Header Ads

Ι. ΜΑΖΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ φ.1763

Ιωάννης Μάζης: Οι Έλληνες κομάντο θα φυλάνε στρατόπεδα, δεν θα πυροβολούν Μουτζαχεντίν
  


Πηγή 5ΠΕΛΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Newsroom1 
«Ξέρετε εσείς καμία αμοιβαία αμυντική συνδρομή, η οποία να παίρνει και να μη δίνει;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης 

Ο κ. καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μίλησε στην εκπομπή των Μάνου Νιφλή – Άκη Παυλόπουλου στον ραδιοσταθμό Real FM 97,8 για το θέμα της ρήτρας αμυντικής συνδρομής της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

«Η αμυντική συνδρομή είναι αμοιβαία. Ένα από τα μέτωπα εθνικών συμφερόντων της Γαλλίας είναι το Σαχέλ. Οι Έλληνες κομάντο θα φυλάνε στρατόπεδα, δεν θα πυροβολούν Μουτζαχεντίν. Ξέρετε εσείς καμία αμοιβαία αμυντική συνδρομή, η οποία να παίρνει και να μη δίνει»;

Τί θα συμβούλευε τον Τσίπρα: «Η συμφωνία είναι εξαιρετικά λαοφιλής. Ο Τσίπρας να εξετάσει τις επιθυμίες του ελληνικού λαού. Με εθνική διάσταση η συμφωνία είναι εξαιρετική. Για να αποφέρει καρπούς πρέπει να χτιστεί άρθρο με άρθρο απ’ όλες τις πλευρές».

Τα κομμάτια της συμφωνίας που προβλήματίζουν: «Ερωτήματα με το τί εννοεί ο όρος τρίτος κράτος. Η απάντηση ήρθε από Ερντογάν και οι υπόλοιποι επίσημοι Τούρκοι. Οι Τούρκοι ερμηνεύουν τη συμφωνία όπως θέλει η Ελλάδα. Να είμαστε ενωμένοι, για να στείλουμε μήνυμα απέναντι στη Γαλλία, τη Διεθνή Κοινότητα και την Τουρκία».

Όσον αφορά την ΑΟΖ, ο κ. Μάζης ανέφερε τα εξής: «Το ελληνικό σκάφος με ελληνική σημαία είναι προέκταση της ελληνικής επικρατείας.

Αλλά θα ήθελα να πω προς τον κύριο Τσίπρα: Ποιά ΑΟΖ κύριοι; Πότε ανακηρύξατε ΑΟΖ;» Εθνικά θέματα 13.10.2021 - 09:21 ΝΑΤΟ για ελληνογαλλική συμφωνία: «Καλωσορίζουμε τη συνεργασία συμμάχων» Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Newsroom «Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι αυτός ο εξοπλισμός να είναι διαλειτουργικός, να μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να επιχειρούμε παράλληλα» To NATO καλωσορίζει «τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουντζέσκου, στην ΕΡΤ, ερωτηθείσα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Ειδικότερα, σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι αυτός ο εξοπλισμός να είναι διαλειτουργικός, να μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να επιχειρούμε παράλληλα. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτό το ζήτημα».

Αναφορικά με τους S-400 και την Τουρκία, η κ. Λουντζέσκου τόνισε ότι «ο γενικός γραμματέας και πολλοί σύμμαχοι είναι πολύ ξεκάθαροι ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 δεν είναι διαλειτουργικό και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ». Παράλληλα, για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας, η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το ΝΑΤΟ κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα, εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο εκεί επενδύοντας πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».

Η αναπληρώτρια γγ Δημόσιας Διπλωματίας της Συμμαχίας, Μάιμπα Μπράζε, αναφερόμενη στον ρόλο των γυναικών στο ΝΑΤΟ, σημείωσε: «Προσωπικά νιώθω επαγγελματίας, δεν αισθάνομαι κάποια συγκεκριμένη πτυχή σε σχέση με το φύλο.

Πιστεύω ότι μας προσλαμβάνουν ως επαγγελματίες και όχι επειδή είμαστε γυναίκες ή άνδρες». Για το ίδιο θέμα, η κ. Λουντζέσκου υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός για όλους και είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες».


Δεν υπάρχουν σχόλια