιχου Αρείου Πάγου του Περού και της πρώτης γυναίκας Υπουργού Δικαιοσύνης στο Περού το 1989, της Ανζέλικα Μπόκος Χερέδια , που ήταν ελληνικής καταγωγής, συγγενής μάλιστα του ναυάρχου Μιαούλη.

Είναι γνωστό ότι το αρχικό επώνυμο του Ανδρέα Μιαούλη ήταν Βώκος . Έγινε Μιαούλης από το γεγονός ότι ο Ανδρέας Βώκος (Μιαούλης) κάθε φορά που ήθελε να προτρέψει τους ναύτες του να βοηθήσουν για να σηκώσουν κάποιο βάρος ή να σπρώξουν κάτι όλοι μαζί έλεγε: «μία ούλοι», δηλαδή με μια δύναμη όλοι μαζί . Και με την επανάληψη: μία ούλοι, μία ούλοι του έμεινε το επώνυμο Μιαούλης και ξεχάστηκε το Βώκος. Όμως οι απόγονοί του στο Περού διατήρησαν το Βώκος, το οποίο στο Περού έγινε Μπόκος.

Η ιστορία της οικογένειας της Αντζέλικα Μπόκος αρχίζει γύρω στα 1850. Τότε, τρία αδέλφια από την Ύδρα, αποφάσισαν να βρουν την τύχη τους στο Νέο Κόσμο. Βρέθηκαν στον Παναμά, όπου αγόρασαν τρία πλοία. Ένα από αυτά υπάρχει σήμερα σε μεγάλο κάδρο της οικογένειας, με την ελληνική και την κολομβιανή σημαία να κυματίζουν -την περίοδο εκείνη ο Παναμάς ήταν επαρχία της Κολομβίας. Αργότερα έγινε ανεξάρτητο κράτος.

(Πηγή:https://www.mixanitouxronou.gr/singenis-tou-idreou-navarchou-andrea-miaouli-ine-meriki-apo-tous-protous-ellines-pou-metikisan-sto-perou-pos-glitosan-apo-sigouri-sfagi-ellines-pou-protoegkatastathikan-sto-psarochori-san-andres/

Οι Έλληνες του Περού μπορεί να μην μιλούν την ελληνική γλώσσα, παρά –ίσως- ελάχιστες λέξεις, μπορεί να μην έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα ποτέ, αλλά τιμούν την Ιστορία μας, το Εθνικό μας Σύμβολο, τους ήρωές μας και την καταγωγή τους. Εντυπωσιακό!!!


* Η Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη είναι Δικηγόρος Διαμεσολαβήτρια 
Msc στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων
 Απ. Παύλου 40 Κόρινθος 
τηλ. 27410 84568 6944964225 
email: ekokklaw@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια